Край на пластмасовите продукти за еднократна употреба в ЕС

Законът влиза в сила от днес
3 юли 2021 15:23, Петя Славова
78
Край на пластмасовите продукти за еднократна употреба в ЕС
Снимка: pexels.com


Днес в ЕС влиза в сила нов закон за опаковките, който прекратява пластмасовите продукти за еднократна употреба.

В Германия и други държави-членки на ЕС от днес (3 юли 2021 г.) трябва да започнат да изчезват еднократни пластмасови изделия. Новият закон за опаковките трябва да намали количеството пластмасови отпадъци. Законът обхваща, наред с други неща, пластмасови прибори за хранене, пластмасови чинии, сламки, чаши, включително капачки за чаши, тапи за уши и пластмасови държачи за балони. Освен това забраната се отнася за опаковки на храни за носене на стиропор, както и чаши от стиропору предаде "Дойче Веле".

Забраната трябва да означава спестяване на ресурси, разтоварване на околната среда и най-вече защита на моретата. Около 80% от отпадъчните води се състоят от пластмаса, голяма част от която е за еднократна употреба. Тъй като рибите и другите морски животни често ги считат за хранителни отпадъци и ги ядат, микропластмасите достигат и до човешката храна.

Сега търговците са задължени да преминат към продажба на такива продукти от рециклируеми материали, като стъкло или метал. Това, което търговците на дребно вече са закупили от пластмасови изделия за еднократна употреба и съхраняват в складовете си, може да се продава, докато се изконсумира.

Законът позволява по-нататъшно използване на мокри кърпички, подложки, тампони и тютюневи изделия с филтър, но в бъдеще те трябва да имат информация върху опаковката или самия продукт, както и да посочват какви екологични последици биха били неправилното третиране.

Германският министър на околната среда приветства новите правила в Германия и ЕС и заяви, че "забраната скоро ще доведе до по-добри, по-иновативни и по-екологични продукти и решения."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: ЕСзаконпластмаса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия зроди постоянно се чудят как да направят животите на ората невъзможен чрез всякакви средства. С какво се заменят тези опаковки капачки и други? Или тепърва ще му мислят. Това е все едно даси срежеш клона на който седиш.
8
9
 
11
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Това със микропластмасите е поредната лудост, измислена от гениалните евролидери. Как микропластмасата преминава от червата на рибите в месото им, е загадка за биологията. .
7
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е Лоби и във името на Печалбата ....наделяваш и си играч на пазара !
6
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ли ние ще балансираме замърсяването от САЩ и Китай?
5
14
 
11
 
! Отговори
долу ЕС преди 2 години
чалгаропитеците от ИТН са против, те са свикнали да смучат ракия от пластмасово шише и да метат гюбеци
4
10
 
4
 
! Отговори
гяуристанец преди 2 години
А в дивия югоизтокизток на ЕС,кога?????
3
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
смешно, естествено нищо няма да забранят поне у нас. виж цените сега ще ги надуят нали управлява бсп , хората трябва да гладуват
2
15
 
13
 
! Отговори
SS преди 2 години
Тук в България няма да стане скоро,ако изобщо стане.ЕС да си гледа правата на джендърите и да не се меси в бита на обикновенният човек.
1
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да забранят и пластмасата на Кока Кола ама няма как да стане нали ..