Олиото изчезна и в Германия, цената му - по-евтина от българската

Паника за стоки от първа необходимост в редица европейски страни
Обновена: 17 мар 2022 10:44 | 17 мар 2022 08:46, Петя Славова
200

Не само в България има недостиг на олио. Паника за стоки от първа необходимост се оказа, че има и в редица европейски страни. В Германия олиото изчезна от рафтовете на магазините. А в съседките ни Румъния и Сърбия цените рязко се покачват, предава Bulgaria ON AIR.
Още по темата

Даниела Ангелова живее от 10 години в германския град Васербург. Преди три седмици ѝ се налага да купи олио, обикаля магазините, но никъде не открива - нито евтино, нито скъпо. Рафтовете са празни и висят само табели.

"Цената е обявена - 1,79 евро, а на една бележка е написано, че само по 2 бройки на човек се разрешава, но то просто няма. Зехтин има, масло има - мога да заменя. Попитах служителите в магазините и ми казаха, че

Даниела казва, че паника в Германия няма и не се пазарува истерично. Притеснителното е, че няма доставки на олио.

"Никога досега не съм забелязвала толкова дълго време да не се зарежда някакъв вид стока. Единствено в началото на пандемията хората се притесниха и тръгнаха да купуват брашно и основни продукти, но след втората седмица се успокои всичко", поясни тя.

В съседна Румъния опашки пред магазините. Хора се редят с колички за стоки от първа необходимост. В Румъния цените на слънчогледовото олио растат с всеки изминал ден. Най-евтиното е около 2 евро, а производителите казват, че цените ще се покачват още. А в Сърбия има само скъпо олио.

И докато Даниела чака да заредят магазините с олио в Германия, ще използва заместители, но се притеснява за вкуса на специалитетите, които приготвя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наложиха санкции на себе си
137
0
 
1
 
! Отговори
150 преди 2 години
150
136
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В град Казан има много слънчогледовото рафинирано олио от различни производители. И няма опашки. Добро качество на олио...
135
3
 
8
 
! Отговори
Фин преди 2 години
До чвор ......прав си на сто процента. Слънчогледовото рафинирано олио е отвратително и на вкус и като нездравословна мазнина. Не съм го ползвал поне от 25 години.
134
1
 
9
 
! Отговори
Пепи преди 2 години
До до Пепи В лидъл и алди са гмо продуктите . нисък клас олио . Послед е средния и чак най накрая е по високия . В испания като бях , ниския клас олио беше 1.00 евро , средния 1.8 евро и после имаше и над 2.5 евро за литър . Това от едно евро беше от сорта на олио тип метро или клевър на била .
133
0
 
13
 
! Отговори
чвор преди 2 години
Последното изречение от тази "статия" ме смля :D
132
0
 
7
 
! Отговори
до Пепи преди 2 години
2 вида ли? Има много видове, причината е, че има много производители. И съответно са на различна цена и качеството варира. В дискаунтърите като Лидъл и Алди са масовото качество, в по-"луксозните" магазини има и такива на 2-на цена съответно с много по-добро качество. Важи за всички стоки де. Капитализъм.
131
2
 
6
 
! Отговори
Пепи преди 2 години
Олиото на запад е два вида - low cost и среден клас олио . Това по евтиното е водичка в сравнение с бисер . Освен цена има и качество .
130
9
 
10
 
! Отговори
Роби преди 2 години
Немската земя е безплодна. През Втората световна фашагите крадяха с вагони българските плодородни почви. Сега, като спря Русия износа на жито, ще *** от глад, но пък ще останат до края верни роби на презокеанските си господари.
129
2
 
15
 
! Отговори
Чудо голямо преди 2 години
Преди 100 години всички в България са готвили със свинска мас, а по селата и сега не ползват олио.
128
2
 
18
 
! Отговори
Мноо си тъп Сашеееее преди 2 години
Петяяяяяяя, калинчице мамина, в нашия език няма "ЕВТИНА ЦЕНА", има ниска цена! Евтина си ти!
127
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Славова, в България недостиг на олио НЯМА! Седни си, двойка.
126
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе за какво го ползвате това олио, че така го купувате?! Ние салатите ги правим от години със зехтин, пърженето със сух фритюрник, готвим с масло основно. Една една бутилка я ползваме 1-2 месеца, та дали цената е 2лв или 5лв, все ми е тая. И да няма олио в къщи, даже няма и да разбера.
125
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям праз - ще готвят със свинска мас, аз така правя от години.
124
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Олиото в момента е на цена 2.99 Евро за 750мл, но го няма налично. Причината е перзапасяване. Народа купува с кашони гледах репортаж от немско мазе - наредени десетки кашони с олио и пакети тоалетна хартия.
123
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още никой ли не се е сетил да внесе един кораб по-евтино олио от зап европа и да "избие+ спекулантите тук.
122
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така и повечето бг журналисти не се научиха , че цена е висока или ниска , а стока е евтина или скъпа ! Кой ви дава дипломи и как ги плащате тия дипломи не знам !
121
3
 
7
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
Нашето домакинство а и повечето изразходват по около 3 литра на месец. Незнам защо е необходимо това презапасяване !
120
2
 
14
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Дефицитът е характерна черта за капитализма. Обикновено прикриват дефицита с повишаване на цените, докато остане само най-платежоспособното търсене, но при олиото това не върви и истината лъсва.
119
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Олигарх , собственик на 5 стека олио , си търси мацка супермодел ! Не се бутайте, моля !