Заради недостиг на шофьори - големи опашки и бой по бензиностанциите на Острова

Правителството ще издава спешно 5000 визи на шофьори на камиони
25 сеп 2021 19:12, Анисия Иванова
153
Заради недостиг на шофьори - големи опашки и бой по бензиностанциите на Острова
Снимка: БГНЕС

Недостигът на шофьори във Великобритания доведе до големи опашки по бензиностанциите поради опасения, че ще бъде засегнато снабдяването с горива.

Британското правителство ще оповести утре подробностите от план, който предвижда издаване на временни визи за наемане на работници от чужбина за решаване на кризата.

Огромни опашки се извиват пред бензиностанциите. Това от своя страна затруднява изключително много движението по пътищата, защото опашките блокират възлови кръстовища, съобщава БНР.

Някои вериги бензиностанции наложиха лимит върху зареждането. Има и напълно затворени бензиностанции.

След късна среща снощи правителството обяви, че ще промени имиграционните правила, така че да се улесни наемането на шофьори от чужбина. Мярката ще бъде само временна за определен период и ще има таван на допусканите в страната чужденци. Някои медии спекулират, че ще бъдат издадени около 5000 временни визи.

По данни на Асоциацията на тежкотоварните превозвачи обаче в страната има недостиг от 100 000 шофьори, което засяга много сектори, но най-тежко - хранително-вкусовата промишленост.

Брекзит и пандемията от коронавирус се посочват като основни фактори за липсата на работна ръка. От правителството заявиха, че няма недостиг на гориво в рафинериите и призоваха хората да не се поддават на паника. Правителството трудно взе решението за визите, защото това е именно против неговата нова имиграционна политика да не се разчита на евтина работна сила от чужбина и да се обучават местни кадри.

Кабинетът може да изпадне в още по-трудно положение с този прецедент, защото и други затруднени сектори могат да поискат по-специално отношение.

Липсата на шофьори вече удари всяка част от икономиката. Има празни рефтове в супермаркетите. Барове и ресторанти имат недостиг на продукти. Дори не могат да се доставят необходимите химикали за пречистване на водата.

Родители се оплакаха, че в петък не са успели да заредят колите си, като цялата страна е хвърлена в хаос и хиляди чакат на бензиностанциите.

Проблемите дойдоха, след като в четвъртък BP и Esso признаха, че нямат достатъчно шофьори на цистерни и доставките ще са нарушени. Това предизвика паника и стотици се юрнаха към бензиностанциите, като много бързо свършиха някои типове бензин, а дори се стигна и до затварянето им.

Апелът на транспортния министър Грант Шапс към шофьорите да се "държат нормално" остана нечут в петък и през цялата нощ имаше опашки и дори ръкопашни схватки по бензиностанциите.

В петък фалира и една от големите фирми, която доставяше замразени продукти за супермаркетите Asda и Sainsbury, което означава много празни рафтове.


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
1
 
4
 
! Отговори
До 15 преди 1 месец
Е, има още много да бягат англичаните за да ни стигнат. Там където са те сега, ние го минахме преди 30 години . Ама виж ако говорим за самочувствие ...там са недостижими . Може би ние това трябва да научим
135
0
 
2
 
! Отговори
До 130 преди 1 месец
Защо ти е лошо на душата и защо нещо не ми се виждаш щастлив ? Проверяващ родната преса , заяждаш се с сънародниците си и от позицията на чуждоземец в общество в което никога няма да те приемат за равен .Тъжно... А в ЮК опашки за петрол има и то огромни, и празни рафтове има и инфлация има , и криза има
134
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ей, дойде време да изкарам прашния бегач от гаража.
133
2
 
13
 
! Отговори
те там всички преди 1 месец
са завършили харвард и подобни, не е престижно да работят, с куфарчета по Сохо се мотаят. Другите ( дебелите) лежат у дома на помощи и гледат програми за отслабване и коронейшън стрйит , та те така няма кой да им работи
132
1
 
7
 
! Отговори
нали тва преди 1 месец
искаха, за тва гласуваха на референдума си, ся там супата и да духат
131
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хаххаахахахха!!! Не се знае къде ще им избие пpocтотията на тез нarлоcakси!
130
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шофьор съм в Англия. Недостиг винаги е имало. Вчера зареждах и пазарувах - няма опашки, бой и рафтовете в магазините не са празни! Медиите манипулират общественото мнение. Нищо случайно няма. Политика. Сигурно ще вдигнат цените на горивата. А иначе българина си е 100% Бай *** - мрази всичко и всеки и не гледа собствения си окаян живот, за който ТОЙ има вина! Никога няма да си вземете там съдбата в ръцете! Тъжно и жалко, не ми се прибира.
129
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Англодегенератите да се научат да работят. Това е. Само че нито искат да го направят, нито могат.
128
0
 
3
 
! Отговори
?!? преди 1 месец
Арогантно отношение към хората, само защото имат пари. Надявам се да се задийстват икономика в Европа и България за да ги игнорирани в много сфери.
127
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да викнат Мишо Шамара :)
126
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бедняци, какви са тези Пруиси и скапани коли на снимката, разбирам защо се бият, озверели са от немотия. Нека да дойдат в квартала да разгледат, в нашия блок имаме Астон мартин, остсреща са Поршета, Лексуси, Q8-ци, дори един се минал да кара Тесла.
125
4
 
14
 
! Отговори
Пак глупости Изаура преди 1 месец
Като има недостиг ще мобилзарат редовната си армияда кара.камионите,ще идвикат запасняците и ще стане роботата!Това да не ти е Българията с 20 000 войника(професионални) и 50 000 спящи и дебелеещи милиционери!
124
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ТОВА ДА НЕ ВИ Е СОЦИАЛИЗЪМА?! ПРИ КАПИТАЛА Е НЕВЪЗМОЖНО ДА ИМА НЕДОСТИГ НА БЕНЗИН ПО БЕНЗИНОСТАНЦИИТЕ!!! Я БРИТИТЕ ДА СПРАТ ДА ЛЪЖАТ !!!
123
0
 
13
 
! Отговори
Joko преди 1 месец
Розовите зад ници сега ще разберат - кон боб яде ли !
122
3
 
6
 
! Отговори
Дедо преди 1 месец
Не ги мислете много, ще си купят по една Тесла и ще си връткат на ток. Който може да купува акции на Тесла.
121
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, хем недостиг на шофьори, хем тарапана по бензиностанциите! Тея новини същите като за коронавируса. Хем народа мре като мухи, хем и не ще да се ваксинира. Въй, въй
120
1
 
24
 
! Отговори
Империя преди 1 месец
Когато не виждаш по далече от носа си, когато си високомерен и Т Ъ П, така се случва.Да впрягат пакитата и индийците да бачкат.В мрежата има данни, официални, за свободните работни места - стотици хиляди в сферата на обслужването юкето.Не че ме е грижа за тях, но сами си го изпросиха.Честита баня, господин Чърчил! ;)
119
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Намери ли се най-накрая някой да преведе на английски българската дума "четвъртит"? Преди брекзита не можах да им я обясня, много велика империя били.
118
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хахахаха малко им е на английските мързеливци. Години наред се гавриха със студенти по бригади. И с други наети работници от източна Европа. Техните мързеливци не може д аги видиш да работят на полето. За това не да се редят по опашки, нека да се наложи да се трудят. Все пак са толкова милиона население едва ли няма начин да преквалифицират някого.
117
0
 
8
 
! Отговори
И всичко това: преди 1 месец
Щети за два милиарда и нещо преки и косвени за 10 милиарда за да се скрие една лобистка сделка ощетила с 500 милиона хазната!