Пендаровски: Лисабон очаква до 22 юни България да каже "да" на преговорната рамка

Няма да преговаряме по въпроси на идентичността, категоричен е той
22 май 2021 17:03, Анисия Иванова
537
Пендаровски: Лисабон очаква до 22 юни България да каже "да" на преговорната рамка
Снимка: БГНЕС

Португалското председателство на Съвета на ЕС очаква България да одобри преговорната рамка за Северна Македония до Съвета на ЕС по общи въпроси на 22 юни, заяви президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в интервю за телевизия Алсат М в петък вечерта, предаде агенция МИА.Пендаровски, който се срещна вчера в Скопие с външния министър на Португалия Аугущу Сантуш Силва, каза, че португалското председателство е предложило първоначален набор от идеи по ключовите въпроси между Северна Македония и България.

Още по темата

"Никой не очаква всички въпроси да бъдат решени за седмица или две, нито дори португалското председателство, което се приближава към своя край. Министър Силва каза днес (вчера - бел. ред.), че е чул притесненията на София и е дошъл в Скопие, за да чуе нашите разсъждения по ключови въпроси. И двете страни са заявили, че някои неща не подлежат на преговори. Добре известно е, че ние няма да преговаряме по въпроси на идентичността", подчерта Пендаровски, цитиран от МИА.

По думите на президента на Република Северна Македония министър Силва е поискал от властите в Скопие ясно да заявят националните си интереси.

"Силва каза, че до 22 юни португалското председателство ще очаква България да каже "да" на преговорната рамка. В Съвета участват само страни членки на ЕС, така че председателството очаква България да одобри дотогава преговорната рамка и да представи позиция по първоначалния набор от идеи. Ако България иска да промени тези идеи, ние ще бъдем информирани, за да може да обсъдим какво е приемливо за нас", е заявил президентът на Република Северна Македония, цитиран от МИА.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


537
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
312
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 353Пишман професорът чака ЕС да ни изнудва. Голям професор няма що. Боже не знам по какъв начин хората могат да се изкривят така до пълна уродливост.
311
0
 
16
 
! Отговори
someone преди 2 години
хаха тоя шумкар тръгнал да ни заплашва едва ли не какво ЕС или Португалия очаквали, отговора пак ще е не на сърбоманите в Скопие да си го знаят от сега.
310
3
 
21
 
! Отговори
ВЪН МАКЕДОНИЯ преди 2 години
НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА МАКЕДОНИЯ, НЯМА МАКЕДОНСКИ ЕЗИК И НИКОГА НЯМА ДА КАЖЕМ ДА НА ТЕЗИ МАЙЦЕПРОДАВЦИ.НЕ НЕ НЕ НЕ НЕ НЕ И ОТНОВО НЕ ЗА МАКЕДОНИЯ. ВЪН КУЧЕТА НЕБЛАГОДАРНИ.
309
16
 
6
 
! Отговори
Маке преди 2 години
"Добро решение за С. македония е да влезе само в европейската икономическа общност като норвегия и исландия, но не и v политическата организация ЕС. Така гражданите и ще могат да работят без визи в Европа."Одличен предлог. А и Блгариа нема да не тормози повее.
308
2
 
26
 
! Отговори
Анри Пози преди 2 години
Драги , насилствено новосъздадени от Коминтерна и сърбите македонци, прочетете документите на БРЦК,ВМОРО и ВМРО, а също и книгата на англо-французина Анри Пози - "Войната се връща" как сърбите са ви тероризирали и направили насилствено "македонска нация", ако ви мързи да четете, има и видеа с тази книга("Войната се връща") в Тубата
307
0
 
25
 
! Отговори
Адолф преди 2 години
България да признае северомакедонския език, когато Германия признае Австрииския език
306
1
 
17
 
! Отговори
Артър Ж. Евънс преди 2 години
Цитат от Евънс за цялата област Македония(СМ и вкл.днешна Гърция):"Фактът е, че дори в тази страна, и то при заинтересованите усилия да се скрие истинското положение,голямото надмощие на българския елемент е само непълно признавано. Аз мога само да кажа, и то от мое лично наблюдение след проучване почти на цялата вътрешност на областта, че вън от тесния пояс, вече споменат, и някои малки градски центрове, практически цялата маса от население е славянска, говореща характерно български диалекти"
305
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма проблем. Ще има ново вето и нещата си продължват. И все пак много време изконсумира тази безмислица, имаме по-важни неща за решаване от това на всеки 6 месеца да слушаме македонски простотии.
304
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цитати от писмо на английския археолог Артър Евънс и е адресирано до в. Таймс. Датата на неговото изпращане е 30 Септември 1903 година, а заглавието му е многозначително Кои са македонците?. Авторът излага становището си за областта Македония(става дума не само за днешната държава Македония,но за цялата област Македония,вкл. и в днешна Гърция):Нека да започна с поправката на една почти всеобща заблуда. Там няма македонци. Там са българи.""Фактът е, че дори в тази страна, и то при з
303
4
 
7
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Средваща крачка на Пендаровски е да се гушне в грузинеца Путин и да заяви,че "македонците" са викинги на квадрат, които биват изнасилени от българската "наглост" да са най-великото творческо племе в Източна Европа. Апропо, докато Бъл-гарите,тоест Волжките Гали бидоха в държавите Волжка и Велика Българии,бидейки прокудени като траки от александрийските-сирийски варвари-гърците, где точно и в качеството а какво агрегатно състояние бяха дедите на настоящите македонци ?
302
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До qТе гърците и сърбите и в момента са окупирали Македония,а гърците развиват бизнес там от много години,сега и път с железница строят от Македония до Солун,а ние нищо не строим съвместно с македонците ,дори един свястна магистрала няма,камо ли съвместен бизнес. Герберите нашите животни изтрепаха,за да внасят престояло месо от други континенти,за да печелят,камо ли да създават нещо,я виж кой роднина на Бойко внасяше свинско месо в България,след като избиха прасетата в България!
301
1
 
1
 
! Отговори
И ние преди 2 години
316, какво червена хунта те гони? С тази т.н политическа класа от откровенни бандити ще тъпчем и маршируваме на място десетилетия.
300
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименБоце си заминава,това е голата истина,не веднага,но постепенно ще си замине и потъне, много злини причини на българите!
299
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко Методиев в името на евроатлантизма (потупване по рамото) ще направи отстъпки, иначе Меркел ще му се скара, а той е отличник и не обича да му се карат.
298
14
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Нямаме загубена битка на фронта след 1878 г., това ако не е постижение не знам :)) Сърбите са слаби като войници, колкото и да се думкат в гърдите :)------Стига вече сте повтаряли едни и същи глупости. България е губила не една битка, вкл от сърби и гърци. Губили сме битки и през Балканската, и през Междусъюзническата война. Цялата Първа световна е низ от загубени битки. Включително и след грешки на наши командири. Забравете тая мантра, че сме победили всички навсякъде, съвсем не е так
297
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодаря, че ни информирате за тази партенка за вътрешна македонска употреба.
296
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който каже да на македония заминава директно на политическото и физическото гробище
295
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бъдещето на Македония е да станат част от Велика Албания. Съвсем скоро ще бъдем заобиколени от мюсюлмани. Исляма отново си ни загражда като през 14в.!
294
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите трябва да представят подробно за какво става въпрос. Португалците са свестни хора, не са приятели със сърбите защото навремето пратиха войници в Косово, и ще ни влязат в положението.
293
5
 
6
 
! Отговори
q преди 2 години
Когато СМ влезе в ЕС, ще бъде оглозгана. Ще се унищожи селско стопанство и местната индустрия. Търговията на дребно ще бъде завладяна от мощни чужди вериги. Работната сила ще емигрира да слугува на чужди икономики. Ще бъде издигнат Теквата или Пъпеша, или може би Зелката - корумпиран ,но послушен на Брюксел премиер.