Пия и взимам антидепресанти: Как издържат медиците в Германия?

Никога през живота си не съм виждал толкова много смърт, споделя Щефан
23 апр 2021 21:30, Елка Василева
84
Пия и взимам антидепресанти: Как издържат медиците в Германия?
Снимка: архив, БГНЕС

Тя не издържа повече. И той не издържа: пие антидепресанти, злоупотребява с алкохола. Но продължава да работи. "Никога през живота си не съм виждал толкова много смърт." Дойче веле публикува изповедта на двама германски медици.

Здравни работници по цял свят работят до изнемога в условията на пандемия. Медицинският персонал е претоварен и в Германия, където в момента продължава третата вълна на COVID-19. Според изчисленията на списание "Шпигел" по време на първата вълна миналата година работа са напуснали повече от 9000 медицински служители. За освободените места трудно се намират нови кандидати, а това допълнително увеличава натовареността на останалите.

Още по темата
Причините са видими с просто око: тежките условия на труд, относително ниското заплащане, постоянният стрес и страхът от зараза. Мнозина търпят и продължават, защото смятат, че обратното би било предателство спрямо колегите и болните, но експертите прогнозират, че след края на пандемията ще се надигне истинска вълна от оставки в здравния сектор - освен ако политиката не вземе мерки за по-добро заплащане.

Дойче Веле разговаря с една медицинска сестра и с неин колега, които работят в различни кьолнски болници. И двамата разказват с пределна откровеност как пандемията се отразява на личното им здраве. И двамата сериозно размишляват дали да не се откажат от професията си, ако положението не се подобри.

"Тя така и не се върна, не можаха да я спасят"

Щефан М. работи като „медицински брат“ вече 20 години. По време на първата вълна от пандемията 45-годишният медицински кадър вече веднъж е търсил психиатрична помощ. В момента пие антидепресанти и посещава психотерапевтични сеанси.

„Гледам да не взимам болнични, защото това ще претовари колегите ми. Много от нас идват на работа, макар че имат различни оплаквания. Болнични взимат или излизат в карантина единствено онези, които имат COVID-19. И аз бях в карантина, след като колежката ми от смяната я откараха в друга клиника с висока температура и пневмония. А само ден преди това заедно пихме чай и се опитвахме да си повдигнем настроението с разни шегички. Тя така и не се върна - нито при семейството си, нито на работа. Не можаха да я спасят“, разказва Щефан.

Той и колегите му наскоро били ваксинирани, но това не помага особено на психиката му. „Никога през живота си не съм виждал толкова много смърт, колкото през изминалата година. От коронавируса тук починаха няколко колеги - както лекари, така и медицински сестри. 60% от персонала в нашата болница вече са изкарали болестта.“

Въпреки страховете си Щефан продължава да ходи на работа - от чувство за дълг, но и за да избяга от самотата. „И навремето в болницата съм се нагледал на човешки страдания, но преди можех след работа да се поразтуша, да се срещна с приятели, да отида на кино или в някое барче. В условията на пандемия това вече не е възможно. А и много хора взеха да ме отбягват, понеже всеки ден съм в контакт със заразени. На всичко отгоре нерядко ни се налага да работим по две седмици без почивен ден. Започнах след работа да злоупотребявам с алкохола, а това допълнително помрачи живота ми.“

Щефан е разведен и допреди пандемията редовно е виждал дъщеря си в почивните дни. Но през последната година са имали само три срещи: на рождения ѝ ден, на Коледа и на Великден. „Бившата ми съпруга се страхува от контакти, защото смята, че болницата е развъдник на инфекции“, обяснява той.

Никой не може да си представи под какъв стрес работи медицинският персонал, твърди Щефан и разказва за много колеги, които в един момент просто рухват. По време на първата вълна хората от солидарност излизаха на балконите и ръкопляскаха на медиците за самоотвержения им труд, а политиците обещаваха да подобрят условията и да увеличат заплатите. „Ето, че вече сме в третата вълна, а нещата не са мръднали нито сантиметър“, казва Щефан.

„Сега ни съобщават, че за работата в условията на пандемия през май ще ни изплатят по 1500 евро премия от държавата и по 1000 евро от болницата. Но за нас е важно да се преразгледа заплащането ни изобщо, защото ние работим прекалено много за прекалено малко пари. Всеки от нас би желал смъртно болните възрастни пациенти да си отидат достойно от света, но просто нямаме време, за да отделим на всекиго необходимото внимание. Трябва ни повече персонал, а не допълнително натоварване. То и сега всеки работи за двама. Ако положението не се подобри, ще си търся друга, по-спокойна работа“, казва медикът с 20-годишен стаж.

По сходен начин звучи и разказът на медицинската сестра Сабине Ш., която работи в кардиологично отделение. Но в периодите на инфекциозна вълна повечето пациенти в отделението са именно с COVID-19 - болницата просто не успява да приема други болни, отменени са и всички планови операции, разказва Сабине. По думите ѝ в момента в инфекциозното отделение са заети всичките 40 легла, а възрастта на пациентите рязко се е снижила - днес в болницата влизат и 30-годишни хора. „Трудно ми беше да свикна с факта, че пациенти умират в самота, понеже нямат възможност да се простят с близките си - само медицинският персонал има достъп до тях“, разказва тя.

"Един и същ кошмар"

27-годишната жена работи като медицинска сестра от четири години. По време на обучението си изобщо не можела и да си представи какво ще ѝ дойде до главата в условията на пандемия. Но поне засега тя не мисли да сменя професията - още повече, че в семейството ѝ трайно присъстват тежките болести: майка ѝ е починала от рак, а 70-годишната ѝ баба, която живее при нея, е изкарала инсулт. „Всичките ми страхове да не пренеса някоя инфекция са свързани тъкмо с баба. Дори след работа оставах вкъщи с маската на лицето. Така продължи чак до февруари, когато с баба ми се ваксинирахме. Едва след това се успокоих“, разказва Сабине.

Тя изобщо не разбира хората, които не вярват колко опасен е коронавирусът и дори излизат на протест срещу мерките. "Нека дойдат при мен в болницата и със собствените си очи да видят как хора мрат в самота, да чуят риданията на близките, когато им съобщим по телефона за кончината на скъп човек, с когото не могат дори да се простят". Сабине разказва, че често сънува един и същ кошмар: как не е в състояние да помогне на пациент в беда. А понякога кошмарът се превръща в реалност: например когато в препълненото отделение легла се освобождават не защото пациент е оздравял, а защото е починал.

"С две ръце бих гласувала за нов локдаун - най-малкото, за да не ни се налага да приемаме хора, които не можем да спасим. Защото лекарство срещу COVID-19 и досега няма. Цялата ми надежда е в бързите ваксинации. Ако няма локдаун, в Германия още по-бързо ще се разпространят новите щамове на коронавируса. А това означава, че в болниците ще продължат да умират хора, а ние няма да можем да ги спасяваме, колкото и да искаме. Повярвайте ми, много трудно се живее с тази мисъл“, казва 27-годишната Сабине.
 


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
1
 
! Отговори
Велика Франция преди 1 месец
Франция има най-доброто здравеопазване в света, а не Германия. Франция е най-великата страна.
69
0
 
0
 
! Отговори
Да-ааа! преди 1 месец
Да, бе! Много, много се е повишила смъртността спрямо миналата година! Направо мор!
68
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези медицински специалисти, които имат проблем с алкохола и медикаментите, трябва да се лекуват в съответните психиатрични клиники. Те не са герои, а болни със зависимост. Ковид е само едно от многото оправдания за това, че пият и се дрогират.
67
3
 
0
 
! Отговори
Ивелин Попов преди 1 месец
Аз съм на аулин и шише ракия
66
7
 
7
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
В статията пише, че в болниците никога не е имало повече смърт, но истината е друга - втората световна война преди 80 год.
65
4
 
13
 
! Отговори
Знаещ преди 1 месец
До номер 5:Мда грипа се трансформира в Ковид, че било модерно..
64
0
 
4
 
! Отговори
от 69 и 70 преди 1 месец
Муахахахахахаа...защо сте цензурирали автоматично числото СЕДЕМНАДЕСЕТ бре???? Муахахахахаахах......
63
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия фашаги к'во реват бе? Всравнение с нас са цвете за мирисане.В Германия на 25 човека един е заразен до момента, у нас на всеки 17-ти.В Германия на 1020 човека един е умрял, у нас на 439.
62
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия фашаги к'во реват бе? Всравнение с нас са цвете за мирисане.В Германия на 25 човека един е заразен до момента, у нас на всеки 17-ти.В Германия на 1020 човека един е умрял, у нас на 439.
61
18
 
5
 
! Отговори
9 преди 1 месец
Тея Стефан и преди си е мрънкал и преди е пиел, ся има аргументи и пие сам. Квалификацията му е на санитар повечето като него мрънкат щото нямат хъс да си променят живота. Той като си тръгне ще дойде друг от Филипините от някъде си.....да от ковид се умира но се умира и от отложена операция заради ковид псевдо мерки... Имаше тука коментари от някой ммммда плащам 700 Евро и съм приват ходя да си чистя зъбния камак в България и давам 1200лева. Разбрахме че си успял :)) чети немска преса
60
4
 
2
 
! Отговори
Недей така Джо преди 1 месец
Недей да ми говориш използван като марионетка , баш САЩ да ми говорят за марионетки и кукли на конци. Много е лицемерно? Аз съм му ги дал или той ги е издирил сам и си ги е взел? А кото е видял, че е опасно, защо не ги е изхвърлил, аз съм му казал сигурно пази всичко което намериш като очите си!Той сам си е избрал тая роля и никой не му я е вменявал. Аз им казах или да ги унищожат или да ги оставят къде са ги намерили ама нееее тоя крои нещо ... И са прави, ама не тяхното нещо ....
59
2
 
0
 
! Отговори
Амаааа нееее преди 1 месец
Трябва да се намери някой виновен да обере пешкира обикновено нсй-невинния ... Аз ли?Аз се целех в нацито дето "забравихте удобно" аз не съм виновен, че някъде ш.е.б.е.к отклонил удара към някой прилеп ....
58
0
 
2
 
! Отговори
Джо твойте хора ... преди 1 месец
Много ме ласкаят с думите "терорист", колко изтъркано патриотично заучено ... Имам друго предложение - защо не си заврат твойте хора етикетчетата комунисти и терористи в задниците си щото отвътре твойте хора са точно такива ... И ако искате да не сте - 1 милиард в сметките на Министерство на образованието точно в тая пандемия да покажете, че не сте ш.е.б.е.ц.и ....върнати надплатени айде подробности... За какъв ме мислиш Джо ? Тоя вирус го сготви по лемингски самата планета ...
57
2
 
2
 
! Отговори
Аз се сещам: преди 1 месец
За една сцена от Band of brothers ...последният епизод ....дето намират нацистките лагери на смъртта и хората в тях са само лагеристите, че надзирателите избягали и в тия лагеристи както се изразяваше Ремарк е останала искрица живот недостатъчна обаче да отворят вратите на лагера.Американците отварят вратите(тук ги залостват по здраво) и виждат сцена като от ада-смърт и леш навсякъде, а съседният немски град изобщо не знаел, накарали ги под оръжие да видят делата на фюрера си и да копаят гробове
56
5
 
2
 
! Отговори
А и друго ... преди 1 месец
От всичко на света най-трудните нещо е да се разправяш с промити от нацисти мозъци ....Извращение било цялото или поне основната част от цялото човешко изкуство от преди 50000 години до наши дни ...глупости извращение е само част от него от 500 година от н.е до наши дни ... Извратени са тесногръдите, фокусирано промити в една точка мозъци ... Без хоризонт и широк светоглед зациклили в разбиранията си християнско патриархални .... Или престъпни ...
55
17
 
2
 
! Отговори
14 преди 1 месец
до 48Аз лежах в ковид отделение - 10 дни. Повярвай ми хич не им е за 1000 лв. Видях с очите си колко хора си отива-------Па що ги зимат, тогава?Що не ги отказват тия 1000 лв?
54
3
 
11
 
! Отговори
Идеалист преди 1 месец
Вирусът SARS Cov-2, причиняващ болестта Ковид 19 поразява предимно малките съдове на на човешкия организъм и там се развиват тромбози и съответните инфаркти на засегнатите органи. След боледуване оставя трайни следи от фиброза след преживените инфаркти. Вирусът се променя много бързо и вероятно хората ще боледуват по няколко пъти въпреки ваксините, който ще се налага да се приемат всяка година. След няколко години много от хората ще бъдат инвалиди .Какво ще донесат самите генни ваксини?
53
5
 
15
 
! Отговори
уф преди 1 месец
,,Защото лекарство срещу COVID-19 и досега няма''Има лекарства и то добре работещи спасяващи болните до 90% има и протоколи за лечение,само че бюрократите от които зависи да ги одобрят ,си правят паса ,поради комерсиални съображения и корупция. И за да подкарат всички на задължителна ваксинация,като единствено спасение
52
1
 
5
 
! Отговори
Разбирай как искаш преди 1 месец
Бивш наркопласьор няма, бивш хазартен бос и хазартен играч няма, бивш сутеньор няма, бивша *** няма, бивш наркоман няма знаеш ли що? Усетили веднъж лесните необлагаеми с данъци пари вече не е същото... нищо не е същото нито в сърцата, нито в умовете, нито в душите им ... нито можеш да го изкорениш от там. Може де ама е незаконно ... извратен тип? Аз - извратен? Ти май нещо имаш проблеми с ценностната система ... извращението е к'вото стана в тая държава 30 години. Аз оцелявам в момента
51
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Войните дават повече жертви. Питайте иракчаните и сирийците. Не направо се разлагат къ дето падне бомба. И първата и втората световна война лекарите са били на фронта. Техните съвременниците са пълни льольовци . Оправдават си пороците с ковида.