Шампионът в борбата с вируса Португалия плаща висока цена

Търпението на хората е изчерпано, уморени са от кризата с коронавируса
3 апр 2021 10:25, Елка Василева
41
Шампионът в борбата с вируса Португалия плаща висока цена
Снимка: архив, БГНЕС

За два месеца спад от 900 на 30 инфекции на 100 хил. души седмично: Португалия се превърна в европейски шампион в битката срещу вируса. Но страната плаща висока цена за това - и вече се опасява от четвърта вълна.

В Португалия броят на новозаразените спадна, но съответно е намаляла и готовността на населението да спазва правилата. Да вземем например традиционното целуване на кръста по време на предвеликденските процесии. На архиепископ Хорхе Ортига постоянно му се налага да напомня, че и тази година светата традиция остава забранена. „Всичко, което носи дори и минималната заплаха от зараза, трябва да се отмени", пише Ортига в писмо до вярващите католици.

Още по темата

Португалия си спечели голямо уважение, след като с дисциплина и последователност успя да свали седмичната заболеваемост от 878 на под 30 нови инфекции на 100 хиляди души. Локдаунът обаче остава до Великден: португалците нямат право да напускат района по местоживеене, освен ако отиват на работа, пазаруват храна или имат нужда от лекар. Полицията контролира строго, включително с хеликоптери, пише „Ди Велт", цитиран от Дойче веле.

Предстои ли четвърта вълна?

Експертите обаче вече бият тревога за времето след отпадането на ограниченията. „Португалия не е застрахована от четвърта вълна", предупреждава епидемиологът Мануел Кармо Гомес, цитиран от „Ди Цайт". „Ако започнем да разхлабваме мерките, заразите неизбежно ще се увеличат." И генералната директорка на държавното здравеопазване Граса Фрейтас призна, че в следващите месеци Португалия може да преживее още една пандемична вълна. На което едва ли ще попречи и актуалната ваксинационна кампания, в която дотук са ваксинирани малко над 5 проецнта от населението на страната.

През изминалите 12 месеца в Португалия над 16 700 души починаха от или с инфекция от COVID-19. Затова правителството на министър-председателя–социалист Антониу Коща подхожда много предпазливо към разхлабването на ограниченията. След детските ясли, основните училища, фризьорските салони, книжарниците и библиотеките, от пети април отново ще тръгнат на училище на смени и децата от пети до девети клас. Освен това могат да отворят музеите и магазините с площ до 200 кв.м., а ресторантите могат да обслужват на открито до четирима души на маса. Ще бъде разрешен отново и спортът на открито за до четирима души. Две седмици по-късно биха могли, наред с другото, да отворят врати и гимназиите и университетите, както и кината и театрите, а от началото на май вътре в заведенията ще могат да сядат и до шестима души.

Търпението на хората е изчерпано

На много от десетте милиона португалци обаче не им се чака толкова дълго - те са уморени от кризата с коронавируса. Не протестират шумно като в Нидерландия, но искат повече свобода, обвиняват медиите в лъжа и искат „Нюрнбергски процес" за носещите отговорност политици.

В сравнение с първия локдаун отпреди година готовността за спазване на правилата е намаляла с една трета, казва ректорката на Университета за обществено здравеопазване Карла Нунеш. Паралелно с пандемията нараства и безразличието на хората – дори и по отношение на рисковете, които застрашават живота им. Такава тенденция се наблюдава през последните 12 месеца в страната.

Отделно от това много семейства са отчаяни. През 2020 година страната трябваше да има балансиран бюджет, но пандемията промени всичко. Основните сектори, на които се разчита за растежа - туризмът, износът и инвестициите в недвижими имоти, изпаднаха в тежка криза. Брутният вътрешен продукт спадна с 10 процента, а безработицата рязко се увеличи.

В момента без работа са 432 000 души, като толкова много са били за последен път през 2017 година. Държавата подпомага предприятията и частните домакинства, само през януари и февруари за тази цел са били отпуснати един милиард евро - повече, отколкото за цялата 2020-а. Но въпреки това хората бедстват.

Новите бедни на Португалия

Наталия Аруноза работи в център за бездомни в Порто. Броят на порциите, които се предлагат в този център седмично, се е утроил - от 200 на 600. Особено тревожен е броят на „новите бедни" - търговски представители, на които вече никой не отваря вратата си; чистачи, от които няма нужда, защото хората работят от вкъщи; артисти и дори адвокати. „Досега хората се оправяха някак, но вторият твърд локдаун ги съсипа."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Portugal преди 2 години
Португалия е първата световна империя. Героите на моретата и пионери на великите географски открития. Красива страна с велика история и култура. Също така португалците са прекрасни хора.Forca Portugal!
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко да отиде в Португалия и да види хората с евро пари какви пътища са направили и какво е магистрала за да се сети, че е смешен с неговото лаладжийство. Там строяха, а не крадяха и дълги години ще си ползват направеното.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Португалия-най новите данни за деня-280 заразени- 7 смъртни случая
27
0
 
17
 
! Отговори
Цената преди 3 години
ТЕПЪРВА ОЩЕ ЩЕ СЕ ПЛАЩА. И НЕ САМО КАТО УМРЕЛИ ОТ КОВИД, НО И КАТО ФИНАНСОВА КРИЗА С ВСЯКАКВИ ИЗМЕРЕНИЯ. КОЙТО ОЦЕЛЕЕ - ЩЕ ВИДИ.
26
1
 
12
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
Тя и България беше светъл пример в Европа допреди месец- два!!!
25
9
 
7
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 3 години
"страната плаща висока цена за това" - "например традиционното целуване на кръста по време на предвеликденските процесии. На архиепископ Хорхе Ортига постоянно му се налага да напомня, че и тази година светата традиция остава забранена."Гати високата цена, честно. Направо се умилих. Виждате ли се какви ги пишете?
24
2
 
10
 
! Отговори
ех преди 3 години
Изтрили сте ми коментара ,защото дадох линк ,където се вижда ,че вълната на смъртни случаи върви надолу ,та хората сами да проверят това. Последните данни са-548 случая-заразени и само 9 смъртни.
23
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Информацията за това, че в Португалия започват да се чуват искания за "Нюрнбергски процес" за носещите отговорност политици е централната новина на новинарската страница на днес.бг . Да напомним, че Нюрнбергският процес (1945-1946 г.) подвежда под съдебна отговорност главните нацистки военнопрестъпници. Рано или късно, съвременното общество ще трябва да постави въпроса "Кой предизвика пандемията "Ковид - 19" и каква отговорност ще бъде потърсена от виновните за смъртта на няколко милиона души?"
22
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен ковид крлизата ще завърши с една гилотина на центъра на всяка евро столица.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дезинформаторите заслужават да получат от *** 24 часов бан за публикуване
20
3
 
15
 
! Отговори
Учен преди 3 години
Португалия има смъртност от ковид 1658 на 1млн. население, това е 14-то място в Европа и 15-то в света. Португалия е също така на 10-то място в Европа по брой регистрирани случаи на ковид на глава от населението. Не съм сигурен как това е "успех", постоянно се дават примери за "успех на мерките", сочейки определен орязак от времето, където случаите са много малко, след това често случаите пак нарастват, но никой не се връща да пише статия за "провала на мерките", когато случаите нарастват.
19
5
 
10
 
! Отговори
Селяндур с джип преди 3 години
Защо ме триеш като искам доказателства за болни и умрели?Мнението на някой патолог няма ли да чуем или само ще четем статистика?
18
4
 
17
 
! Отговори
сценарий преди 3 години
Плашат ги с още една вълна, защото имат много малко жертви и заразени,а не са се ваксинирали,та нищо чудно да стигнали до колективния имунитет. Сега ще им насаждат страх ,ще ги държат затворени по домовете ,без пари , та да ги набутат за ваксинацията -искат ,не искат. Няма никаква логика за следваща вълна,след като се знае ,че лятото случаите намаляват.
17
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Харесват, не харесват - това е картинката. А който не иска, ше има и сопа.
16
12
 
28
 
! Отговори
Истината преди 3 години
От глад се умира също.Не само от ковид.
15
10
 
14
 
! Отговори
Дзивко преди 3 години
Много хора, включително такива с власт не осъзнаха, че здравето винаги е било на второ място, на първо винаги в човешката история е било оцеляването,, когато оцешееш тогава мислиш за здраве, демек когато ти застрашат оцеляването, било то от липса на препитание или чисто психологически, здравето веднага минава на второ място. Както казваше един професор "да сме живи и здрави, ама по добре живи, че много здрави умряха"
14
14
 
10
 
! Отговори
Фин преди 3 години
Поговорката на ковид годината е ...Акъл море, патки пасе......лекари, учени, специалисти, математици и т.н. некадърници, че даже и допълнителни средства им дават. Хем високомерни, хем като децата, все някой друг им виновен. Потрес, дано ги застигне тежка карма...
13
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те да гледат да не се уморят докторите от тях, че тогаз ще падне веселба...
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уморени били...Те сега ще видят учората тепърва.
11
18
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С две думи европейците ще бъдат уморени от глад, но ще си отидат щастливи скрили се от вируса.Бялата раса бе смачкана с любезното съдействие на наивните и страхливи европейци.