Олиото изчезна и в Германия, цената му - по-евтина от българската

Паника за стоки от първа необходимост в редица европейски страни
Обновена: 17 мар 2022 10:44 | 17 мар 2022 08:46, Петя Славова
200

Не само в България има недостиг на олио. Паника за стоки от първа необходимост се оказа, че има и в редица европейски страни. В Германия олиото изчезна от рафтовете на магазините. А в съседките ни Румъния и Сърбия цените рязко се покачват, предава Bulgaria ON AIR.
Още по темата

Даниела Ангелова живее от 10 години в германския град Васербург. Преди три седмици ѝ се налага да купи олио, обикаля магазините, но никъде не открива - нито евтино, нито скъпо. Рафтовете са празни и висят само табели.

"Цената е обявена - 1,79 евро, а на една бележка е написано, че само по 2 бройки на човек се разрешава, но то просто няма. Зехтин има, масло има - мога да заменя. Попитах служителите в магазините и ми казаха, че

Даниела казва, че паника в Германия няма и не се пазарува истерично. Притеснителното е, че няма доставки на олио.

"Никога досега не съм забелязвала толкова дълго време да не се зарежда някакъв вид стока. Единствено в началото на пандемията хората се притесниха и тръгнаха да купуват брашно и основни продукти, но след втората седмица се успокои всичко", поясни тя.

В съседна Румъния опашки пред магазините. Хора се редят с колички за стоки от първа необходимост. В Румъния цените на слънчогледовото олио растат с всеки изминал ден. Най-евтиното е около 2 евро, а производителите казват, че цените ще се покачват още. А в Сърбия има само скъпо олио.

И докато Даниела чака да заредят магазините с олио в Германия, ще използва заместители, но се притеснява за вкуса на специалитетите, които приготвя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СКЪПА ИЛИ ЕВТИНА ЦЕНА - ПО- Т-Ъ-П ИЗРАЗ ЕДВА ЛИ ИМА,НО КОЙ ЗНАЕ МОЖЕ И ДА РОДИТЕ ОЩЕ ПО- Т-Ъ-П ИЗРАЗ. СТОКАТА Е СКЪПА ИЛИ ЕВТИНА,А ЦЕНАТА - ВИСОКА ИЛИ НИСКА.
57
5
 
7
 
! Отговори
ЧЕРЕПИТЕ УПРАВЛЯВАТ преди 2 години
Отворете KAUFLAND.de ТАМ МИН ЗАПЛАТА ЩЕ НАРАСНЕ ДО 2000 ЕВРО ПРИ НАС ЧАКАМЕ ДА СТАНЕ 710ЛВ- ПРОМЯНАТА ДОНЕСЕ НАЙ ВИСОКАТА ИНФЛАЦИЯ ОТ 2008Г- НО ГЕРБ ГИ НЯМА ТЕ СА ИЗЧАГЪРТАНИ, НЯМА ГО И СПЕЦИАЛИЗИРАНИЯТ СЪД И ПРОКУРАТУРА- ТУК СА ЧЕДАТА ДА ЧЕРЕПИТЕ, ОЛИГАРХИЯТА ТЪРЖЕСТВУВА НАРОДЪТ БЕДЕН И СМАЗАН И ЗАВРЯН В ЕВРАЗИЯ- НИЕ СМЕ РОБИ.
56
3
 
18
 
! Отговори
... преди 2 години
Значи другарки и другар! НАВСЯКЪДЕ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ ЦЕНИТЕ НА ХРНИТЕЛНИТЕ СТОКИ В ПЪТИ ПО-МАЛКО ОТКОЛКОТО В България!!! Само това имах да кажа по тоз въпрос баш!!!!!!
55
2
 
2
 
! Отговори
Пич преди 2 години
А има ли сръчни арабчета, които срещу скромна сума са готови да доставят олио с не съвсем изтекъл срок на годност? Питам просто. Защото още си спомням как през 90-те същите тези ни се подиграваха: "вие колко сте зле, пък ние колко сме си добре". Вместо самите те да се молят нашата съдба да не им се стовари на техните глави.
54
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако може някой да обясни как ние сме страна износител на зърно и слънчоглед, а в другите страни хлябът и олиото са по-евтини?
53
1
 
5
 
! Отговори
до 51 преди 2 години
Май или си снощем,или от сутринта си на силни .....или просто толкова ти е акъла.Коментара на daa, показва,колко са надути цените в БГ за основните стоки,същото се отнася и за горивата,при условие че там акциза е почти на макс,а в БГ е на минимум.Но какво ти разправям на теб,като ти видях коментара.....безсмислено е....
52
4
 
5
 
! Отговори
Вили преди 2 години
и драмата с това олио!Някои изкуственно прави тая простотия и рибите лапат кукичката!
51
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите там са ги изкупили...НАП къде спите по всички пазари се продава олио ,от възрасти хора и ромове по 5 лв ,даже и касов бон нямат,нужно да се проверят в всички градове от къде е олиото ,има ромове толкова умни че лепнали етикет върху друг ,и пише 2.60лв
50
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова ли не може да ви сетне лампичката,че у нас цената е спекулативна.Винаги имам в резерв 2-3 бутилки за всеки случай,както и други дълготрайни продукти,затова сега гледам сеира на овцете,които се презапасяват за една година напред.А като граняса,ще го изхвърлят.И къде е смисъла на това?
49
4
 
4
 
! Отговори
До 56 преди 2 години
И това е абсолютно нормално, всеки продукт си има себестойност, плюс разход за логистика и маркетинг, е тоя разход в България се цепи на 5млн.потребители а в Германия на 50 млн. Все едно да отидеш на борсата и да искаш един чувал захар и 10 тона, цената е различна. При нас драмата са ниските доходи, нека цената ми е по висока, пари кат влизат не е проблем
48
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аре бройлербургери плащайте за олио, щот санкции има. мдаа и тока леФче чефче, хляба той щежстане дефицит, идвс ред на медикаментите, иначе мое си кучщпите версаче, и разни помади за да се намажете с розов оттеник за отпускане и да зередите с ГМО футаж от Макдиналдс Кемикъл. Честито, розово и светло бъдеще под цветовете на любимата ви дъга гушнати един друг.
47
3
 
15
 
! Отговори
Германия преди 2 години
Абе изкупиха го бедните граждани няма кво да се лъжем. А цената е по евтина около 2 евро зассга, ама като го няма какво значение има. Да не се окаже с по висока цена като се върне, то вече поскъпна почти двойно. Брашно също няма и доста евтини стоки като спагети, тоалетна хартия от време на време също няма. В Германия всичко започна да поскъпва ежедневно. Интересното е че медиите не ги съобщават тези неща - иначе свобода на словото.
46
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Германия олиото винаги е било по-евтино отколкото в България.И не само олиото.Но там явно няма такива изпечени спекуланти като у нас.
45
0
 
7
 
! Отговори
Бай Хикс преди 2 години
НедостиГ!!! Нямам думи!!!
44
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как ще изчезне олиото в Германия..Ах,значи младите палавници от ГЕРБ и там се изявяват.А дамските аксесоари на изчезване ли са?
43
0
 
3
 
! Отговори
Ми преди 2 години
Тогава си купи една цена, като е по-евтина.
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До daa Някой да ти е попречил да произвеждаш олио, да даваш по 3000Е заплата и да мго продаваш за 1Е? Ми действай. Що чакаш наготово?
41
1
 
10
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Нинова ви казвам, че ще удавим България с олио!
40
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бяха първа икономика в Европа. Сега нямат нито олио, нито ядрена енергетика. Това, което им остана е зрелищните LGBTQxyj паради.
39
2
 
14
 
! Отговори
Ало, преди 2 години
Цените не могат да бъдат по-евтини. По-евтини са стоките, а цените са по-ниски.