Край на пластмасовите продукти за еднократна употреба в ЕС

Законът влиза в сила от днес
3 юли 2021 15:23, Петя Славова
78
Край на пластмасовите продукти за еднократна употреба в ЕС
Снимка: pexels.com


Днес в ЕС влиза в сила нов закон за опаковките, който прекратява пластмасовите продукти за еднократна употреба.

В Германия и други държави-членки на ЕС от днес (3 юли 2021 г.) трябва да започнат да изчезват еднократни пластмасови изделия. Новият закон за опаковките трябва да намали количеството пластмасови отпадъци. Законът обхваща, наред с други неща, пластмасови прибори за хранене, пластмасови чинии, сламки, чаши, включително капачки за чаши, тапи за уши и пластмасови държачи за балони. Освен това забраната се отнася за опаковки на храни за носене на стиропор, както и чаши от стиропору предаде "Дойче Веле".

Забраната трябва да означава спестяване на ресурси, разтоварване на околната среда и най-вече защита на моретата. Около 80% от отпадъчните води се състоят от пластмаса, голяма част от която е за еднократна употреба. Тъй като рибите и другите морски животни често ги считат за хранителни отпадъци и ги ядат, микропластмасите достигат и до човешката храна.

Сега търговците са задължени да преминат към продажба на такива продукти от рециклируеми материали, като стъкло или метал. Това, което търговците на дребно вече са закупили от пластмасови изделия за еднократна употреба и съхраняват в складовете си, може да се продава, докато се изконсумира.

Законът позволява по-нататъшно използване на мокри кърпички, подложки, тампони и тютюневи изделия с филтър, но в бъдеще те трябва да имат информация върху опаковката или самия продукт, както и да посочват какви екологични последици биха били неправилното третиране.

Германският министър на околната среда приветства новите правила в Германия и ЕС и заяви, че "забраната скоро ще доведе до по-добри, по-иновативни и по-екологични продукти и решения."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: ЕСзаконпластмаса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
1
 
! Отговори
Дървета чао казаха преди 2 години
Има ферми за дървесина, пулп , в Индонезия и Малайзия . За две години дърветата растът , режат и пак сеят. Инвеститори са от ЕС , Сащ и Канада. Печалбите са огромни. Суровината пътува за Китай. Не е вярно че горите ще се унищожат , в крайна сметка щом си отрязъл засей , не е толкова трудно.
68
4
 
4
 
! Отговори
срам преди 2 години
В този Европейски Съюз няма абсолютно никаква демокрация. Ако се направи референдум по този въпрос, съм сигурен че 90% от европейците ще са против тази забрана.
67
1
 
0
 
! Отговори
ДО 73 преди 2 години
Защо?
66
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще си купя 10 чувала пластмасови прибори!
65
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега ще се почне един черен пазар. Фирмите ще продължат да прозвеждат незаконно пластмаси и да ги продават на черно на търговците, които при проверка ще се оправдават, че имат наличности в склад и трябва да ги продадат. В Германия може и да има проверки, но в *** държавата ще си затваря очите за сивия сектор, както винаги е правила.
64
3
 
6
 
! Отговори
Напротив преди 2 години
Точно забраните са решение, ако ни оставят да се водим от моралните ни ценности, ще съсипем всичко.
63
1
 
2
 
! Отговори
ХАХАХА преди 2 години
ДО 60. Твойта сватба ако е била с пластмасови прибори, доста пошло.
62
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да му мислят младите, ние сме живяли когато киселото мляко, олиото, бирата, лимонадата и други бяха в стъкло, и си чистехме ушите с памук навит я на отвертка, я на кибритена клечка
61
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"отнася за опаковки на храни за носене на стиропор"Алоу ми.си.рки.иии хво да нося последно! Храни или стиропор
60
2
 
12
 
! Отговори
от село преди 2 години
Аз вече си подбрах дъски за ковчега - широки талпи от върба; гният много бързо и добре! В ковчега няма да бъда с дрехи от изкуствени материали, а само с това което може да изгние и то за кратко време. На погребението искам да чувам стари шлагери, като Азнавур, Далида, Нани Маскури, Енрико Мециас, Пиаф, .... На 40 дни от смъртта в селската кръчма да направят моите роднини едно добро възпоменание и раздаване за моята усопша душа на хора които нямат средства за препитание ...! Колко е кратък живота
59
4
 
12
 
! Отговори
никиии преди 2 години
Супер, режете ни горите... Много умно ЕС ЕС ...
58
3
 
14
 
! Отговори
Ванката преди 2 години
Защо само забрани, такси, забрани, такси...? Защо политиците и екоталибаните не действат в посока да се садят дървета и да се пазят израслите такива!? Дървените и хартиените прибори за еднократна употреба са бъкани с химикали за да имат необходимите качества. Един от тях е меламинът - доказано токсичен!
57
1
 
3
 
! Отговори
дедо Пенци преди 2 години
До Ky40 Те ще са дървени, така няма да се огъват.
56
3
 
12
 
! Отговори
интересно преди 2 години
Завръщат се годините когато на покана за сватба, кръщене, новобранска вечер на гърба пишеше НОСЕТЕ си ВИЛИЦИ и ЛЪЖИЦИ!
55
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инвестирайте в пластмасови бъркалки, скоро ще има дефицит на бъркалки. С един тир бъркалки внуците ви ще си накупят апартаменти в идеалния център.
54
6
 
11
 
! Отговори
Ky40 преди 2 години
A презервативите
53
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сат Нвиж коментар 50, виждал е хартиени, тези които сега използваме не са биоразградими, но е виждал хартиени
52
2
 
16
 
! Отговори
Сат Н преди 2 години
Хартиените чашки за кафе НЕ СА биоразградими. Хартията е импрегнирана с парафин и не гние. Трябва да се горят. Единствения вариант е да си носиме на колана канчета от алпака и да са подръка във всеки момент.
51
6
 
9
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
А тъка ! Забранете пластмасъта ,дъ мое дъ сеем коноп.Малииий тва ,ако стани милионер жа стана ! Още пет апартамента жа купа в Софето и Филибето !
50
3
 
7
 
! Отговори
Само минавам преди 2 години
Мале АнонимеН (номер 50 и 47 , и 44) има IQ колкото стайна температура, човеко това се опитват да ти обяснят тука, че еднократни неща не трябва да има, виждал си ама не гледаш достатъчно, има хартиени неща ДА, те са биоразградими, стават на компост за наторяване на нови дървета, ако речем, че дърветата са ЧАО, както казваш, но не е задължително да използваш изобщо еднократни неща. Знаеш ли, че на някой места, например бензионостанции ШЕЛ, ако си дадеш твоя чаша кафето е по-евтино ШОК , пробвай