Грета Тунберг поиска промяна в начина ни на хранене

Търсенето на алтернативи за месо нараства в световен мащаб
23 май 2021 17:11, Нели Христова
238
Грета Тунберг поиска промяна в начина ни на хранене
Снимка: БГНЕС

Шведската активистка Грета Тунберг представи своята гледна точка за промяната в начина, по който светът произвежда и консумира храна, за да се противопостави на заплахите от въглеродни емисии, епидемии и страдания на животните, предаде Reuters, цитиран от Агенция "Фокус".

Във видео, публикувано в Twitter, Тунберг заяви, че въздействието на промяната в земеделието върху околната среда, както и появата на болести като Covid-19, за която се смята, че произхождат от животни, ще бъде намалено чрез промяна на начина на хранене и производство на храна

„Връзката ни с природата е прекъсната. Но отношенията могат да се променят “, каза Тунберг във видео, отбелязващо Международния ден на биологичното разнообразие.

Фокусът върху селското стопанство и обвързването на климатичната криза със здравните пандемии е нов ъгъл за Тунберг, която в миналото обикновено е фокусирала гнева си върху политиците и емисиите на въглерод от изкопаеми горива.

"Климатичната криза, екологичната криза и здравната криза са взаимно свързани", каза тя.

Тунберг заяви, че разпространението на болести от животни върху хората е причинено от начина на преработка на храната, като добави, че преминаването към растителна диета може да спести до осем милиарда тона въглероден диоксид всяка година.

Световната здравна организация заяви, че коронавирусът вероятно е преминал от прилепи към хора чрез друго животно, докато учените твърдят, че 60 процента от инфекциозните болести при хората, които са се появили от 1990 до 2004 г., идват от животни.

Междувременно търсенето на алтернативи за месо нараства в световен мащаб поради опасения относно здравето, хуманното отношение към животните и околната среда.

Десетки компании тестват производството на заместители на риба, говеждо и пилешко месо, отглеждани в лаборатории, с надеждата да проникнат в неизследван сегмент на алтернативния пазар на месо, който се оценява на стойност 140 милиарда долара до 2029 година.

Глобалният център за адаптация, който работи за ускоряване на устойчивостта на климата, заяви през януари, че изменението на климата може да намали световното производство на храни с до 30 процента, докато повишаването на нивото на морета и по-силните бури могат да принудят стотици милиони хора в крайбрежните градове да избягат от своите домове.      

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страшно отблъскващо, нищо детско няма в това момиче няма и нормално детство.Използват я.
118
7
 
18
 
! Отговори
До 135: преди 2 години
А твоето семе е на злобар и тотален ***. Отивай да миеш краката на умирисаните чернокожи, дано всичките ти дъщери и внучки да се чифтосат с черни печки.
117
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Таа нема ли кой да я изчеластри да миряса?
116
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това момиче първо да завърши образование в направлението, за което дава съвети; да направи поне 30-40 години практика и след това да дава съвети. Бих искал да й направят елементарен тест по математика, химия, физика и биология и да оповестят публично резултатите.
115
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има ли завършен осми клас? Откъде са тези академични знания?
114
4
 
30
 
! Отговори
Недейте така преди 2 години
Детето е болно, то не е виновно. Виновни са свръх-комерсиализаните медии. И ние всички "цъкаме" и им правим трафик.
113
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая- само на лечение в руска психиатрия.
112
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 122Напротив на Земята има твърде малко хора!Факт:Бангладеш е колкото България и Македония ,а има население от 170млн.,повече от Русия която е с територия от 17млн.кв.км.Интересно какво ли ядът бенгалите ,след като е видно ,че не изчезват ,а се увеличават годишно с около милион!
111
2
 
22
 
! Отговори
до 120 преди 2 години
В Германия и Австрия е масова практика храните с изтичащ срок да са с намалени до 90-95% цени. После ги хвърлят и пънкарите и клошовете прибират от кофите зад магазина. Защо го пиша това? Защото нашите вериги магазини предпочитат да хвърлят директно продуктите, а не да ги дават на нуждаещите се. До някъде ги разбирам - някой клош-алкохолик се озовава в спешното с "ами щото ядох от на тия хлебчетата" и се почват съдилища. А веган мафията си я има! Като им видиш цените и ти става ясно какви са.
110
0
 
4
 
! Отговори
Божков от Дубай преди 2 години
Тьфу!
109
4
 
15
 
! Отговори
Леша преди 2 години
OK. Съгласен съм да изям Тунберг! Да се самоубие и аз ще я изям.
108
5
 
50
 
! Отговори
А Х преди 2 години
Знам,че Грета е още дете,но защо не и предпишат от розовите хапчета?От километри е видно,че това дете е болно и не е в час.Не може да завърши училище,непрестанно говори глупости,бълнува някакви си екологии,веганства и т.н..Защо не я лекуват!?Аз ще ви кажа защо.Защото родителите и са същите болни,като нея.
107
7
 
24
 
! Отговори
Статистик преди 2 години
Има твърде много хора на земята, не е проблемът какво ядат.
106
3
 
16
 
! Отговори
Митко пайнера преди 2 години
Що не запее да стане като Малката Русалка? Писна ми от силиконови певици,търся свежи таланти.Изпее ли песента на Милко Калайджиев както искам ,, Елате пиленца при батко" я взимам у Пайнера.
105
2
 
5
 
! Отговори
Котка преди 2 години
До глас от тъдяваАми да го дадат на бедните, щото в някои държави непродадената храна на тях се дава. Едно време и в Пловдив пекарните сваляха хляба от лев на 30 ст. като им остане. Предполагам, цена, близка до себестойност, тъй че никой да не циври за изхабените ресурси.
104
8
 
19
 
! Отговори
ГретаМинета преди 2 години
Грета да ми яде месото.Цялото заедно с бомбите отдолу.
103
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва ли на всеки луд да се дава поле за изява?
102
5
 
23
 
! Отговори
баба Яга към Грета преди 2 години
Гретеееел,ела де. Баба ти Яга се притесни за теб.Няма да те изям,я!Ела само да провериш дали в старата ми печка Раховец се събират вредни емисии,че вредят май на климата. Той Хензел брат ти стана травестит, видях го снощи близо до шосето в края на гората. Ти що като избяга от селото не се сети да го потърсиш повече? Какво добро момче беше,а сега се червисал като момиче!
101
16
 
6
 
! Отговори
глас от тъдява преди 2 години
Като цяло е права- оня ден минах край един цех за хляб и тамън допълваха с непродаден хляб едно камионче от тези до 3,5т . Сметнете колко подобни камиончета се пълнят в целия град , и в Испания .... Този хляб ще го пратят на животните , но колко ток е отишъл за да го опекат, колко нафта да го разнесат и така е с хиляди тонове храна , която отива на сметището.
100
4
 
35
 
! Отговори
Оффффф! преди 2 години
Човечеството не се е развило с ядене на треволяк. В развитите общества ядем, каквото ни е вкусно. Във вегетарианските общества още ходят по нужда във външни тоалетни. Ае бегай от тука!