Грета Тунберг поиска промяна в начина ни на хранене

Търсенето на алтернативи за месо нараства в световен мащаб
23 май 2021 17:11, Нели Христова
238
Грета Тунберг поиска промяна в начина ни на хранене
Снимка: БГНЕС

Шведската активистка Грета Тунберг представи своята гледна точка за промяната в начина, по който светът произвежда и консумира храна, за да се противопостави на заплахите от въглеродни емисии, епидемии и страдания на животните, предаде Reuters, цитиран от Агенция "Фокус".

Във видео, публикувано в Twitter, Тунберг заяви, че въздействието на промяната в земеделието върху околната среда, както и появата на болести като Covid-19, за която се смята, че произхождат от животни, ще бъде намалено чрез промяна на начина на хранене и производство на храна

„Връзката ни с природата е прекъсната. Но отношенията могат да се променят “, каза Тунберг във видео, отбелязващо Международния ден на биологичното разнообразие.

Фокусът върху селското стопанство и обвързването на климатичната криза със здравните пандемии е нов ъгъл за Тунберг, която в миналото обикновено е фокусирала гнева си върху политиците и емисиите на въглерод от изкопаеми горива.

"Климатичната криза, екологичната криза и здравната криза са взаимно свързани", каза тя.

Тунберг заяви, че разпространението на болести от животни върху хората е причинено от начина на преработка на храната, като добави, че преминаването към растителна диета може да спести до осем милиарда тона въглероден диоксид всяка година.

Световната здравна организация заяви, че коронавирусът вероятно е преминал от прилепи към хора чрез друго животно, докато учените твърдят, че 60 процента от инфекциозните болести при хората, които са се появили от 1990 до 2004 г., идват от животни.

Междувременно търсенето на алтернативи за месо нараства в световен мащаб поради опасения относно здравето, хуманното отношение към животните и околната среда.

Десетки компании тестват производството на заместители на риба, говеждо и пилешко месо, отглеждани в лаборатории, с надеждата да проникнат в неизследван сегмент на алтернативния пазар на месо, който се оценява на стойност 140 милиарда долара до 2029 година.

Глобалният център за адаптация, който работи за ускоряване на устойчивостта на климата, заяви през януари, че изменението на климата може да намали световното производство на храни с до 30 процента, докато повишаването на нивото на морета и по-силните бури могат да принудят стотици милиони хора в крайбрежните градове да избягат от своите домове.      

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Купити му иднъ куклъ на тва дяти и да си играе, стига е бръщолевило неща дето не са нейната възраст.
58
0
 
30
 
! Отговори
кръпел преди 2 години
на тва дете какво му пречи ???да яде каквото си иска .. и да не се бърка в на хората чиниите
57
0
 
15
 
! Отговори
DD преди 2 години
..допълнения на долния пост.. с изброените Блек Рок фонда...той финансира тва изчадие недо..развито...
56
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Алтерниращ веганист -е не е ли ясно... Искат да заменят истинската храна с произведени в казан химически гадости... За които познай кой има патентите и фабриките
55
0
 
17
 
! Отговори
Тялото преди 2 години
Тази малката като нищо ще се окаже поставено лице на петролната индустрия. С такива изяви и медийно внимание, само насочва омраза към иначе важни теми и позиции.
54
0
 
10
 
! Отговори
DD преди 2 години
Пак ли това нещо от ефира...тази да иде да се подруска на коленцето на чичи Гей-тц..тя тая и порастна, може да я забремени.. пък тогава да разправя тия глупотевини.. идиотия
53
1
 
32
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Това недоразумение реши да напомни за себе си :)
52
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 60 А мерси, комуно превратите са много кофти нещо- телени оградки, минни полета, клонове и т.н визи за навсякъде, още един път не мерси! По добре лудата Гретхулде да пламна простотии, отколкото задунайския губерния 2.0
51
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май новините за корона ме дразнят по малко от товаТая тъкмо беше затихнала и пак се обади
50
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да проверя преди колко време беше скандалътн с изтеклите ръководства за пропаганда на Грети, да видя колко време помни типичното NPC. Няколко месеца бяха, ще е смешно, ако са само два-три. И вече можем да вадим пак куклата, всичко е забравено.
49
4
 
5
 
! Отговори
ДеПрогамиран преди 2 години
а ОК ли е, Етническите ни братя и сестри, Юдеите, да Колят Агнета за ЖертвоПриношение към Молох и да си мажат вратите с кръвта му?!
48
0
 
21
 
! Отговори
Ами ако утре, преди 2 години
това недорасло,недоучено хлапе,манипулирано от богатите си родители и милиардерът зад тях,реши,че може като автомобилите да мине на електрическо захранване и бръкне в контакта?Да се опита да свети като крушка(ама LED),да отхвърли биологичната си обремененост от въглехидрати,белтъчини и мазнини и разбере,че токът може и да убива,кой ще бъде виновен?Електроенергията или тези,промиващи мозъка му?А и чрез неговия се опитват да промиват и нашите.А колко ток използват за огромния си дом набрега?
47
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Писна ми от ненормалници ! Може да се окаже за добро , че в момента в България се извършва комунистически преврат ...
46
2
 
11
 
! Отговори
Уффг, преди 2 години
добре, че все още не ми казва тази и гога да ходя и дали да ходя до тоалетна - мъкаааааааааааааа.
45
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалката лъжа за "глобалното затопляне" някак неусетно за стадото се трансформира в "Климатичната криза". Не по-малко измислена, и използвана за всякакви зловредни за човечеството цели.
44
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре Гретхулде за Св. Дух ше заколим за последно 2 ярета понеже имаме събор на село и ше пийнеме и хапнеме за живи- здрави! Па пасле чааааак за Коледа прасето ше го оперираме.Веднага разреждаме физическата саморазправа с животни, щом ти си казала изпълняваме! Оооообещавам!
43
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Зелен екстремист евтино тролололване
42
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви времена само, преди това момиче щеше да е заведение за умствено изостанали и да чете тия речи на лудите
41
0
 
27
 
! Отговори
Съвет преди 2 години
Грета, *** да се лекуваш, момиче, вместо да даваш акъл, щото не си доказала че го имаш в излишък, че да почнеш да го раздаваш. Съвети от болни мозъци не са съвети, а само- диагноза
40
34
 
4
 
! Отговори
Зелен екстремист преди 2 години
Браво Грети! Нормалните хора са с теб, а на БГ *** все ще си им трън в очите защото никога не могат да те стигнат...