Борел: Няма да заменим свободата си за газ

"Да увеличим средствата за сдържане, за да предотвратим война"
1 мар 2022 19:20, Елка Василева
162
Борел: Няма да заменим свободата си за газ
Снимка: архив, БГНЕС

Показахме, че няма да заменим свободата си за газ, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел пред Европейския парламент в извънредния дебат за войната в Украйна.

Трябва да прекратим зависимостта си от руския газ, призова той.

Още по темата
Показахме, че няма да пожертваме свободата за благосъстояние и напредък, добави Борел.

По неговите думи най-важният урок от войната в Украйна е, че силите на злото съществуват и са способни със сила да решават спор. Трябва да бъдем по-единни, отколкото досега, настоя той.

Това е часът, в който се роди геополитическа Европа, обяви Борел. Европейците трябва да знаят, че живеем в опасен свят. За мир са нужни двама, а за войната е достатъчен един. Трябва да увеличим средствата си за сдържане, за да предотвратим война, настоя върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността.

Необходимо е ЕС да разсъждава за себе си стратегически, да има способности да устоява и да отвръща на нападение, добави той. По неговите думи, вместо да се плаши, ЕС трябва да закипи. Според него войната дава нов тласък на ЕС.

Прилошава ми, когато виждам приликите с дните от навечерието на Втората световна война, обобщи Борел. Той призова ЕП да предвиди в бюджета си следваща руска агресия.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 72"Не съществува държава,влязла насила в ЕС и НАТО" - А ние? РЕФЕРЕНДУМА НИ КЪДЕ Е?
71
2
 
28
 
! Отговори
свободата и салама.. преди 2 години
Свободата - Да измръзнеш до смърт...Санчо....
70
24
 
2
 
! Отговори
До 72 преди 2 години
Ама Украйна не иска Русия, а ЕС и НАТО. Не съществува държава,влязла насила в ЕС и НАТО - всички сами напират за там. Финландия и тя спешно иска да е част от НАТО. РусоРобската ти кратуна може ли да разсъди защо?Я се огледай - какво руско имаш у вас, освен знамето им и портрета на джуджето? Кола? Компютър? Телефон? Телевизор? Климатик? Печка? Кафемашна?Никой не иска ги иска за "асвабадители" - изостанал в 19 век народ, добре че имат газ да им хрантути милиардерите, пък те да им подхвърлят трохи.
69
1
 
14
 
! Отговори
ТТТ преди 2 години
Европа май се стреми да направи Европейска армия. Това не е в интерес САЩ. Това ще накара САЩ да плаща по малко за охраната на Европа.., тоест няма да имат такова влияние.
68
26
 
3
 
! Отговори
FCKPTN преди 2 години
Смърт на Путин!!!
67
29
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е бита карта, тя не може да вдигне жизненият стандарт на 150 млн. руски граждани, ами тръгнала да присвоява още 40млн.и то в условия на санкции.Русия я чака бунтове, революции сепаратизъм.
66
1
 
15
 
! Отговори
То така и... преди 2 години
До славянин 74 ... ще стане. И там точно ще изквичи Европа, всички ще са една две идеи по-бедни и в поредната криза. Вече е решено и ще стане. Бъдещи оръжия и всичко е само оръжейното лоби "продава" продукцията си.
65
2
 
21
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До славянин.....НЕ си наивен,предполагам ?.."Независимостта" ,която тоя прокламира,е..ЗАВИСИМОСТ,но не от руския газ,а от ЩАТСКИЯ!...Това е!...На газени ламби нема да минат..Изобщо,ЩУРОТИИ НА КУТИИ !!!!!...На мен не ми е ясно как така МИНАВАТ пред лековерните такива БРЪЩОЛЕВИНИЦИ,изсмукани от пръстите на "евроелита" ?!..
64
1
 
15
 
! Отговори
Горкият... преди 2 години
... по апелите им ще ги познаете - "атомни бомби трябва да правиме" и 100% има "човек" който да ги направи и достави. Няма да е безплатно, разбира се, но иначе ще ни спаси. =) нищо, че всъщност е късно за това, защото отсреща вече са готови за екшън. Стратегията е като в Украйна, аха аха и щяха да ги спасят, но "уви, късно беше" сега гледат отстрани... театър театър театър, зрелища за народа
63
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Газ в изобилие, руски олигарси по целия свят,милярди,яхти ,руския народ беден а Путин и кликата му мечтаят за ,,Велика Руска империя " в 21 век.?!Я го приземете тоя и тези около него
62
5
 
14
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
тоя вехтар дали ползва същата марка памперси като чорбаджията си бай Дън ?../обаче знаете ли ,че всъщност,"Байдън" е.."МЛАДШИ" ?.../
61
5
 
36
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Ами топлете се, светете си и захранвайте производствата си със свобода щом не ви трябва газ!
60
5
 
29
 
! Отговори
Аман преди 2 години
От популизъм. Свободата на Борел никой не му я иска, за да я дава. Никой не се меси в работите на ЕС. Просто Русия има претенции към Украйна и ще направи това, което иска. От ЕС никой и нищо не иска, освен Украйна.
59
1
 
1
 
! Отговори
Боре преди 2 години
За огромно съжаление точно това е на фона на новата история...
58
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Недейте бе има свещи
57
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин на дръвника.
56
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Потърсете си изказването на Джордж Фридман от 2017 год на чикагският форум и ще ви станат ясни много неща.
55
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 43Русия искаше нещо много простичко - гаранции за сигурността си. ////Това са празни приказки на руснаците, защото в новите членки имаше символично присъствие на НАТОвски войски.Освен това 30 год. от както се разпадна СССР, НАТО с едно свое действие не застраши Русия, докато Москва на няколко пъти провокира ше Западна Европа разполагайки мобилни балистични ракети,, Искендер", в Калининградска област на 500км от Берлин.
54
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези не искат мир. Не ги интересува живота на хората. Украйна е *** инструмент. Те си искат световната война, даже и ядрена да е. Вирусът и ваксините не се оказаха достатъчно ефективни за плановете им. И най-накрая дойде времето за реванш на фашизма в Европа. Дочакаха го.
53
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хитлер,Сталин, Путин. Открий разликата. Еми няма такава.