Пендаровски: Лисабон очаква до 22 юни България да каже "да" на преговорната рамка

Няма да преговаряме по въпроси на идентичността, категоричен е той
22 май 2021 17:03, Анисия Иванова
537
Пендаровски: Лисабон очаква до 22 юни България да каже "да" на преговорната рамка
Снимка: БГНЕС

Португалското председателство на Съвета на ЕС очаква България да одобри преговорната рамка за Северна Македония до Съвета на ЕС по общи въпроси на 22 юни, заяви президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в интервю за телевизия Алсат М в петък вечерта, предаде агенция МИА.Пендаровски, който се срещна вчера в Скопие с външния министър на Португалия Аугущу Сантуш Силва, каза, че португалското председателство е предложило първоначален набор от идеи по ключовите въпроси между Северна Македония и България.

Още по темата

"Никой не очаква всички въпроси да бъдат решени за седмица или две, нито дори португалското председателство, което се приближава към своя край. Министър Силва каза днес (вчера - бел. ред.), че е чул притесненията на София и е дошъл в Скопие, за да чуе нашите разсъждения по ключови въпроси. И двете страни са заявили, че някои неща не подлежат на преговори. Добре известно е, че ние няма да преговаряме по въпроси на идентичността", подчерта Пендаровски, цитиран от МИА.

По думите на президента на Република Северна Македония министър Силва е поискал от властите в Скопие ясно да заявят националните си интереси.

"Силва каза, че до 22 юни португалското председателство ще очаква България да каже "да" на преговорната рамка. В Съвета участват само страни членки на ЕС, така че председателството очаква България да одобри дотогава преговорната рамка и да представи позиция по първоначалния набор от идеи. Ако България иска да промени тези идеи, ние ще бъдем информирани, за да може да обсъдим какво е приемливо за нас", е заявил президентът на Република Северна Македония, цитиран от МИА.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


537
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
372
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 404Много добре знаеш ,що е то сърбоман ,не се прави на улав!Още не съм видял мъкедонец плюещ по България ,да признае ,ще сърбите са ги тепали и убивали ,за да не казват ,че са българи ,а прави сърби.Нещо което е било практика за периода 1913-1941год.Освен това казвате ,че за вас Сърбия вие най-големият приятел и от нея само добро сте видели.Лично ,аз не се учудвам ,защото няма случай *** да се върнал към християнството.
371
0
 
7
 
! Отговори
Реал преди 2 години
За да може някой да ви открадне историята, първо трябва да имате малки чалго-българи:))))))))))))) и попитайте майките си дали цената е още две червени ааахаххахахахаххахах
370
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 399Абе сърбоман мъкедонски нали ,,газдата" (сърбизъм) тоест чорбаджията щеше да тресне по масата миналата година покрай Коледа и Ние щяхме да клекнем и да ви пуснем да преговарят за членство ,пък то мина -замина и Нова година и Великден ,а вие все още чакате да кажем" ДА няма проблем ,да преговарят"?!Вервайте си колко искате ,че сте много важни и някакви газди щели да тропнат по масата и Ние ще се уплашим!
369
0
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Да учат албански, ще им трябва :)))))))))))))))))))) ЕС скоро няма да видят.
368
1
 
8
 
! Отговори
Обективно погледнато преди 2 години
Пендар, Учете го на шиптАрите езикот!Ке влезете у Европската уния като едно цяло сО вЕлика Албания.......Ахаааам, на там сте тръгнали.Надайте се!
367
1
 
4
 
! Отговори
:)) преди 2 години
До БългаринТипични нашенски селски тарикати!
366
1
 
7
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Тия искат да ни оправят във въздуха.
365
1
 
9
 
! Отговори
до ристе груйчески преди 2 години
До Анонимен 393На теб къде ти е преводача,бе!?И каква работа имаш в ЧУЖД сайт?И какво ми се обясняваш?Пет пари не давам ни за македония,ни за австросицилия!И никой не го интересува обичате ли още тито или не!Беше ви казано в прав текст да спрете щуротиите и омразата!И до като не го направите подпис няма да има!Баси селските тарикати!Аман!
364
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
393, македонски *** от, добре ти е промит мозъка.Само дето тези глупости си ги измисляте и си им вярвате в скапаната си република.Рано или късно ще падне и вашата Титовистка върхушка, ще лъсне на дневна светлина цялата истина - а за убийствата и терора на сърбоманите и за измишльотините от така наречената ваша "академия на науките" и всичко останало. Само дано да стане преди албанците да превърнат Македония в придатък на Албания, когато вас няма да ви има вече там.
363
2
 
4
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Браво. За нещо да сме единодушни.
362
0
 
0
 
! Отговори
А преди 2 години
До А Съжалявам, но номерацията се мени и се надявам да се сети този, за който е отговора!
361
2
 
8
 
! Отговори
А преди 2 години
До Анонимен 379 Сещаш ли се, че по това време тези земи, за които е говорил Путин са били български?По вашата логика може да кажем, че щом Филип Македонски е пременувал Евмолпия на Филипопол /Пловдив България/, то той е бил българин. Да, ама не! Та значи, по времето на Климент Охридски, Охрид е бил български град и азбуката е писана в България, независимо в коя държава се намира сега града! Та Путин правилно е казал, че азбуката идва от тези земи, но не е уточнил, че там е било българско!
360
3
 
16
 
! Отговори
Гуфу преди 2 години
То па, ние пред Германия не поддадохме, че Меркел си го беше заложила в тяхното председателство да се даде старт на преговорите, да сега на Португалия ли? Идентитетот ви ни е се тая ако сакате Южно Марсианци се наричайте ама 1944 година. И язикот е на основата на български диалект пък тогава заповядайте у Европската уния. С Гърция 28 години и ние ке чекаме.
359
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кои са Лисабон, че да ни поставят срокове?Всеки да си гледа неговата работа и проблеми, да не се бърка в неща , които не разбира. А по-големи комплексари от РСМ няма по света, така че са уникални, да се успокоят!
358
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
как е тръгнал Хунту Радев ще ги вкара в Евросъюза те затова така очакват от Хунту правителството
357
0
 
15
 
! Отговори
Е ! преди 2 години
До ДипломатКак се отговаря на един досадник? Обикалят, като цветарки по Европа и си мислят, че представляват много голям интерес за някого! Вместо да се мъчат да се договорят с България, те ходят напред, назад да се оплакват и хулят, а очакват от нашите по- особено внимание! Мога да им препоръчам едно място, на което още не са ходили, а именно гр. Ереван, при Митрополит Датев Хагопян!
356
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
380 Прогонените ученици на светите братя Кирил и Методий, които умират по пътя, се спасяват в България, са приети радушно, от българския цар Борис I Покръсгител. Той им осигурява всички условия, да просвещават населението, първо, българите, за целта на което,те преобразуват глаголицата, в кирилица, удобно, за българския говор.Превеждат за първи път, църковни книги от гръцки и латински и от България, те тръгват към другите народи, които ползват кирилица и приемат православието.
355
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
380 Хайде, сега кажи, освен Византия, имало ли е друга държава и на каква територия се е простирала? Мога, да ти помогна цялата днешна територия на РСМ, по времето на Св братя Кирил и Методи, както и идването на техните ученици, е била в границите на България. Само тези две държави, няма друга. Учениците на Кирил и Методий, измъчвани и прогонени от великоворавския княз, намират радушен прием в България,творят, превеждат църковни книги, за първи път, в българските манастири,по волята на Борис I.
354
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре са тръгнали дано продължат в същия дух ! Аз казах хау
353
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека Заев говори с президента на републиката ! За по интересно