Заев не приема каквато и да е намеса в македонската идентичност

Той изрази увереност, че с България ще се намери общо решение
9 май 2021 13:16, Петя Славова
180
Заев не приема каквато и да е намеса в македонската идентичност
Снимка: БГНЕС

Въпреки положителните доклади на Европейската комисия и Договора за добросъседство с България, заради ветото на София Северна Македония не започва преговори за членство с ЕС. Това заяви в интервю за гръцкия вестник "Катимерини" премиерът на РС Македония Зоран Заев.

Още по темата

"През ХХI век да определяш историята на друга нация не съответства на европейския дух, тъй като трябва да градим бъдещето. За Северна Македония, за македонския народ, за всички граждани на нашата страна е неприемлива каквато и да е намеса в македонската идентичност. Процесът трае вече много дълго, не искаме да спираме и няма да спрем, но няма да подложим на риск нашето достойнство и идентичност", каза македонският премиер, цитиран от БГНЕС.

Той изрази увереност, че с България ще се намери общо решение и "ще изградим качествено бъдеще за нас и за идните поколения".

Според него, миналото не трябва да се забравя, но "трябва да се градят мостове и сътрудничество между всички балкански държави, тъй като това е единственият път към успеха".

От друга страна, Гърция остава "силен медиатор и поддръжник" на европейския път на Северна Македония, нещо, за което е изразена подкрепа и от гръцкия премиер.

Според Заев, по време на първите срещи с Мицотакис през септември и ноември 2019 г. са се създали "приятелско отношение, освободено от всички въпроси, които в миналото натоварваха двустранните отношения", вече било възприето партньорството, основано на доверие и приятелство, "което превърна отношенията между двете страни в съюз".

Според премиера, допълнително укрепване на приятелството и енергийното сътрудничество е газопроводът, който ще свързва двете държави, тоест споразуменията за терминала в Александруполис, както и за изграждането на интерконектора.

Тези проекти ще бъдат първите по рода си в Югоизточна Европа и посредством свързването с Гърция, "вместо от един източник на природен газ, ще имаме възможност да доставяме от различни източници, от САЩ, Близкия Изток и други".

Интервюто на Зоран Заев е по повод неговото участие в Делфийския икономически форум, който ще се проведе в Атина от 10 до 15 май.

Освен него, от македонска страна ще участват вицепремиерът по европейски въпроси Никола Димитров, външният министър Буяр Османи и министърът на околната среда Насер Нуредини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С елините,защо несе разбра,цар Алек-сандър Македонски ,да е на Македонияцар,а гърците да си преправят историятаС византийците водите преговори близополовин век,а с нас от раз.Няма език,събития,личности.Признание,че степроизлезли от нас,но предали се на сърби.Боко е мек,50год.,ще е наказанието,после ще видим.
9
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много спрял човек е тоя. Тоя Зайко като развален грамофон. Кажи нещо ново, бе Зайко? Едно и също, вече ставаш банален. Идентитетот, идентитетот, идентитетот. Тази плоча я научихме, дай нещо ново. Все едно слушам някоя квартална бабичка, болна от Алцхаймер. Албанците ще ви оправят вас
8
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този пък каква точно индетичност си мисли че има @Може би на Македонско девойче ?
7
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Между другото в Гърция и до ден днешен има възродителен процес и никой не говори за това. Не носиш ли гръцко име, не ти дават здравни осигуровки, няма работа за теб. Брутален нацизъм в 21ви век. Гърците асимилираха българите в Македония, а те не са никак малко. Сърбите направиха същото в Северна Македония. Въобще от Сърбия и Гърция добро не сме видяли... Варварски държави.
6
2
 
26
 
! Отговори
България над всичко преди 2 години
България вече има нов съсед..............Велика Албания!!!!
5
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като цяла Източна Европа избяга с 200 от Руското блато и се присъедини към ЕС и НАТО, това ще е голям успех за малкото диктаторче Путин да издърпа тези заблудените в калта и далеч от ЕС.
4
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зайко, те албанците ще ви оправят вас. Албания влиза догодина в ЕС, а вие, Зайко, ще влезете след 50 години евентуално, ако си научите уроците по история. Ако не, ще има пак слаб 2, вето и докато се научите.
3
2
 
45
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Всяка новина за тези е deja vu. Един и същ рев за някаква "идентичност" създадена 1945г (несъм сигурен за годината защото не ми пука)
2
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия им дърпат конците от Кремъл и ще видят ЕС през крив макарон. Дреме ми
1
3
 
52
 
! Отговори
Сашо преди 2 години
Заев е глупав, но явно се надява на нови *** в БГ парламента да пуснат РСМ в ЕС с лъжливата им история, език, църква и идентитет.