Заев не приема каквато и да е намеса в македонската идентичност

Той изрази увереност, че с България ще се намери общо решение
9 май 2021 13:16, Петя Славова
180
Заев не приема каквато и да е намеса в македонската идентичност
Снимка: БГНЕС

Въпреки положителните доклади на Европейската комисия и Договора за добросъседство с България, заради ветото на София Северна Македония не започва преговори за членство с ЕС. Това заяви в интервю за гръцкия вестник "Катимерини" премиерът на РС Македония Зоран Заев.

Още по темата

"През ХХI век да определяш историята на друга нация не съответства на европейския дух, тъй като трябва да градим бъдещето. За Северна Македония, за македонския народ, за всички граждани на нашата страна е неприемлива каквато и да е намеса в македонската идентичност. Процесът трае вече много дълго, не искаме да спираме и няма да спрем, но няма да подложим на риск нашето достойнство и идентичност", каза македонският премиер, цитиран от БГНЕС.

Той изрази увереност, че с България ще се намери общо решение и "ще изградим качествено бъдеще за нас и за идните поколения".

Според него, миналото не трябва да се забравя, но "трябва да се градят мостове и сътрудничество между всички балкански държави, тъй като това е единственият път към успеха".

От друга страна, Гърция остава "силен медиатор и поддръжник" на европейския път на Северна Македония, нещо, за което е изразена подкрепа и от гръцкия премиер.

Според Заев, по време на първите срещи с Мицотакис през септември и ноември 2019 г. са се създали "приятелско отношение, освободено от всички въпроси, които в миналото натоварваха двустранните отношения", вече било възприето партньорството, основано на доверие и приятелство, "което превърна отношенията между двете страни в съюз".

Според премиера, допълнително укрепване на приятелството и енергийното сътрудничество е газопроводът, който ще свързва двете държави, тоест споразуменията за терминала в Александруполис, както и за изграждането на интерконектора.

Тези проекти ще бъдат първите по рода си в Югоизточна Европа и посредством свързването с Гърция, "вместо от един източник на природен газ, ще имаме възможност да доставяме от различни източници, от САЩ, Близкия Изток и други".

Интервюто на Зоран Заев е по повод неговото участие в Делфийския икономически форум, който ще се проведе в Атина от 10 до 15 май.

Освен него, от македонска страна ще участват вицепремиерът по европейски въпроси Никола Димитров, външният министър Буяр Османи и министърът на околната среда Насер Нуредини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
35
 
6
 
! Отговори
Чудно ми е защо преди 3 години
толкова се напъвате. Македония е необходима на ЕС и то спешно. И ще си я вкарат. Всичко друго е балкански джумбуш без никакво значение за Брюксел.
29
3
 
28
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Заев,Заев албанците ще те отстрелят като полско зайче и ще се чудиш в коя дупка да се навреш.В българска няма да е.
28
3
 
36
 
! Отговори
Андреа Селесте преди 3 години
Много български момчета погребахме заради тия неблагодарници, а сега ни се правят на играчи. Няма да забравим имената на тези войничета, на които майките плакаха до гроб. Ние имаме имена и дати, а какво имат македонците?
27
4
 
17
 
! Отговори
sofeto преди 3 години
Не е далеч времето когато ще пресичаме българо-албанската граница!
26
4
 
14
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Тъпите макета с наглостта си направиха България съюзник на Албания, а те ще спечелят.
25
3
 
6
 
! Отговори
Лили Иванов преди 3 години
Представете си тези ,като отидат на някоя важна международна среща и кажат ние сме Македонци и хората инстинктивно,ще се респектират от името на великите древни завоеватели и после влизат нашите и казват ми ние пък сме българи и хората ,пак инстинктивно се стряскат,защото ни асоциират с медните братчеди.
24
3
 
28
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Да се сетят как бабите им като чуеха български песни и търчаха с баниците и букети да посрещат българските войски
23
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стойте си в миманса,докато ви дойде акъла в главата!
22
3
 
18
 
! Отговори
Честито Албания преди 3 години
Да дадем ръка за поздрав и приятелство на нашите нови съседи-Велика Албания.С тях ще се разберем.Както Крим стана руски, така и РСМ ще стане албанска, докато тези пикльов**ци си измислят история и се правят на велики.
21
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Северномакедонски шебек,опс,заек.
20
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мъкедонците кръв немат и още повече злобеят срещу НАС защото ЕК има намерение в преговорният процес,да отдели Албания от тях и вероятността да започнат някога преговори с мъкедоните намалява драстично.
19
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както казват албанците за жителите на географската област Македония- господ ги направи българи,а Тито ги направи македонци!И другия албански виц:какво става като изкъпеш хубаво един македонец, македонеца ставал чист българин!Само изродените българи в тази област се наричат тито-македонци!Но скоро ще разберат истината, защото истината рано,или късно побеждава!Сега е времето България да помогне на тези изгубени души да разберат истината.
18
2
 
11
 
! Отговори
4epa преди 3 години
ДА СТОЯТ С РУСИЯ И СЪРБИЯ- И ДА СИ ПАЗЯТ ЕДИТ4НОСТА !!!!!!!!!!!!! НЯМА К в Г И ДУШАТА В РАЯ !!!!!!!!!!
17
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Албанците държат ключът към решаването на този проблем. Албанците трябва да кажат на макетата да признаят, че са българи, иначе ще създадат Велика Албания. Албанците са панацеята,и в Гърция има много албанци, които са мачкани от нацистите гърци. Трябва да подкрепим Албания.
16
2
 
28
 
! Отговори
Saki преди 3 години
Тези шме*кери както и народецът им,много добре усещат,че извън Балканите,останалия свят не е много запознат с тукашната география и история и поради това ще ги припознае за наследници на древните македони,което ще им носи много авторитет и престиж по света, на тези измамници.Затова не искат да имат нищо общо с нас и ни мразят,защото им разобличаваме лъжата.Ако кажат на един обикновен австралиец или канадец,че са истинските македонци,те ще им повярват удивлени.
15
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И правилно постъпва Заев-30 години след събитията от 1989г. България се управлява от Руски слуги, и плащаме МИЛИАРДИ ДАНЪК ПРОСИЯ.Путинова Русия не иска Македония в ЕС, а българските майцепродавници им съдействат.Например Тиквата и пРезидента....
14
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се оплакват в Кремъл защо им създадоха такава идентичност и език. При нас номера не минва.
13
2
 
35
 
! Отговори
Любен Пандев преди 3 години
Титомакедонистите променят българската и чужди истории а пискат, че България променяла тяхната. Същото което сърбите и руснаците правят. Всичките са от един дол дренки. Да си стоят в кошарата!
12
2
 
34
 
! Отговори
aa1830 преди 3 години
Заев, ако имахте достойнство и идентичност, нямаше да смениш името на държавата си. Толкова сте елементарни в аргументите си. И т.к. нямате идентичност, искате да я присвоите от нас.
11
31
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бугарите са фашисти днес ти победихме