Тимерманс: Няма бъдеще в използването на въглища

Високите цени на тока свързани с COVID пандемията
15 окт 2021 10:53, Елка Василева
84
Тимерманс: Няма бъдеще в използването на въглища
Снимка: архив, БГНЕС

Няма бъдеще в използването на въглища. Това заяви пред bTV зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, отговорник за „Зелената сделка“.

Той  пристигна на посещение в България, за да участва във форума „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България“.

„Няма бъдеще във въглищата. В глобален план все повече страни изповядват тази политика. Това, което трябва да подсигурим обачеу е едно по-добро бъдеще за хората, които живеят в райони, където има минодобив. Аз съм внук на двама миньори и приемам лично въпроса“, коментира зам.-председателят на ЕК.

Още по темата

Тимерманс беше категоричен, че не може да каже дали е приемлива 2040 г. като краен срок за излизане от експлоатация на въглищните централи в България, преди да е видял Плана ни за възстановяване и устойчивост.

„Когато става дума за Планове за възстановяване, ние ги анализираме изключително внимателно. Когато получим българския План през следващите дни, ще го анализираме и ще видим моментите за приключване с въглищата. Колкото по-дълго чакаме, толкова по-скъпо ще ни струва“, каза Тимерманс.

Той коментира, че очаква да види в Плана ни за възстановяване как България ще стане място, където всеки ще има по-добро работно място и как ще се подобри инвестиционната среда.

Тимерманс уточни, че качеството е по-важно от скоростта, затова не очаква проблеми заради забавянето от наша страна да бъде внесен документът. Зам.-председателят на ЕК посочи, че той ще бъде разглеждан през следващите няколко месеца в Брюксел.

Според него „зелената енергия“ ще подсигури по-ниски цени на тока и добави, че природният газ е добро решение, а ядрената енергия ще има роля в бъдеще. Тимерманс добави, че Брюксел ще застане зад страната ни, ако решим да довършим АЕЦ „Белене“.

„Проверете цифрите – какви са плюсовете и минусите. Вземете решение, за което ние ще ви подкрепим“, обясни Тимерманс.

На въпрос каква е сметката му за електричество, Тимерманс отговори: „В момента със съпругата ми живеем в Белгия, плащаме авансово 220 евро на месец, но аз знам, че вече тази сума няма да е достатъчна за покриване на сметката, защото сумите се покачват драстично. Предполагам, че в края на годината ще трябва да се плати доста повече“.

Той обясни, че ситуацията с високите цени на електроенергията е свързана с COVID пандемията. Тимерманс уточни, че това не се случва за първи път и добави, че преди 25 години цените са били дори и по-високи. Според него е можел да се предвиди ценовият скок заради развитието на икономиката, но има и други фактори, които е нямало как.  

„Заради COVID намалява предлагането на газ, хората компенсираха с купуването на по-големи количества. Това е „перфектната буря“, но се надяваме, че това е само временно положение и цените ще слязат надолу в началото на следващата година“, обясни зам.-председателят на ЕК.

Относно твърдението, че Москва задържа количества газ, за да създаде по-високо търсене и повишаване на цените, Тимерманс отговори, че Русия изпълнява своите договори с ЕС и Брюксел няма причина да смята, че руснаците притискат пазара.

„Търсенето е огромно в световен план. В Китай това също е голям проблем. Русия се опитва да достави максимални количества и на Китай. Нямаме причина да смятаме към момента, че Русия по някакъв начин манипулира пазара“, заяви още той.

Тимерманс коментира и газопровода „Северен поток 2“. Според него от германските власти зависи дали проектът може да се лицензира по-рано.

Попитан как може да обясни „Зелената сделка“ на разбираем език, Тимерманс заяви: „Температурата на нашата планета се е покачила с над 1 градус в сравнение с прединдустриалната епоха. Това вече е довело до огромни проблеми. Ако позволим температурата да се повиши с повече от 2 градуса, човечеството няма вече да може да контролира околната среда. Ще се стигне до война за вода и храна“.

По думите му, за да се ограничи повишаването на температурата, трябва да се намали изпускането на вредни газове, а за да се случи това, трябва да се промени икономическият модел. Според него това е напълно възможно, защото светът има знанието и технологиите, за да изпълни тази цел.

Според него България върви в правилната посока относно съдебната реформа и Брюксел ще ни подкрепя в този процес.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Според мен, на въглищата може да се намери друго приложение или да се намери начин за горенето им без да изпускат дим, но колкото до електричеството, няма как цените там да не са високи поради монопола на тока в енергетиката ни. Единственият изход там е да има държавно регулиране на цените на тока на база разходи в електродобива и довеждането му до потребителя..Колкото и конкуриращи се фирми производителки и доставчици да има, "парите никога не стигат"...
52
0
 
0
 
! Отговори
Глупости преди 2 години
на чужд гръб и сто тояги са малко....
51
0
 
5
 
! Отговори
Време е за АЕЦ преди 2 години
"Да, само че проблема наистина от технически става политически, защото руснаците ни предлагат руско решение, нашите нови приятели - американско, а от ЕС ни натискат за френско техническо решение! В резултат - ние тъпчем на едно място и НЕ правим нищо". Да, вярно е. И защо? Защото п'родажник като Бойко не можеше да направи нещо без да получи разрешение. Кланяше се на всички посоки. Достатъчно беше да дойде Хилари Клинтън за да докладва зализаният офшорец Николай Младенов "Спряно е строителството"
50
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лесно е да се каже, но нека Тимерманс (холандец) да обясни защо холандците построиха 5 нови ТЕЦ-а на въглища през 2016г и сега решиха да не ги затварят, защото били жизнено важни за икономиката им. Страната притежава газ нефт и затова 80% от енергията се произвежда от тях . Само 12% е от ВЕИ.
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На белгийския дедек, с пет цифри заплата, с бабата, дето взима сигурно и тя 5-10к, много им е лесно, да плащат аваснво по 220 еврата и после още толкова. Аз ако платя 400 лева з амесец, няма да имам с какво да храня децата.
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
мнозинството от робите не разбира ,че ни готвят за газовата камера , неусетно със сладки приказки скривайки доста факти . имам преподаватели по строителство ,които също вярват,че ще изградим един зелен свят до 2050 , не вярвам на университетски титли, но държавата изисква да имаме сертификати за грамотни ***. все още имаме минимален шанс да се отскубнем, но май ще е всеки поединично, масата е приспана от страх и собствената си глупост и мързел
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ССКАЗВАШ В ЕВРАЗИЯ ИМА ПО ГОЛЯМО БЪДЕЩЕ- МИН ЗАПЛАТА В БЕЛАРУС- 129 ЕВРО, РУСИЯ 118ЕВРО- ДА СМЕНЯМЕ ЛЕВА В РУБЛИ...
46
2
 
11
 
! Отговори
СС преди 2 години
В ЕС няма настояще и бъдеще !! Германия има евтина газ,а бедна България на борсата ??? Китай и Индия замърсяват ние да се отопляваме на вятър и мъгла !!!
45
0
 
13
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Тимерманс и в теб няма бъдеще.
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ай СиктирБез уран, нема да има атомна енергия, без въглища, явно в БГ нема да има ток, което не знаех......хахахахаха :))) Все си мислех, че въглищата са забравено минало от 19 век, ама явно не са.......хахахаха :)))
43
0
 
14
 
! Отговори
Krom преди 2 години
И в Зелената сделка няма бъдеще! Освен, че ще разцепи Европа. Бедняци като нас просто няма да издържат. Европа не е най големия замърсител. Китай, Америка, Русия, Азия? Зелените талибани в Европа искат да изкупят вината на целия свят. Затова ще затрият половината си население. А войната за храна и вода пак ще дойде. Но и тук Европа е лабава. Защото и като военна сила е нефелна. Твърде стиснати са бюргерите за съвременна армия.
42
0
 
9
 
! Отговори
Лили Иванов преди 2 години
От Ковида ,като вдигнете температура и няма да ви е студено през зимата.
41
6
 
1
 
! Отговори
Granik преди 2 години
Абе хубаво лошо, трябва да вървим с развитите държави. Иначе ,някой ден ,ще се окажем ,като Дон Кихот с рицарските доспехи и коня , в един нов и модерен свят .
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На този няма ли кой да му каже че ковчезите са без джобове?
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
айде пак почнаха да ни къпят,щом такива високопоставени чиновници почнаха да идват през седмица скоро ще ядем ху.рката....
38
1
 
15
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 2 години
Тая зелена енергия е бошлаф работа. Зависим от времето, зависим от вулканите, зависим от продължителността на деня, зависим от технологиите, от материалите, после ще дойде и поддръжката... Казано е, че ако едно нещо работи, то не трябва да се пипа. Обаче алчността и глупостта нямат насита.
37
1
 
11
 
! Отговори
От Бг провинция преди 2 години
Спокойно и на тоя му е изтекъл срока на госност като и на бай дън...А въглища винаги ще има и ще се използват. Като свърши нефта и газта след по малко от 80-100 г. отново ще започнат да използват въглища докато и те свършат.
36
0
 
12
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Грета изкара 1 милион от тоз зелен хайвер :)))
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зелената му сделка ще отмени ли до войната за вода и храна?
34
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в Белгия имам познат там минималната заплата е 1600 евро чисто ,а тук минималната е 250 или 6.5 пъти по-малко,а се очаква да плащаме същите цени,даже и по-високи ,бих казал че това е доста по-неприемливо