Грета Тунберг поиска промяна в начина ни на хранене

Търсенето на алтернативи за месо нараства в световен мащаб
23 май 2021 17:11, Нели Христова
238
Грета Тунберг поиска промяна в начина ни на хранене
Снимка: БГНЕС

Шведската активистка Грета Тунберг представи своята гледна точка за промяната в начина, по който светът произвежда и консумира храна, за да се противопостави на заплахите от въглеродни емисии, епидемии и страдания на животните, предаде Reuters, цитиран от Агенция "Фокус".

Във видео, публикувано в Twitter, Тунберг заяви, че въздействието на промяната в земеделието върху околната среда, както и появата на болести като Covid-19, за която се смята, че произхождат от животни, ще бъде намалено чрез промяна на начина на хранене и производство на храна

„Връзката ни с природата е прекъсната. Но отношенията могат да се променят “, каза Тунберг във видео, отбелязващо Международния ден на биологичното разнообразие.

Фокусът върху селското стопанство и обвързването на климатичната криза със здравните пандемии е нов ъгъл за Тунберг, която в миналото обикновено е фокусирала гнева си върху политиците и емисиите на въглерод от изкопаеми горива.

"Климатичната криза, екологичната криза и здравната криза са взаимно свързани", каза тя.

Тунберг заяви, че разпространението на болести от животни върху хората е причинено от начина на преработка на храната, като добави, че преминаването към растителна диета може да спести до осем милиарда тона въглероден диоксид всяка година.

Световната здравна организация заяви, че коронавирусът вероятно е преминал от прилепи към хора чрез друго животно, докато учените твърдят, че 60 процента от инфекциозните болести при хората, които са се появили от 1990 до 2004 г., идват от животни.

Междувременно търсенето на алтернативи за месо нараства в световен мащаб поради опасения относно здравето, хуманното отношение към животните и околната среда.

Десетки компании тестват производството на заместители на риба, говеждо и пилешко месо, отглеждани в лаборатории, с надеждата да проникнат в неизследван сегмент на алтернативния пазар на месо, който се оценява на стойност 140 милиарда долара до 2029 година.

Глобалният център за адаптация, който работи за ускоряване на устойчивостта на климата, заяви през януари, че изменението на климата може да намали световното производство на храни с до 30 процента, докато повишаването на нивото на морета и по-силните бури могат да принудят стотици милиони хора в крайбрежните градове да избягат от своите домове.      

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма страшно, Сатанишев знае как се лекува и сифилис, и Спин, и cancer, и АстраЗенека как да мине, Седи на балкона в квартала си и вика от него:Ириноо, Ириноо (лекарката от Тютюн), мани го финансиста, ела *** гушни да ми миниИ половината население и то така се научило от негоИ защо нарича Ирина Анджелина, само Сатанишев си знае
78
1
 
7
 
! Отговори
Шаши преди 3 години
Какъв е плана за нея? Кой я лансира.?
77
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време е някой смел и достоен българин, да направи нещо по въпроса ;)
76
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигилисът не е просто "умствено" заболяване, нито се лекува като натрупаш хиляда лекари върху тея . Бг лекарите сте опасно невежи
75
1
 
16
 
! Отговори
Зелен блатен трол преди 3 години
Ме Не ходи на училище и стана прста.От ядене на боб и леща ще унищожим озоновия слой с метан.Кравите също прдьт и изстрелват метан в горните слоеве на Европарламента.
74
0
 
13
 
! Отговори
офф преди 3 години
Няма ли кой да се прежали,че да направи там каквото се прави с изнервените тийн, че да видите как ще се успокои.
73
1
 
20
 
! Отговори
любознателен преди 3 години
до 82=================Това което прави Гретето не изсква смелост. Напротив, получават се похвали и награди от глобалистите за такава дейност. Доходно! А истинска смелост се изисква, за да им се опънеш на глобалистите. И тогава ще се опитат да те смажат и подчинят. А Грета просто цитира думите на Бил Геиц.
72
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стягай се дъще че тоз тебе чака:)
71
0
 
18
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 3 години
Аутистът Тунберг,дава акъл на човечеството как да се храни??!! Ха ха ха ха!!
70
28
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво, смело и умно момиче! Дано им дойде разума на милиардите изгубени консуматори, ама надали! Природата си казва тежката дума и короната е само началото! А края е след около 50 години, ако не извадят глупаците главите от там, дето са ги заврели - в колите си!
69
2
 
13
 
! Отговори
любознателен преди 3 години
До Любо питен То само повтаря думите на дедовците дето ни я пробутаха. Като Бил Гейц
68
0
 
29
 
! Отговори
Природата преди 3 години
А феминизмът е най-голямата глупост, която постига целта си към бинарно/безполово/разплискало ментално легена общество. За да има мъже, трябва да има жени. За да има жени, трябва да има мъже. Оставете изключенията, те са изключения. Ето там искат да ударят - да няма жени и да няма мъже. Да няма деца. Или поне на свободно, само по евгеничен път, от когото те решат.
67
0
 
27
 
! Отговори
Хахахаха преди 3 години
Време е това бавно детенце да изчезне от новините.
66
1
 
29
 
! Отговори
Природата преди 3 години
Месото е важно. Истинското. За да има мъже. Хормонално. Без мъже няма възпроизводство. Толкоз.
65
0
 
16
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
То не е виновно, Господ го е създал такова. Да е живо и здраво.
64
0
 
24
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 3 години
То е казано: безалкохолната бира и електронната цигара са най-късия път към надуваемата кукла.
63
0
 
37
 
! Отговори
Любо питен преди 3 години
На това болно то защо му давате трибуна да си плещи глупостите?
62
0
 
24
 
! Отговори
Аз преди 3 години
За да се справим с въглеродните емисии трябва да спрем да дишаме гарантирано емисиите въглероден двуокис ще са нулеви.надявам се че предложението ми ще бъде прието от всички екологични организации
61
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Горките прилепи - още те са виновни, моля ви се. Алоуу, вече доказаха, че короната е лабораторно изящество и това го казват учените, не ***. Грета е кукла на конци с психично заболяване. Не го казвам като подигравка. Не ме интересува какво мисли човек, който е с когнитивни дефицити.
60
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво ще препоръча да бъде храната например на ескимосите? Лед и водорасли? Бива, бива, ама това човече пробва докъде ще стигне толерантността към отклоненията