ЕС одобри новите санкции срещу Русия

Урсула фон дер Лайен: Приветствам постигнатото политическо съгласие
22 фев 2022 20:25, Красимир Ангелов
307
ЕС одобри новите санкции срещу Русия
Снимка: БГНЕС

ЕС даде политическо одобрение за новите санкции срещу Русия, съобщи Урсула фон дер Лайен.

Приветствам постигнатото днес политическо съгласие между страните от ЕС за налагане на нови санкции срещу Русия, заяви председателят на Европейската комисия, цитирана от БТА.

Още по темата
В изявлението си тя отбеляза, че ЕС остава в готовност да въведе допълнителни санкции при необходимост. По нейните думи процесът по утвърждаването на новите санкции, предложени от ЕК, ще завърши много скоро.

Ще направим така, че за Кремъл да бъде възможно най-трудно да продължи агресивните си действия, посочи тя. Фон дер Лайен подкрепи решението на Германия да спре развитието на проекта за разширяване на газопровода "Северен поток".

ЕС е прекалено зависим от руския газ, трябва да разнообразим доставките, да се насочим към възобновяемата енергия, призова Фон дер Лайен, която определи като напълно неприемливо признаването от Русия на независимост за украинските региони Донецк и Луганск.

Русия нарушава основни принципи на международното право, отбеляза тя.

Председателят на ЕК добави, че ЕС е единен и действа бързо.

Външните министри на страните от ЕС постигнаха единодушно съгласие за нови санкции срещу Русия заради признаването на сепаратистките региони в източната част на Украйна и разполагането на войски там, заяви от своя страна френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан. "Вратата към дипломацията в украинската криза остава отворена", каза още френският външен министър, добавяйки ,че "няма да има среща с Лавров в Париж в петък".

"Единодушно се договорихме за първоначален пакет от санкции", заяви Льо Дриан пред репортери след срещата на висшите дипломати в Париж, обвинявайки Русия в "нарушаване на международното право" и "неизпълнение на поетите от нея ангажименти".

"Страните от ЕС единодушно решиха да приемат пакет от санкции срещу Русия, които ще ѝ нанесат големи вреди", заяви от своя страна Жозеп Борел. "Европейските санкции ще засегнат достъпа на руското правителство до капитали и финансови пазари", уточни той.

Според него 351 депутати от Държавната дума, които са гласували за независимостта на Донбас, са включени в черния списък на ЕС. Изявлението направи върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел на пресконференция след неофициалната среща на външните министри на ЕС в Париж.

ЕС също така забранява бизнес отношенията си с ЛНР и ДНР и ограничава достъпа на Русия до финансовите и капиталовите пазари на ЕС. Брюксел е договорил новите ограничителни мерки в координация със САЩ, Великобритания и Канада, заяви Борел.

"Санкциите ще навредят на Русия и ще ѝ навредят много", заяви Жозеп Борел пред репортери, като добави, че сред целите са замразяване на активи и забрана за издаване на визи за 351 членове на долната камара на руската Дума, които призоваха президента Владимир Путин да признае двата региона за независими.

ЕС също така включи в черния списък 27 физически и юридически лица, включително банки и организации, които финансират операциите на Русия в Донбас.

Руският президент не е включен в списъка със санкции на ЕС.

Върховният представител на ЕС предупреди Минск, че е готов да наложи санкции срещу беларуски служители, които подкрепят действията на Русия.

"Следим отблизо и следващата стъпка на Беларус, която подкрепя действията на Русия по отношение на териториалната цялост на Украйна. Готов съм да предложа мерки срещу онези (в Беларус - бел. ред.), които подкрепят руското правителство и се облагодетелстват от него", заяви Борел.

Той допълни, че санкциите срещу Русия могат да бъдат удължени, ако конфликтът в Донбас продължи да ескалира.

ЕС ще продължи да полага дипломатически усилия, особено в рамките на ООН и ОССЕ, за да "върне Русия на масата за преговори".

По-рано през деня Обединеното кралство наложи санкции на няколко руски банки и физически лица. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
7
 
13
 
! Отговори
Цвета Каранянчева преди 2 години
тая никой не я брои за фактор
139
8
 
5
 
! Отговори
Gogo преди 2 години
Одобрява ЕС-а нови санкции срещу Русия , ок.А одобрява ли ЕС-а , че най-официално и безпардонно Украйна съжалява , че се отказала от атомно оръжие ?!!! Индиректно признание Кой е Агресора в източна Украйна.
138
20
 
18
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Изпълняваме американски заповеди, че сме колония на САЩ, както и ЕС
137
18
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия мъжете са мъже, жените жени, войниците са войници, културата е култура, суровите условия са сурови условия, политиците са стратези, думата е дума. На запад всичко е обратнoи извратено. Там няма едно нещо както трябва да е. От извратеняк нагоре. Кой от кой по нагъл и ***.
136
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бензиня ще стане 4 лв. до лятото, тока 50 ст/квтч за бита, кило краставици - 10 лева.Болгарушките, нали са си предателюшки, най-много ще го отнесат с русофобската си политика. Така е, либераастията иска жертви!
135
5
 
22
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
От месец България е окупирана от чуждестранни войски, военни, бойна апаратура, техника и самолети, вкл. и американски, но на никой не му прави впечатление защо са тук и какви интереси защитават. Превърнали сме се в мижитурки на чужди американски интереси, а американците са световното зло навсякъде по света
134
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
800 милионен ЕС дали може да се съберат 100самолета и 200 танка,ама тръгнали да се ежат вместо да работят с Русия.като се увеличи тока и бензина от утре ние от къде ще намерим пари да ги плащаме или щото е края на февруари решиха,че зимата е свършила и са много курназ тия в Брюксел,но не забравяйте,че идва и друга зима и тя ще бъде още по-студена и гладна така като гледам..
133
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яялови санкции на американската колония ЕС. Меести Путин от единия в другия! Колонията Германистан е окупирана от 1945 г. Напечатаха им кинти и им дадоха плана Маршал, да могат да си правят БМВ-тата. През комунизма показваха в списанията Некерман "Как добре живеем във ФРГ." После СССР падна и тая идеология не беше нужна, почнаха и те да обедняват. Днес Германистанската Джамахирия е пълна с исляям, джеендерасти, бедност, скъпотия и нов световен ред на Шоорошите и господарите от САЩ.
132
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Путин спасителя От де такова щастие
131
20
 
11
 
! Отговори
Путин спасителя преди 2 години
Истината наближава ! Гответе се да посрещаме братските руски войски и да наритаме предателите !
130
9
 
11
 
! Отговори
Русия е велика преди 2 години
Време е да се навлезе с армия в западна европа ! Веднага и да се разположат ракети в Куба!
129
10
 
16
 
! Отговори
Пижо преди 2 години
Потресен съм! На цели 351 депутати няма да се издават визи за 27 държави в Европа! Това е нехуманно! Тези санкции ще засегнат цяла Русия! Сега депутатите, част от които 70-80 годишни, ще бъдат принудени да ходят на екскурзии само в 169 държави! Отделно ЕС забранява (на кого?!) бизнес отношения с ДНР и ЛНР, понеже такива досега кипяха. Това, на което сме свидетели, е пълната безпомощност и немощ на ЕС и НАТО взети заедно!
128
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакви срещи с вaтeнките... Само му вдигнаха самочувствието на тоя дребен к'ретен *** и сега се прави на "Голямата работа "...
127
4
 
3
 
! Отговори
Волтер по темата преди 2 години
1) Оптимизъм - това е страстта да твърдиш, че всичко е добре, когато в действителност всичко е зле. 2) Безкрайно малките хора имат безкрайно голяма гордост.
126
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия е и хлябът и ножът, ама се репчиме по принцип.
125
4
 
22
 
! Отговори
Татул преди 2 години
Ако беше някоя малка страна, досега краварите да са я опаткали. Ама сега подвиха опашки и никакви не се обаждат. Това не е нито Сирия, нито Ирак. Русия си е потенциал, и хиените може само да джаукат отстрани. А можеше толкова лесно и бързо да се решат проблемите, ако бяха се оттеглили от границите на Русия. Ама дразниха Мечока и сега ще падне квичене до небето. И с тези жалки заплахи, кого лъжат незная. Себе си май, най вече.
124
1
 
17
 
! Отговори
Омря коня преди 2 години
Добрата новина е, че това е края на пландемията. Сега в ЕС ще носиме бронежилетки вместо маски.
123
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Африканеца какво мисли по въпроса ?
122
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви са тия смешни санкции, направо да изключат Русия от гей-парадите, провеждани в Европа, ама ха!
121
0
 
14
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Енергийната,политическата, икономическата, финансовата и световната борсова криза е от няколко месеца