Пендаровски: Лисабон очаква до 22 юни България да каже "да" на преговорната рамка

Няма да преговаряме по въпроси на идентичността, категоричен е той
22 май 2021 17:03, Анисия Иванова
537
Пендаровски: Лисабон очаква до 22 юни България да каже "да" на преговорната рамка
Снимка: БГНЕС

Португалското председателство на Съвета на ЕС очаква България да одобри преговорната рамка за Северна Македония до Съвета на ЕС по общи въпроси на 22 юни, заяви президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в интервю за телевизия Алсат М в петък вечерта, предаде агенция МИА.Пендаровски, който се срещна вчера в Скопие с външния министър на Португалия Аугущу Сантуш Силва, каза, че португалското председателство е предложило първоначален набор от идеи по ключовите въпроси между Северна Македония и България.

Още по темата

"Никой не очаква всички въпроси да бъдат решени за седмица или две, нито дори португалското председателство, което се приближава към своя край. Министър Силва каза днес (вчера - бел. ред.), че е чул притесненията на София и е дошъл в Скопие, за да чуе нашите разсъждения по ключови въпроси. И двете страни са заявили, че някои неща не подлежат на преговори. Добре известно е, че ние няма да преговаряме по въпроси на идентичността", подчерта Пендаровски, цитиран от МИА.

По думите на президента на Република Северна Македония министър Силва е поискал от властите в Скопие ясно да заявят националните си интереси.

"Силва каза, че до 22 юни португалското председателство ще очаква България да каже "да" на преговорната рамка. В Съвета участват само страни членки на ЕС, така че председателството очаква България да одобри дотогава преговорната рамка и да представи позиция по първоначалния набор от идеи. Ако България иска да промени тези идеи, ние ще бъдем информирани, за да може да обсъдим какво е приемливо за нас", е заявил президентът на Република Северна Македония, цитиран от МИА.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


537
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
392
0
 
0
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Поне ЕС вече си има представа с кого си има работа!... Крякайте, крякайте жабчета! Така ставате все по-видими и чуваеми! Истината винаги излиза на повърхността дори от толкова смрадливо блато като вашето...
391
0
 
2
 
! Отговори
Аха преди 2 години
Ами изпълнете до тогава условията на България, за да ви каже ''да'' !
390
2
 
2
 
! Отговори
nilesev преди 2 години
Да се благодарим , че 22юни е преди 11юли, защото уверен съм как ФИГУРАНТА РЕЗИДЕНТ след инструктажа в Сърбия какви щеше да ги надруби. Как по всички медии щяха да ни убеждават колко е правилно да пуснем,, братята" северномакедонци до преговори.Пък те после ще се ПОПРАВЯТ.
389
0
 
5
 
! Отговори
БАН преди 2 години
Алйоууу...Пендаратааа...Ще е интересно да видим ,как е вървял животът след 1945-та година.Период известен като "ранна антична македонска епоха".
388
1
 
7
 
! Отговори
анаЛизатор преди 2 години
Предстоят шест истерични месеца със словенското председателство (което никой не взема много сериозно), но после идва Франция насред президенстската си кампания,а Скопие е време да помисли за преброяване и нови избори,по възможност с нови партии и историчари.РСМ е на практика почти превзета от албанците територия и е въпрос на малко време за да се превърне в Северно Косово.След като допуснаха втори официален език албански,се сещаме какво ги чака! А и то си е напълно заслужено!
387
0
 
4
 
! Отговори
Мънкиндонски юйдурми преди 2 години
Сантуш още през януари каза,че това е двустранен въпрос и сега идва да покаже,че са опитали някакъв диалог.За Лисабон,Скопие е последна грижа. Португалците са стратези от високо ниво и бързо видяха,че интереса на ЕС е да стимулира диалог със София,а не отстъпки на РСМ.Сантуш добре знае къде стои РСМ в приоритетите на ЕС насред пандемията и глобалното разместване на сили.
386
0
 
6
 
! Отговори
тотално изтрещяване. преди 2 години
Македонците ще разберат след известно време, че Пепеляшка не е принцеса, а тиквата не е каляска. Няма да видят покана за преговори и на следващата среща. Второ поредно вето. Ще има и трето, четвърто, пето....и т.н. докле им вденат *** кратуни от къде дУхАвЕЕтъро за Еуропската уния!!!За пореден пътПендарата ще разбере ,че срещу вятъра на се пикае.
385
0
 
4
 
! Отговори
нема такова жювютню преди 2 години
РСМ-Това не е ли един от западните квартали на София?
384
1
 
3
 
! Отговори
пълни тъпотии преди 2 години
След като изтърваха влака за кандидатстване в ЕС,северните-макета сега чинно ще си чакат,пък ако трябва и още четвърт век,докато не вденат,както стана в спора им с Гърция.А за да вденат макетата понякога и четвърт век не стига...Още дълго време ще я гледат Еуропската уния през крив северномакедонски макарон!!!
383
1
 
3
 
! Отговори
Е ле па тоя... преди 2 години
Пендарата и Северномакедонските драми,които той играе,вече са втръснали на всички в ЕС.Скоро ще му бият шута и в РСМ.Така ще свърши този селски тарикат.Никой там няма да му прости лъжите и фалшивите внушения за начало на преговорите,които той постоянно пробутва и дава на народа.Направо ги лъже .Ще видим до кога ще кара така.Но няма да е дълго.Матриалът ще започне да се усеща,колкото и да не му е присъщо това.Вентилаторът от байряко им ще задуха в обратна на Еуропската уния посока.
382
3
 
4
 
! Отговори
наблюдател от ООН преди 2 години
Северна Македония е псевдодържава. Единствените държави в Европа, които са по-зле от България, са бившите югославски републики. Адски промити мозъци, живеещи още в 19ти век.Т'ва беше с твърденията на скопските политичари за дата през месец юни.И тази опорна точка замина...Както и тази за ново правителство с нова позиция...Следващият епизод ще е през есента...
381
1
 
2
 
! Отговори
Гацо Бацо Фиуй Ърйъ. преди 2 години
И тук и там,герои "джентълмени" като Грипен и Пендаровски джуркат ла.й.ната и се правят на братя с татарски корени в южнославянски земи!Ууу бре...!
380
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименЕми иа ли сум крив шо св. Климент лично и персонално го нарекува иазикот СЛАВИАНСКИ .Славянски езици са няколко езици. Български руски, сръбски и др. Димитър Благоев го е казал за славянска държава, защото цяла Македония е искана от Гърция за гърцка. Македония е трябвало да бъде поделена между Сърбия и България но Сърбия отказва в 1917 г.
379
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 414Независна Македоня от кой ? От Сърбия а не от България. Србия окупира Македоня а не България. Ако бепе независима, българите в Скопие щяха да я обединят с България.
378
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не аз ,а фактите това говорят ,болшинството от людете са били българи.А,това ,да твоят дедо 1991год.се радвал на независима Македония ,го вервам ,както и ако кажеш да се е смятал за антички македонец.50год.,яка македонска пропаганда си е оказала влияние.А,какво е било населението през 40 те ,дори и през 50те години на миналият век ,го пише в разсекретените доклади на ЦРУ .Ппрез 1950те год.комунистическото ръководство е имало пробългарско самосъзнание ,както и по-голямата част от населението.
377
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 413Това ,че само на техният дял сте направили държава не е заслуга на сърбите,това е нареждане от Коминтерна и дело на Тито.И пак ти казвам ,това което е ставало с предците ви по време на Кралска Югославия е преди всичко ваша заинтересованост А,вашите политици и историци крият тези събития ,а преувеличават издевателствата на българската администрация през 41-44г.,ако и половината от нея да е била от местно население.
376
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 406В едно си прав ,не сме приятелски държави ,колкото и обратно да го твърдят политиците!Вие за нас сте най-големите врагове, с Р.С.М. даже не трябва да подържаме дипломатически отношения.Вие сте най-антибългарската държава в света,престъпление е БГ политици да седят на една маса с вашите политичари и да говорят за братство и добросъседство.
375
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 407Не на Нас ,а на вас е тежко да си го кажете на сърбите!Ние за геноцида над българите редовно им припомняме ,че даже може би и преувеличаваме ,както и те спрямо нас.А,защо това да не е ваш проблем ,тези хора ,ако и да са били с българско самосъзнание са част от историята на РСМ,още повече ,че този геноцид се е отнасял за мнозинството от населението в периода 1913-41г.!
374
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 408Не се намираме на изпит по правопис!По твоята логика българите в Княжество България са били не повече от 500хил. ,останалите неграмотни 2милиона са македони !
373
4
 
6
 
! Отговори
Като две капки вода преди 2 години
Северномакедонците и двойкаджиите в българските училища които още не са научили българската азбука и правят грешки при писане СА КАТО ДВЕ КАПКИ ВОДА . НЯМА НИКАКВА РАЗЛИКА МЕЖДУ ТЯХ. Впрочем на какъв език се е говорило в древна СеверноМакедония преди българските братя Кирил и Методий да напишат азбуката? НА ГРЪЦКИ предполагам? Били са гръцка провинция. Александър Македонски цял живот е говорил САМО гръцки .А на какъв език се говореше само преди 40г. в сръбската провинция Македония-СРЪБСКИ?