Заев иска помощ от ЕС за спора с „неблагодарна“ България

Премиерът на РСМ: Ако всички се отнасяха така, ЕС нямаше да го има
16 мар 2021 16:12, Елка Василева
302
Заев иска помощ от ЕС за спора с „неблагодарна“ България
Снимка: архив, БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви в интервю за люксембургския в. "Ворт", че неговата страна продължава "европеизацията" си въпреки блокадата на България за определяне на дата за преговори с ЕС, съобщава скопският портал Фактор.

Още по темата

"Неблагодарно е, че нашата съседка България наложи ново вето за нас през декември 2020 г. Главната цел е да се решат разногласията в интерпретацията на историята между Скопие и София. Трябва да кажа, че с такова отношение ЕС нямаше да съществува, европейците гледат към бъдещето, не към миналото", каза Заев в интервюто.

Той призова ЕС да помогне, а Брюксел да докаже, че зачита европейските ценности и че историческите спорове не бива да стават пречка за бъдещето на Република Северна Македония.

Заев каза още, че неговата страна е разочарована от неизпълнените обещания от ЕС за доставка на ваксини срещу COVID-19 с оправданието, че "в този момент е невъзможно за ЕС да сподели ваксините".

Заев заедно с финансовия министър Фатмир Бесими е на работно посещение в Люксембург и днес се срещна с неговия премиер Ксавие Бетел, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
5
 
13
 
! Отговори
България над всичко! преди 3 години
***, заслужават да влезем и да си вземе това което си е наше!
161
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До маке 177То и да искате, мЕсто нЕмате де да ви го налеем... :D
160
5
 
20
 
! Отговори
кой им сра в гащите преди 3 години
Скопския портал Фактор съобщава....БАНЯ НЯМА ДА ИМА!!!! А люксенбургския в."Ворт"се чуди и дзвери на северномакедонските глупости....И люксембургци тръпнат, друг път не видели подобен ДЕБИЛИЗЪМи въздуха цепятъ с ДЕМОНСКИ вик...ВЕТО ДО ДУПКА,докле не станат Велика Албания!ЕВАЛА на България,че ни предпазва от тез извънземни...
159
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
134 Хаах, античките до вчера бяха преки наследници на "първия човек на земята Македон", после на гръка Александър Велики, от когото се отрекоха с Преспанския договор. Сега налетяха на българската история и език, кой знае, утре какви ще се събудят. Пък са ниски, косматимургави като "словени", ха,ха,ха.
158
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
157 Комунистите помакедончваха българите в пиринско, но комунизма е отречен, като престъпен строй, също като фашизмът, на Парижката асамблея през 2008. Комунизмът и фашизмът са като два брата близнаци, еднакво човеконенавистни са. В България не е имало фашизъм, но в РСМ, титовият комунизъм е още жив. Накъде с него, сигурно, не към Брюксел. Свиквай, в 21 век няма териториални претенции между страните в ЕС, или искаш РСМ, да стане част от Сърбия, Русия, или Китай. Може и Венецуела, евентуално.
157
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този "висок, строен, синеок и рус словен", се държи, сякаш България иска да се присъедини към ЕС, а РСМ, трябва да даде съгласието си. Че и предрича краят на ЕС, ако РСМ не е в него. Да ви са само еврофондовете и да шпионирате за Белград и Москва, това са ви мечтите. Европейските ценности драги ми Заев, са добри отношения със съседите, които античките край Вардар, с България нямат. Историята не я интерпретиране, а направо, я крадете. Има разлика.
156
2
 
17
 
! Отговори
европеизация и РСМ преди 3 години
Кауза ПЕРДУТА....
155
4
 
17
 
! Отговори
Люксембург преди 3 години
А бе кой беше тоя ревльоНЕЩАСТНИК...?
154
4
 
14
 
! Отговори
фото Папакочев преди 3 години
Гледам снимката и виждам ,че Зайо нещо се е напънал...и аха ,аха даГОизсере...
153
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който проси, не може да заплашва.
152
4
 
6
 
! Отговори
смешник преди 3 години
***!
151
6
 
25
 
! Отговори
Наглост и безочие преди 3 години
Мухльото разпорежда на ЕС как да интерпретира историята да и зачита европейските ценности...!ПАЗИ БОЖЕ СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДНЕ...
150
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само да ривеш и да не изпълняваш договор, и да се държиш като формен фашист не става, другарю Заев. Щ не им кажеш на журналистите каква хубава "демокрация сте?А пък за какво трябва да сме им благодарни? За това, че все пак ни оставят живи. Изпотрипаха сума македонски българи само на 5ти януари 45то годшна 1200.Но трябвало да сме бблагодарни.Нахално ко.***.ле.
149
5
 
28
 
! Отговори
Ехааа...Бря-тцъ-твъ преди 3 години
Стигнахме до етапа Зайко да обяснява на Брюксел кои са европейските ценности, и как трябва да бъдат спазвани ! Чудя се какъв ли ще е следващият етап на северномакедонската глупост?!
148
5
 
32
 
! Отговори
воевода преди 3 години
Само не разбрах за какво трябва да е "благодарна" България ?
147
7
 
19
 
! Отговори
муспи преди 3 години
Петрич, защо пишеш Р Македония, а не С Р Македония. Нямаш отговор в плитката си макешка сметалка.
146
7
 
12
 
! Отговори
Джо преди 3 години
А този глиган защо се е запънал и гледа миналото ?
145
46
 
5
 
! Отговори
Петрич преди 3 години
В Пиринска Македония живе македонски народ. Пиринска Македония ке се отдели от бугария и ке се обедени с Р.Македония.
144
20
 
6
 
! Отговори
Тук преди 3 години
Тук много тронове.Кой Ви плаща.Няма ли някой свестен *** да каже.А по отношение Заев,какво да очакваме да ни благодари ли трябва?Помислете малко.Няма как да ни обичат като ги спираме за ЕС.Освен това няколко месеца преди ветото,нашите политици друго им обещаваха на Заев и на цяла Македония.Не искаме да са Българи а да кажат че имат Български произход,как звучи.На мен налудничаво и двоично.
143
7
 
9
 
! Отговори
мЪЪкедонски неволи преди 3 години
Хванали татарските орди Зайо Байо мЪкедонски и го питали разпитвали дека ти е ИНТЕЗИТЕТО бре серсеминооо?Зайо Байо шикалкавайки отговорил:Море войводо Каракачан ИНТЕНЗИТЕТО ми е изодзади-ръгай чушки в боба и не питай и така 30 години гоШИПКАЛИ изодзади!И пак го питат и разпитват:Зайо Байо на какъв язьийк ломотиш?На мЪкедонски изломотил с пълна уста Зайо Байо и продължил още 30 години да ГО джвака на воеводата...