Световната банка: България остава най-бедната държава в ЕС

Инфлацията ще отбележи почти двоен ръст, сочи прогнозата
2 апр 2021 09:14, Петя Славова
470

Страната ни остава най-бедната членка на Европейския съюз с брутен вътрешен продукт на глава от населението на ниво от 53% от средното за блока. Това сочи доклад на Световната банка, съобщава Bulgaria ON AIR.

Прогнозите са, че брутният вътрешен продукт на България ще нарасне с 2.6% през 2021 г.

Що се отнася до инфлацията, Световната банка очаква през тази година тя да отбележи почти двоен ръст – от 1,7% през 2020 г. до 3,2% през 2021 г. За следващите две години се предвижда слабо ускоряване от по 0,1 процентен пункт годишно.

Още по темата
Иванка Евтимова е пенсионерка. Налага се да работи, за да посреща сметките и да живее по-спокойно.

"Много лекарства се купуват на нашата възраст. От много неща трябва да се лишаваме, за да ги купим тези лекарства и това създава дискомфорт, няма как. Благодаря на Господ, че имам дъщеря, която ми помага, не всички имат кой да им помага", каза тя.

Според доклада на Световната банка се очаква инфлацията в България да достигне 3,2% през 2021 г.

"Цените ще започнат да растат, защото реално погледнато няма производство, няма стоки, които да държат. Пазарът ще има по-голямо търсене от предлагането. И моментално ще се засилят и цените. Обаче заплатите стоят по-долу, тоест започва спад на вашия стандарт на живот. И вие все по-трудно ще живеете", обясни председателят на УС на Русенската стопанска камара проф. Красимир Ениманев.

Разликата между бедни и богати достига 40,8% през 2019 г., което илюстрира порочния начин на преразпределение и неефективните социални политики.

"Така наречения Закон на Парето за 20% най-богати, срещу 20% най-бедни, или 10% най-богати срещу 10% най-бедни, съотношението, когато се вземе в такова състояние, води към революция, към глад. Това е доказано в исторически смисъл много кратно във всяка държава. Ние вървим много бързо към такъв сценарий", допълни той.                                                  

Сред най-уязвимите групи у нас са пенсионерите. Повечето оцеляват благодарение на помощ от деца и близки.   

Данните сочат, че икономическото производство на България се е свило с 4,2% през 2020 година. Не се очаква икономическата активност на държавата да се върне към нормалните си равнища преди есента на 2021 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


470
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
416
0
 
1
 
! Отговори
Бел преди 2 години
<html><body><!--StartFragment-->Eтo кaк ни упрaвлявaт в Бългaрия...Рaзлeпили ca пo cпиркитe oбрaзa нa Лeвcки дa будят пaтриoтични чувcтвa...държaт зaплaтитe ниcки и ни кaрaт дa игрaeм хaзaрт и тoтo и дa ce нaдявaмe зa пo-дoбър живот...нaглитe cтрoитeли държaт цeнитe нa нeдвижимoтo умущecтвo нa кocмичecки цeни и зa кaпaк ни cтрoят църкви дa ни вкaрвaт кaтo oвцe дa им ce мoлим...
415
8
 
2
 
! Отговори
bolbov преди 3 години
Криво да седим право да съдим единствената читава държава на тази територия управлявана от българи беше и си остава Незабравима та Народна Република България.
414
1
 
9
 
! Отговори
Радослав преди 3 години
Ако сте един европеец и влизате в България през ноща и през Дунав мост, то ще бъдете посрещнати от мрак, кратери и свинщина. В този момент всякаква илюзия, че все още сте в Европа ще изчезне от вас. Това са фактите! Още на влизане в територията ти става ясно, че попадаш в африканска държава с комунистически диктатор като Зимбабве, Мали и Сомалия.
413
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може да сме най-бедни в ЕС,ама сме по-богати от 15 европейски държави.
412
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Банките, които надменно споделят подобни 'изследвания' са пряко отговорни за поддържането на хората бедни. Като са толкова загрижени да пускат безлихвени кредити.
411
4
 
4
 
! Отговори
ние не сме глупави преди 3 години
Колкото повече помощи се раздават, толкова по-голяма ще е инфлацията.Това си е икономически закон. Те затова Беров и Виденов осакътиха държавата.А този който насочи държавните инвестиции да строи хотели за ефтини почивки на руснаците беше техния вожд и учител без един ден трудов стаж другаря СергеЙ Станишеф. Сега пак те плачат за помощи.Истината е че социалистите са седнали на масата на българския народ и тежат като воденичен камък на врата.
410
9
 
3
 
! Отговори
този ли? преди 3 години
Социалистите изпадат в гърч само като чуят за успехите на България.Но аз като гражданин виждам успехите и не мога да се подлъжа под злобните прокоби на този закоравял социалистически индивид.
409
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щот са ни най добри меринджеите на държавата та за това
408
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До протестъри"най-бедната държава с най-много частна собственост - жилища??"Къде, обаче? И виж как се води статистиката от скоро - собственик си, ама на изплащане. Ок! В малките градове има много "собственост", на хора живеещи в София. Не че нещо, ама не виждам млад човек, да се премести в къщата на прачичо си в с. Кирпаруву."в европа 90 процента от хората са наематели.. никакво собственост."Сега па българите не били бедни. Европейците били! Аре баста ...
407
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 426Ами ако всичко върви по план Бил Гейтс ще си направи ранчо за 200 млн, но тези с по 10 апартамента ще имат по 0, като другите. Язък им за далаверите. Great reset или на се обръща.
406
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е поне имаме комунисти, да ни крадат и поучават.няма ли да се скирие някъде тая пасмина от предатели и убийци!
405
2
 
11
 
! Отговори
ha ha преди 3 години
Парадокс - Най Бедна държава с Най Богати политици!
404
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 426"Как един има 10 жилища, а за друг вече е невъзможно и 1 да си вземе"Ми да, Бил Гейтс как може да има ранчо за 100 милиона, а ти да нямаш и един апартамент от 100 квадрата!
403
4
 
8
 
! Отговори
1 преди 3 години
До *** ликвидира,а любимия ти вожд ликвидира България.
402
2
 
6
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен-426 как ,с кражби,затова сме най-бедната страна,няма никакъв контрол,дано Лаура Кьовеши,започне острелването на такива с по 10 апартамента,нали си чел,пратените 10 прокурора,за работа при нея,9 бяха неодобрени и върнати в България,това какво говори,че не сме само най-бедни,но и най корумпирани.
401
5
 
10
 
! Отговори
1 преди 3 години
До протестъри,абе ***,какво общо има частната собственост,с беднотията,ти знаеш ли,че моя апартамент,съм го купил за 3.500 левапрез 1965г.,а дясната ръка на твоя бойко,купи спалня с асансьор и апартамент.
400
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как един има 10 жилища, а за друг вече е невъзможно и 1 да си вземе
399
4
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
Това за бедността,сигурно любимката на бойко сталинка,го е написала,др.борисов,ти нали и каза,че сме най-богати,най-висок кредитен рейтинг имаме,но сталинка,нещо не слуша май.
398
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да сме най-бедни, трябва някои да са престъпно богати и това е така.
397
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има и други статии за управляващите,не само че сме най-бедната страна в немските журнали пише че европейските средства потъват в България.На списанието са Бойко и Меркел ,не знам защо. Те европейските средства са и наши и на останалите европейци средства на всички данъкоплатци.