Заев иска помощ от ЕС за спора с „неблагодарна“ България

Премиерът на РСМ: Ако всички се отнасяха така, ЕС нямаше да го има
16 мар 2021 16:12, Елка Василева
302
Заев иска помощ от ЕС за спора с „неблагодарна“ България
Снимка: архив, БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви в интервю за люксембургския в. "Ворт", че неговата страна продължава "европеизацията" си въпреки блокадата на България за определяне на дата за преговори с ЕС, съобщава скопският портал Фактор.

Още по темата

"Неблагодарно е, че нашата съседка България наложи ново вето за нас през декември 2020 г. Главната цел е да се решат разногласията в интерпретацията на историята между Скопие и София. Трябва да кажа, че с такова отношение ЕС нямаше да съществува, европейците гледат към бъдещето, не към миналото", каза Заев в интервюто.

Той призова ЕС да помогне, а Брюксел да докаже, че зачита европейските ценности и че историческите спорове не бива да стават пречка за бъдещето на Република Северна Македония.

Заев каза още, че неговата страна е разочарована от неизпълнените обещания от ЕС за доставка на ваксини срещу COVID-19 с оправданието, че "в този момент е невъзможно за ЕС да сподели ваксините".

Заев заедно с финансовия министър Фатмир Бесими е на работно посещение в Люксембург и днес се срещна с неговия премиер Ксавие Бетел, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неблагодарня е защото по време на присъствието ни там между 1941 и 1944 год. 80 % от бюджета на България е насочен натам.
1
17
 
10
 
! Отговори
Цирк ДС преди 3 години
Аха,ся значи намястото на турците,ползваме македонците преди изборите...Номерата ви неее минавааат десарски изчааадияяя