Край на пластмасовите продукти за еднократна употреба в ЕС

Законът влиза в сила от днес
3 юли 2021 15:23, Петя Славова
78
Край на пластмасовите продукти за еднократна употреба в ЕС
Снимка: pexels.com


Днес в ЕС влиза в сила нов закон за опаковките, който прекратява пластмасовите продукти за еднократна употреба.

В Германия и други държави-членки на ЕС от днес (3 юли 2021 г.) трябва да започнат да изчезват еднократни пластмасови изделия. Новият закон за опаковките трябва да намали количеството пластмасови отпадъци. Законът обхваща, наред с други неща, пластмасови прибори за хранене, пластмасови чинии, сламки, чаши, включително капачки за чаши, тапи за уши и пластмасови държачи за балони. Освен това забраната се отнася за опаковки на храни за носене на стиропор, както и чаши от стиропору предаде "Дойче Веле".

Забраната трябва да означава спестяване на ресурси, разтоварване на околната среда и най-вече защита на моретата. Около 80% от отпадъчните води се състоят от пластмаса, голяма част от която е за еднократна употреба. Тъй като рибите и другите морски животни често ги считат за хранителни отпадъци и ги ядат, микропластмасите достигат и до човешката храна.

Сега търговците са задължени да преминат към продажба на такива продукти от рециклируеми материали, като стъкло или метал. Това, което търговците на дребно вече са закупили от пластмасови изделия за еднократна употреба и съхраняват в складовете си, може да се продава, докато се изконсумира.

Законът позволява по-нататъшно използване на мокри кърпички, подложки, тампони и тютюневи изделия с филтър, но в бъдеще те трябва да имат информация върху опаковката или самия продукт, както и да посочват какви екологични последици биха били неправилното третиране.

Германският министър на околната среда приветства новите правила в Германия и ЕС и заяви, че "забраната скоро ще доведе до по-добри, по-иновативни и по-екологични продукти и решения."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: ЕСзаконпластмаса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички течности ще продължават да се бълват в пластмасови бутилки, но виж, държачите за балони станаха голям проблем. Поредните евругейски измишльотини.
48
2
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ЗАБРАНАТА ИЗОБЩО НЕ Е РЕШЕНИЕТО!!! ЕС КАЗА, ЧЕ ЗАВОДИТЕ ЗА ПРЕРАБОТКА НА ПЛАСТМАСА ТРЯБВАЛО ДА СЕ СУБСИДИРАТ А ТЕ ПАРИ НЕ ИСКАЛИ ДА ДАВАТ! АКО СУБСИДИРАХА ТАКИВА ЗАВОДИ ДА СА ПРЕРАБОТИЛИ ЦЯЛАТА НАЛИЧНА ПЛАСТМАСА И ДА НЕ СЕ НАЛАГА ДА СЕ ПРАВИ ВСЕ НОВА И НОВА!
47
6
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
стъкло, метал, порцелан, кожа, дърво, текстил, пластмаса! АКО МАХНЕШ ОТ УРАВНЕНИЕТО ПЛАСТМАСАТА КОЕТО 100% Е НАЙ-МНОГО ВСИЧКО ОСТАНАЛО ТРЯБВА ДА ПОЕМЕ ПРАЗНИНАТА! СТЪКЛОТО НЕ Е ЕВТИНО И МЕТАЛА СЪЩО ЗА ЕДНОКРАТНА УПОТРЕБА! ВИЖДАЛ СЪМ ХАРТИЕНИ ЧАШИ ЗА ПИЕНЕ НА КАФЕ ЗНАЧИ ИМА, И БЪРКАЛКИТЕ ЩЕ СА ХАРТИЕНИ. А ХАРТИЯТА ДО КОЛКО СЕ ПРАВИ ОТ ДЪРВО! СБОГОМ ДЪРВЕТА
46
3
 
4
 
! Отговори
до 47 преди 2 години
Е може, никой не казва, че не може :D хахахаха, явно не съм аз т Ъ п, просто това не е алтернативата. Чете с разбиране, не се пали толкова, спри кафето и се успокой малко
45
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
безумие !
44
3
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До до 44/ *** СИ ТИ, ВСИЧКО МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ ОТ ДЪРВЕСИНА! И СЛАМКИ И ПАНИЧКИ И ЧАШКИ!
43
4
 
2
 
! Отговори
до 44 преди 2 години
защо това да е алтернативата, тъпо изказване
42
7
 
5
 
! Отговори
до 21 преди 2 години
Това може би е най-тъпия коментар в Днес-а, :D как ти си намаля стандартЪт на живот без пластмасови вилички и ножчета или викаш една изискана вечеря у вас, слагаш метални прибори вместо пластмаските и гостите си викат: "Гледай го този какъв стандарт на живот има." Друго си е пласмасовите прибори да ги подредиш на салфетки и не забравяай, отляво е виличката, отдясно ножчето и лъжичката
41
3
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
АЛТЕРНАТИВА НА ПЛАСТМАСАТА Е ДЪРВЕСИНАТА!!! СЕГА ЩЕ НАСТАНЕ ПОГОЛОВНА СЕЧ
40
2
 
16
 
! Отговори
123 преди 2 години
Не разбирам защо са подигравките и остроумниченето. И чашите и чиниите и самките се правят от пресована хартия, приборите за храна са дървени, пазарските торби са от хартия и т. н. Не е нещо невъзможно, просто е различно. Това поне започнаха да използват в Северна Америка. И по добре да свикнем защото се заринахме с тонове *** защото никой не го е еня грам какво се случва. Ами тя природата ще ни трае до време, в един момент ще мине на режим пречистване.
39
3
 
3
 
! Отговори
IQ 2.28 преди 2 години
До до 37леко да не разтегнеш, мисионер :))))))
38
1
 
22
 
! Отговори
tt преди 2 години
В Германия пластмасовите и стъклените бутилки отдавна се връщат в специални машини в големите вериги магазини. 25 цента беше пластмасово шише ако върнеш, стъклените бяха по - евтини. Паста за зъби ако си купиш, след като минеш на касата, има контейнер и още в магазина изхвърляш картонената опаковка. Тука са наслагали различни цветове контейнери, но накрая в камиона изсипват всички контейнери на куп, т.е. от тях няма смисъл. А тия дето си изхвърлят буклука по дерета и речни корита, без коментар.
37
3
 
3
 
! Отговори
до 37 преди 2 години
Еднократните тапи, многократните са все още НЕ забранение, а и на 3М тапите за уши за стелбища, като си ги сложиш света изчезва около теб, пробвай ги, на мисия такива използвах и са прекрасни
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковид-тестерите не са ли от пластмаса също? Значи трябва да се забранят!!!
35
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А тапите за уши защо???Аз като ходя по улицата навсякъде виждам разхвърляни тапи за уши.... Просто не мога да се размина от боклyк. Всеки си вади тапите и захвърля навсякъде....
34
1
 
8
 
! Отговори
До 33 преди 2 години
Бирените бутилки, както и тези за водата и повечето неща които изброи са от пластмаса, която се рециклира има по-малък шанс да се превърне в микропластмаса, поради този факт. Микропластмасата е най-често от пластмаса за еднократна употреба, сламките, няма как да ги рециклираш, торбичките също, е такъв гаден *** дето няма къде да отиде
33
6
 
7
 
! Отговори
ще се сече повече преди 2 години
Това е Зелената сделка, пак сметки без кръчмаря или поредната ялова идея от ЕС/ООН! Какво стана с саморазграждащата се пластмаса, а!
32
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какво са ни еднократните сламки, за какво, за какво са ни торбичките и без това са грозни и толкова по-добре е да си с платнена, готина, здрава торбичка ( да торбичка се нарича защото съм от София, не е кесийка!) , която можеш да я напълниш с всичко и да не се скъса пред магазина. А пластмасовите прибори за хранене, ужасна изработка, от една вилича на края на яденето няма нито един зъб. Или ножа кажете честно какво можете да нарежете с пластасовото ножче и в каква ситуация го използвате?
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бирата , Газираните , водата, сирена, Салами, сладки .... сякаш не е опаковано в микропластмаса
30
1
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Някой ще ми разясни ли какво е "чаша от стиропорУ"? В частност - какъв е този материал "стиропорУ"?