Експеримент в Германия: Всеки без работа с по 1200 евро

Какво бихте променили, ако разполагахте с пари да се самоиздържате...
Обновена: 29 дек 2021 07:25 | 29 дек 2021 07:00, Петя Славова
196
Експеримент в Германия: Всеки без работа с по 1200 евро
Снимка: БГНЕС

Ще спрете ли да работите, ако можехте да получавате даром по 1200 евро на месец, с които да се издържате? А какво ще правите с парите и как те биха ви променили? На тези въпроси търси отговор един експеримент в Германия.

Доминик Шифер от Валдек, провинция Хесен, е един от получилите възможността в продължение на три години да взимат по 1200 евро месечно гарантиран базисен доход – 43 200 евро за целия период. Когато разбрал, че късметът е на негова страна, 25-годишният санитар не можел да повярва на очите и ушите си: повече от два милиона кандидати се състезавали за 122 места, осигуряващи на избраниците по 1200 евро месечно гарантиран доход – от юни 2021 до май 2024 година, предава "Дойче Веле".

"Първоначално изпаднах в еуфория и се хвалех навсякъде, че съм одобрен за проекта. След което започнах да мисля какво да правя с парите - малко много ми дойде наведнъж", казва Шифер.

Поразена от това, че също е попаднала сред избраните, е и 28-годишната служителка в колцентър Линда Тисен от Бад Херсфелд, провинция Хесен. И тя се зарадвала много на парите, паднали сякаш от небето - защото дават сигурност и свободата да започнеш нещо ново.

Какво цели експериментът?

Целта на учените е за трите години на експеримента да установят как получаваният базисен доход наистина се отразява на поведението и отношението на хората. Наред със 122-та получатели на редовните 1200 евро месечно, е сформирана и още една група от 1380 участници със сходни  възраст, образование местоживеене, които обаче не получават пари даром.

На всеки 6 месеца участниците в двете групи трябва да попълват въпросници, а една малка част от тях, сред които Тисен и Шифер, имат правото да дават и интервюта, включително за избрани медии, следящи как се развива експериментът.

Далеч от клишетата и стереотипите

Един от инициаторите на проекта, Юрген Шуп от Германския институт за икономически изследвания, казва: "В началото участниците са по-доволни и по-склонни да поемат риск, но е естествено след определено време да свикнат". Според Шуп, "съществуват множество клишета и стереотипи, както и прекомерни очаквания спрямо основния доход. Очакваме с научно любопитство резултатите", добавя той.

Сред конкретните въпроси, които си задават учените, е например дали получателите на базисния доход ще напуснат работа или ще започнат да работят на намалено работно време. И ако е така, какво ще правят в свободните си часове?

Базисният доход осигурява свобода

Доминик Шифер е много благодарен на парите "отгоре": "Благодарение на тях успях да се преместя в отделно жилище с приятелката си". Той е категоричен, че безусловният доход носи свобода и позволява друго качество на живота. Допълнителните средства ще му позволят и да изплати заема, взет за покупката на нова кола, а и да отделя средства за пенсия.

Докато Доминик крои по-дългосрочни планове, Линда Шифер иска са преобърне живота си без забавяне - иска да работи в  дърводелска работилница. Макар и трудно, е успяла да си намери стажантско място и напуска работата си в колцентъра. "Без базисния доход това щеше да е невъзможно - стажът не е безплатен." А ако мине успешно, би искала да започне и обучение. "Бих искала да намеря призванието си", казва Линда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още по темата: Германиядоход
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
24
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Явно скоро време много народ ще се окаже без работа и опипват почвата.. Подготвят някакъв прекрасен нов свят, в който болшинството ще бъде лишено от всякаква свобода и на хранилка.. Като ***. Надявам се да греша!
53
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идва краят на цивилизацията. Тотално подчинение.
52
2
 
17
 
! Отговори
Ходете на Била преди 2 години
Пълни глупости,лежиш ядеш и с...еш.И ти дават пари.До никакъв интелектуален труд ням да стигнеш.Наи много да си повярваш че си топ гъзар.Отделно,тези пари неможе да купуваш какво искаш нито да ги теглиш кеш.Да ставаш зависим,даваме ти пари,ама какво мислиш че е така подарък,
51
0
 
1
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 2 години
Не е за нас този базов доход. Кой ще тръгне да бъхти за тукашния балкянски наш бизнес. Освен ако не направят тези пари да се дават вместо заплата и да могат хората да работят без пари за бизнеса, както е с 60/40 например.
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даже и фасадата на демокрацията ще си съществува. Оглупели и измързелевени 80% ще "избират" това което им е сготвено и сервирано от политическата машина.Избор "кетчуп или майонеза" - горе долу колкото има избор човек в болнична столова.Медии и НПО ще се погрижат за това, а всеки несъгласен ще бъде оцветен като полист, крайно... и т.нВсеки по- талантлив и борбен ще се бори не за смяна на системата а за да е в първите, хайде поне вторите 10%.Може пък и друго да стане, знам ли...
49
0
 
14
 
! Отговори
реалнафантазия преди 2 години
Преди няколко стотин години е имало хиляда пъти повече коне от сега. Така както те станаха излишни, така и много хора ще станат излишни. всяко монотонно повтаряща се дейност, включително интелектуална ще се извършва от машини. Кои хора няма да са излишни? Само тези които могат да правят неща, които изкуствения интелект няма да може. Техните степи на свобода ще бъдат невъобрзимо по-големи от тези на био масата, кооято ще живее на предела на удоволствия. :)
48
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
10% от хората ще са ангажирани с интелектуален труд(то горе долу толкова са и хората с евристично мислене) - наука, образование, здравеопазване, развойна дейност, бизнес, право)10% стражи - сектор сигурност ( с голям частен и корпоративен дял).Плюс тотален Биг Брадър, за всеобщо добро.80% базов доход или чисто изпълнителски задачи за които още не е измислен или пуснат серийно робот.Профански зрелища и ГМО хляб на корем ще има.Плюс лъжливо чувство за свободна на словото.На кервана не пречи
47
11
 
2
 
! Отговори
ганЮ простака преди 2 години
ще даде акъл на германците от външната тоалетна.
46
0
 
15
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Давайте германци, роомовете от Столипиново от кога чакат тия 1200 евро
45
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
мъничкият проблем е какво правим когато тези 1200 евро станат днешни 12 евро. Всъщност старите германци най-добре знаят...
44
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако в София ти дават 1200 лв. - 700 за наем, 200 за сметки, 400 да изплащаш кола (най-евтината нова) и вече сметките не излизат......хахаха
43
0
 
10
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Голямото преразпределение е характерно за социализма(комунизма). Май искат да го върнат, само че под друга форма.
42
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много интересно как ще изплаща наем, нова кола и ще заделя за пенсия с 1200 евро на месец. Този трябва да бъде освидетелстван
41
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С предстоящата цифровизация и автоматизация страшно много хора ще останат без работа.И за да не се превърнат в "парии и презрени" е нужно да се даде социално приемлив начин за адаптацията им в обществото.Пари се печатат, спокойно.Пролетариата ще ги превърти и пак ще се върнат в големите корпорации.Лошото е за тези които имат спестявания т.е. средната класа.Комунизма надали ще се случи, ама Платиновата държава - елит, стражи и роби може би да.
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Депрофесионализирай се, деквалифицирай се и като не слушаш ти спираме базисния доход и животът ти се занулява - можеш да ходиш да работиш на най-ниското ниво по 20 часа 7 дни седмично
39
6
 
10
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Пък тука юдо-комунистическият експеримент е: - Всеки с работа за 300-400 евро...
38
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подкрепям, сиренцето в капана - ще има парички ама ако си боцнат и ако слушкаш. Подобна стъпка ще отнеме свободата на мнозинството, ще убие голяма част от дребния и среден бизнес, ще останат само големите корпорации пазаруващи си политици на кило а народа масово ще зат*пее.
37
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега ще налазат арабеските и нашите шведи.
36
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Друго си е в Кирчоландия, където Кирчо и Кокорчо се хвалят, че давали по 30 евро на пенсионерите бонус.Работещите получават по 600 евро, а цените като в Германия.
35
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този експеримент го направи българското правителство с т.нар. помощи за Ел енергия за бизнеса! Резултатът е - колкото им дадат, на другия ден борсата ги изтрива с ново повишение на цените. Парите не са стойност а референтен измерител за полезността на някой или нещо.