В цял ЕС - най-много са българите, които не искат да се ваксинират

Над 25% от хората в ЕС не искат ваксина срещу COVID-19
13 май 2021 17:00, Елка Василева
315
В цял ЕС - най-много са българите, които не искат да се ваксинират
Снимка: архив, БГНЕС

Над една четвърт от пълнолетните граждани в Европейския съюз едва ли биха се ваксинирали срещу COVID-19, когато това им бъде предложено, показва публикувано днес проучване, цитирано от Ройтерс.

Резултатите от анкетата, проведена от Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд (Юрофаунд), също така предполагат, че има силна връзка между колебанието към ваксините и използването на социалните медии, особено там, където те са основен източник на информация.

Още по темата
Според допитването българите изпитват най-голямо нежелание да се ваксинират - 67 процента от пълнолетните хора в България казват, че е малко вероятно или много малко вероятно да се ваксинират.

В Ирландия само 10 процента от пълнолетните граждани казват, че не биха се ваксинирали.

Проучването показва разделение в нагласите между източната и западната част на Европа. Във всички западни държави членки на ЕС, с изключение на Франция и Австрия, делът на хората, възнамеряващи да се ваксинират, е над 60 процента, като в северните и средиземноморските страни, Дания и Ирландия нивото е още по-високо.

В източните държави членки делът на хората, които възнамеряват да се ваксинират, е доста по-малък, като варира от 59 процента в Румъния до 33 процента в България.

Анкетата сочи, че основна роля за колебанието към ваксините има времето, прекарвано в социалните мрежи и вида на използваната медия. Делът на скептично настроените скача до 40 процента сред хората, за които социалните медии са основен източник на новини.

Сред хората, които използват традиционни медии, включително вестници, радио и телевизия, само 18 процента са скептични към ваксините.

Допитването е проведено между февруари и март 2021 г. след една пълна година на живот в условията на ограничителни мерки заради COVID-19 в 27-те държави членки на ЕС.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
6
 
5
 
! Отговори
Да мрат преди 2 години
като не се ваксинират.Втори сме в ЕС по смъртност и седми в света.
192
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, че когато са измислили ваксините за едра шарка, детски паралич, дифтерия и тн. не е имало такива разбирачи като ***.
191
3
 
12
 
! Отговори
гогич преди 2 години
До 194Първо - ваксинираните не са милиарди, много, много по-малко са и поради това "убеждаването" за васкиниране продължава с пълна сила.Второ- прочети и нещо различно от това, което ти се поднася официално - самия Тони Блеър изнася доста смущаващи данни за смъртност от ваксини В Англия, която малко официални сайтове искат да публикуват - нещата с ваксините не са толкова розови, колкото се представят.
190
5
 
1
 
! Отговори
Осман бей преди 2 години
До 200 ПРАВИЛНО ХОРТУВАШ БРАТЕ!!
189
3
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Има надежда,значи не сме толкова ул.ави!
188
7
 
20
 
! Отговори
Мангъров преди 2 години
Не искат да се ваксинират,щото не искат да получат кръвни съсиреци и оттам инфаркти и инсулти!! Ясно??
187
3
 
12
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Западните общества отдавна са спрели да подлагат на анализ това, което им казват (заповядват) техните управляващи по простата причина, че по принцип не а били лъгани.Абсолютно точно! Прочее, след event 201 (описващ в детайли "битката" с вируса), сега правят тренировка за глобална кибер атака, очаквайте тотален срив на всичко, а после дигитално граьданство за достъп до интернет.
186
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доживях - човек, доброволно подлагащ се на медицински експеримент, без никакво заплащане за това, със признато нищожни, и предимно хипотетични резултати от експеримента, с доказано огромни негативни ефекти, да ми обяснява, че аз съм в грешка че не се подлагам на същото. И че не съм "интелигентен", щом отказвам. Хехее няма такъв майтап.
185
5
 
5
 
! Отговори
Пантерата преди 2 години
Абе не искат ама се ваксинират. Не им се мре. А на най-упоритите успех!
184
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Саита е на ужким бг. *** много чужденци пишат , американци, турци, руснаци , как да ги опрелича. Тук там някой българин.
183
5
 
15
 
! Отговори
Гогич преди 2 години
Гогич,ама когато стане въпрос за икономика,стандарт,начин на живот ,управление давате пример със Запада !Но сега били пр()сти и вярвали в управниците си.Пр()стият си ти,мой човек !И ако си мислиш,че само в теб е дошло прозрението,че вероятно икономически някои кръгове са злоупотребили с вируса ,си далеч от истината.Ясно е,че е така,но е още по-ясно,че К19 не е лъжа-той е тук и уби не малко хора.Има ли значение дали е изкуствен или не ? Милиард души се ваксинираха вече! Измряха ли ?
182
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последни по ваксини и първи по смъртност...
181
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щот са най-умни и прокопсали !!!
180
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да ви кажа, че България е най-старото име на държава в Европа, което съществува и до днес.Айде, бетер северномакедонски истории. И тяхното беше най-старото(такова си бяха откраднали), ама им се наложи да го променят и затова сега нашето е най-старо, хахха.
179
1
 
2
 
! Отговори
Л.Д. преди 2 години
https://youtu.be/85ZxGtPsggQ вижте това за пфайзер
178
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Значи освен че сме най-бедни, сме и най-прЬости. А може би има връзка между двете неща, хмм?!"От името на родата си ли се изкаваш? Не бъди толкова суров, все някой умен при вас ще се пръкне някой ден, макар и като изключение от правилото.
177
2
 
10
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Ако някой ми беше казал, че ще се радвам, че съм останал в България...
176
9
 
12
 
! Отговори
гогич преди 2 години
Западните общества отдавна са спрели да подлагат на анализ това, което им казват (заповядват) техните управляващи по простата причина, че по принцип не а били лъгани. Сега сляпо вярват и се доверяват на всичко, дориако им кажат, че трябва да скочат от 5 етаж, за да се излекуват от ковида - токлока са им промили мозъците с тоя вирус. Германанците искат да си ваксинират децата с непроверени върху деца ваксини, Австрийците носят фпп маски, макар чеброя заразени с фпп и обикновена макса е един същ..
175
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В цял ЕС най-много в България се предлага оная отрова Астра Зенека.
174
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Същото е и за онези дето мислят, че е само грипче. Пак пример с коли. Всеки, който има (даже някои и нямат) шожьорска книжка, все един път са имали ПТП. Някои се чукват с 5 км/ч и нищо им няма, други със 150 и ги събират после. И все едно ония с 5 км да кажат, че това е невъзможно, защото са удряли и те кола и не са се размазвали. Вируса влияе различно на различни хора