Олиото изчезна и в Германия, цената му - по-евтина от българската

Паника за стоки от първа необходимост в редица европейски страни
Обновена: 17 мар 2022 10:44 | 17 мар 2022 08:46, Петя Славова
200

Не само в България има недостиг на олио. Паника за стоки от първа необходимост се оказа, че има и в редица европейски страни. В Германия олиото изчезна от рафтовете на магазините. А в съседките ни Румъния и Сърбия цените рязко се покачват, предава Bulgaria ON AIR.
Още по темата

Даниела Ангелова живее от 10 години в германския град Васербург. Преди три седмици ѝ се налага да купи олио, обикаля магазините, но никъде не открива - нито евтино, нито скъпо. Рафтовете са празни и висят само табели.

"Цената е обявена - 1,79 евро, а на една бележка е написано, че само по 2 бройки на човек се разрешава, но то просто няма. Зехтин има, масло има - мога да заменя. Попитах служителите в магазините и ми казаха, че

Даниела казва, че паника в Германия няма и не се пазарува истерично. Притеснителното е, че няма доставки на олио.

"Никога досега не съм забелязвала толкова дълго време да не се зарежда някакъв вид стока. Единствено в началото на пандемията хората се притесниха и тръгнаха да купуват брашно и основни продукти, но след втората седмица се успокои всичко", поясни тя.

В съседна Румъния опашки пред магазините. Хора се редят с колички за стоки от първа необходимост. В Румъния цените на слънчогледовото олио растат с всеки изминал ден. Най-евтиното е около 2 евро, а производителите казват, че цените ще се покачват още. А в Сърбия има само скъпо олио.

И докато Даниела чака да заредят магазините с олио в Германия, ще използва заместители, но се притеснява за вкуса на специалитетите, които приготвя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
10
 
! Отговори
Попубликациятаработи преди 2 години
*** - ЕВТИНА ЦЕНА ЕВТИНА???????????????????????????????????????????????????????????????????
117
2
 
23
 
! Отговори
Просто мнение преди 2 години
Украйна и Русия спират износа на пшеница, а идващата реколта при нас, никой не може да гарантира, че ще е добра. Който разбрал, разбрал.
116
4
 
9
 
! Отговори
men преди 2 години
Слунчогледово олио купивам само нерафинирано и е около 1.8? за половин литър. Преди беше 1.45? за половин литър. Иначе обикненото боклукчаво рафинирано е около на същата цена само че е за литър. Защо не купувам рафинирано ли? Работя в един завод за олио от соя и рапица. Такова нещо да консумира от живи организми трябва да е забранено със закон. Рафинираното олио е все едно да пиеш бензин и нафта директно от колонката на бензиностанцията.
115
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради такива статии става паниката!Живея в Нидерландия-олиото и тук е почти 2е и също трудно се намира-но дори и аз се запасих преди месец(и всеки често готвещ мисля) че цената му от нова година е почти двойна(от преди войната скача).Някои късно се запасяват,но не е края на света...има зехтин за салати има и кокосово масло(то е същото в манджа)
114
4
 
16
 
! Отговори
men преди 2 години
Ebach го в олиото. От 20 години само зехтин яден и нищо ни няма. Пък преди 2000 година се ядеше само и предимно свинска мас. По 4 прасете се колиха всяка година на село. Пак не умрехме. Сега за едно олио хората се бият по улиците.
113
2
 
4
 
! Отговори
Ку-Ку преди 2 години
Да живее "свободния" пазар. Вива ла ЕССР!
112
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голяма работа, може и без олио да се готви.
111
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дългата ръка на Бойко Б. изпразни щандовете в Германия, за да злепостави Киро П.
110
5
 
8
 
! Отговори
до 118 преди 2 години
Остави го Гай Баньос да си мисли колко е евтино, бе... Той гледа софрата да е пълна с леб и салами и толкоз. А това, че качествен Хамон Иберико е на двойна цена в Испания, а био фермерско телешко- на осморна, не го интересува. Гледа си там най-евтините полуфабрикати, които, логично, са по-евтини там заради огромния пазар.
109
0
 
18
 
! Отговори
Матадор преди 2 години
Четете ги тия статии преди да ги публикувате. Неграмотници.
108
1
 
6
 
! Отговори
Гост преди 2 години
какво излиза да се радваме,че го има нищо че трябва да го купуваме на каквато и да е цена
107
4
 
9
 
! Отговори
Марси преди 2 години
Качествена евтина храна НЯМЯ! Тия глупости ,колко евтино било в Западна Европа сме ги слушали! Да при големи пазари ,като Германия,Франция,Обединеното кралство има ниски цени на някои храни ,но да се твърди ,че всичко е със супер ниски цени не е вярно! На много хора хобито им е да пишатза ,колко евтин бил живота на Запад,а истината е в първото ми изречение!
106
2
 
8
 
! Отговори
Експертин преди 2 години
Спокойно, няма да поскъпне повече от 8 лв. за литър!
105
3
 
3
 
! Отговори
Двг преди 2 години
И в Карлсруе е същото, миналия уийкенд в три магазина бях, и в трите нямаше слънчогледово олио.
104
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вишти ас сам маика на 2 детса и си купих олио от кафлант за 3лева.вав склада имам винаги олио и имах 4 стека останали от 2020 от началото на пандемиата.ас не сам паникиорка но сега имам коло 400 литра олио и туалетна хартиа заштото мажат ми трияба да иде и децата.
103
3
 
11
 
! Отговори
10 милиона преди 2 години
10 милиона ще дойдат от Украйна. Цената на стоката на пазара на труда ще падне, а и без това няма работа, заводите в цяла Европа спират и чакат да дойде новата зелена евтина енергия, а тя все не идва, и не идва.
102
2
 
5
 
! Отговори
Така е преди 2 години
Олиото и в Германия изчезна. Мисля по-скоро от пре-запасяване и спекула, защото рапичното олио не се внася от Украйна, а него също го няма.
101
1
 
8
 
! Отговори
Голи задници преди 2 години
Скоро и 20 годишни таралясници няма да има за вас, богатите ще имат колела, а народа ще ходи пеша.
100
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро ще им обясни как става заговора! А ако имат и специализиран съд или главен прокурор- закриване му е майката!
99
1
 
7
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Днес, по магазините е мин.5,50лв. за литър.