Заев: Не се нуждаем от ЕС, ако цената е македонския език и идентичност

Премиерът на РСМ се надява, че ще се намери решение с временното правителство
5 май 2021 16:10, Петя Славова
232
Заев: Не се нуждаем от ЕС, ако цената е македонския език и идентичност
Снимка: БГНЕС

Не се нуждаем от Европейския съюз на цената на македонската идентичност и македонския език, защото ще бъдем прашинка, отнесена от вятъра, и кой след това ще влезе в ЕС? Така постигнахме големите споразумения - защитавайки националната си принадлежност - македонския език и македонската идентичност“. Това каза премиерът Зоран Заев по отношение на спора с България и европейската перспектива на страната, цитиран от Zoom.mk.

По отношение на посланията от ЕС и САЩ, Заев смята, че те са "приятели и стратегически партньори", но той подчерта: "решението е наше и ние трябва да го вземем".

Още по темата

Въпреки че България отново отива на парламентарни избори, той се надява, че все още може да се намери решение с временното правителство, избрано от президента Румен Радев.

"Очакваме това да бъдат отговорни политици, с които да седнем и да намерим решение", подчерта Заев, цитиран от БГНЕС.

Той смята, че решението с България трябва да бъде постигнато по европейски начин на мислене и се радва, както каза той, че и България "признава и казва, че няма проблем с реалността за македонския език и македонския народ".

"Но те казват: "Нека да утвърдим корените". Ще открием и корените, ако сме умни по европейски начин. Защото всички почитаме нашето минало, но сме длъжни да създаваме нашето бъдеще", каза Заев, отговаряйки на въпросите на журналисти по време на посещението си в град Ресен.

Той посочи, че и двете страни, македонската и българската, са приели, че имат и споделят обща история, както "целите Балкани от векове, а и цяла Европа, имат обща история".

"Договорът с България за добросъседство и приятелство ясно предвижда Комисията по историческо-образователните въпроси да локализира точно онези исторически периоди, исторически личности, които ще отбелязваме заедно. Това ще бъде възможност за сближаване, за по-голямо сътрудничество, без да се унищожава достойнството на нито една от страните. Ето защо казвам - европейски начин за намиране на решение", каза премиерът.

Той добави, че двата народа искат да си сътрудничат, а не искат да имат причини за кавги и потвърждение за това е, че през изминалия период е подобрено сътрудничеството на институциите на всички нива.

"Започвайки от Македонското радио и телевизия с Българското радио и телевизия, нашата МИА с Българската информационна агенция, Съвета за АВМС, но и други аспекти - имаме повече от седем нови български инвестиции в Северна Македония през последните шест или седем месеца", добави Заев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
2
 
18
 
! Отговори
Стоев преди 2 години
Абе г-н Заев.С приемането на името република Северна Македония вие признахте че сте географска територия.Засъжаление нашите *** и алчни политици ги интересува само колко гласоподаватели ще докопат с това противопоставяне.
107
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зайко и защо нещеш да говориш на майчиният си език бе. На Сръбски ли сакаш да оратиш. Тоя Тито ви еа макята у га..зо направо ви изглади гънките на мозако.
106
1
 
17
 
! Отговори
No Coment преди 2 години
Зайов не сакал да прича на бугарски,сакал на славенски.А идентичноста му може да се потвърди с точност колко му е древен ,,македонския'' ген само с един бърз ДНК-тест,който той по подразбираеми причини ще откаже защото ще го е страх от резултатът дето ще покаже колко процента в него има албанска и арабска кръв.
105
1
 
15
 
! Отговори
Струмски вести преди 2 години
Вето !!!
104
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв идентитет те тресе бе Зоране , вие сте вече еничари , ако намерите кураж да въстанете срещу султаната в Белград може и да поговорим , ако не продължавайте да слугувате .
103
2
 
20
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Тоя се гърчи да обяснява небивалици на всякъде. Лошото е, че се плаща с времето на нашите братя отатък границата.
102
2
 
17
 
! Отговори
идиоте и юроде преди 2 години
ако трябва да си защитаваш езика и едеинтичносттаеббеем ти и езика и единтечността тисамо фалшиви неща може да се защитаватако са реални истински какво да им защитаваш те са си това което са
101
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По тоя въпрос няма какво да се разбират с нас. Да се разберат с албанците.
100
2
 
17
 
! Отговори
Сатира преди 2 години
И ние не ви искаме в ЕС. Ако вашите историци ходят да разправят наляво-надясно за Самуил, Климент Охридски, Петър Делян, Глаголицата Кирилицата и т.н. че били Северомакедонци.
99
3
 
22
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ГЪРЦИЯ ВИ СМЕНИ ИМЕТО ЗА ЕДИН ДЕН-СА НА МАЖАГИ ЩЕ МИ СЕ ПРАВЯТ.ЦЕЛ СВЕТ ВИДЕ ЩО ПРЕДСТАВЛЯВАТЕ.
98
2
 
16
 
! Отговори
... преди 2 години
Значи няма да сте в ЕС.
97
4
 
27
 
! Отговори
БЕСЕПЕТО ШАК АТАК преди 2 години
маке ВЪН от ЕС да ядат картошки и да молят за българско гражданство за да ходят до германия да берат аспержи
96
1
 
21
 
! Отговори
gio преди 2 години
когато всичките ти герои и личности, които почиташ са доказани българи не виждам как може да отречеш какви са ти корените или сите макета са национални предатели и лицемери спрямо РС Македония почитайки чужди личности и герой.
95
22
 
5
 
! Отговори
Истината преди 2 години
В задунайска губерния живеят седем милиона столипиновски Роми.Факт. Гърция са велики защото обичат своите освободители Русия.
94
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези не трябва да виждат ЕС освен ,ако не са част от България
93
2
 
27
 
! Отговори
Барселона преди 2 години
Заев,слезнете на земята.Корените са едни няма какво да ги търсите.Стига увъртане,всяко правителство на БГ ще е твърдо по вашите мънкания...
92
4
 
27
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Споко зайче, ще влезете в ЕС като Западна България, като Охридска област.И селския ви измислен диалект ще стане литературен български. Образование му е майката, доказано е от общото ни Възраждане.
91
0
 
14
 
! Отговори
Kuncho преди 2 години
Провалени политици си измислят виртуални проблеми и врагове тук на Бълканите.
90
13
 
5
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Македония си знаео интересите, но България не. Влязохме в ЕС и си закрихме 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй заради искането на големите европейски държави, които поставиха това условия за влизането на България в ЕС.
89
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудесно прозрение. Да си изтеглят апликацията и да напуснат преговорите. Една бивша Юго-република няма да успорва историята на древна България нито на антична Гърция.