Олиото изчезна и в Германия, цената му - по-евтина от българската

Паника за стоки от първа необходимост в редица европейски страни
Обновена: 17 мар 2022 10:44 | 17 мар 2022 08:46, Петя Славова
200

Не само в България има недостиг на олио. Паника за стоки от първа необходимост се оказа, че има и в редица европейски страни. В Германия олиото изчезна от рафтовете на магазините. А в съседките ни Румъния и Сърбия цените рязко се покачват, предава Bulgaria ON AIR.
Още по темата

Даниела Ангелова живее от 10 години в германския град Васербург. Преди три седмици ѝ се налага да купи олио, обикаля магазините, но никъде не открива - нито евтино, нито скъпо. Рафтовете са празни и висят само табели.

"Цената е обявена - 1,79 евро, а на една бележка е написано, че само по 2 бройки на човек се разрешава, но то просто няма. Зехтин има, масло има - мога да заменя. Попитах служителите в магазините и ми казаха, че

Даниела казва, че паника в Германия няма и не се пазарува истерично. Притеснителното е, че няма доставки на олио.

"Никога досега не съм забелязвала толкова дълго време да не се зарежда някакъв вид стока. Единствено в началото на пандемията хората се притесниха и тръгнаха да купуват брашно и основни продукти, но след втората седмица се успокои всичко", поясни тя.

В съседна Румъния опашки пред магазините. Хора се редят с колички за стоки от първа необходимост. В Румъния цените на слънчогледовото олио растат с всеки изминал ден. Най-евтиното е около 2 евро, а производителите казват, че цените ще се покачват още. А в Сърбия има само скъпо олио.

И докато Даниела чака да заредят магазините с олио в Германия, ще използва заместители, но се притеснява за вкуса на специалитетите, които приготвя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"По-евтина" цена- няма такова понятие.92480
37
3
 
9
 
! Отговори
daa преди 2 години
"Цената е обявена - 1,79 евро".Айде сега малко сметки,но правилната сметак ще е ако говорим с парични единици,а не за лев или евро. При минимум 2000 нетни парични единици заплата-1,79 парична единица е продукта,при условие,че ни е пределно ясно производствените разходи са в пъти по големи от българските,ОСОБЕНО в частта заплащане на персонал,която формира 50% от крайната цена.Прти нас 800-900 нетни парични единици заплата- 4,99,а при цена 3 парична единица имаше смъртен случай.Открийте разликите
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правя, правя разлика. Наистина не могат. Защото трябват и кадри - работници, които 1, трябва да бъдат обучавани, 2. да им се плаща нормално. 3. Поради липса на местно производство, липсва и обучение за инженери. 4. Докато се усетят, китайците им поизкупуваха сума ти предприятия и им взеха куп лицензи. Че чак вой имаша на ниво европейски парламент за спиране на китайското влияние о решения за ограничаването му.
35
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако е по-евтино от дизела, не е чудно че е свършило.
34
5
 
8
 
! Отговори
ОЛИО преди 2 години
3,50 В ГЕРМАНИЯ. НЯМА ОПАШКИ ЦЕНАТА ОСТАВА. В БГ. ОПАШКИ ЦЕНА НА ПРОМОЦИЯ З,50 В МАГАЗИНА 5,50. БИЛО ПАЗАРНАИКОНОМИКА... СЕГА ЩЕ СЕ ЗАРЕДЯТ ПО "УМНИТЕ" И ЦЕНИТЕ НА ОЛИОТО ЩЕ ПАДНЕ. И ПО "ГЛУПАВИТЕ" ЩЕ СИ ПАЗАРЯТ НА ВОЛЯ. ТЪРГОВЦИ ПРОИЗВОДИТЕЛИЩЕ СИ ГО ПАЗЯТ ДО КАТО ГРАНЯСА.
33
9
 
20
 
! Отговори
до 42 преди 2 години
в Голяма Грешка си, тези Дето Знаеха как се Произвежда на Запад - вече не са сред нас, текущите поколение и 1 молив немогат да произведат, защото за това ти трябват над 1000 технологични и научни процеса! Ти къде Мислиш са ти Ф-16, просто и в САЩ вече никой не знае как да ги произведе! А на Ф-35 всичките платки се правят в Шънджън Китай - официално се правят от Британски ПодИзпълнител, но неговият ПодИзпълнител дето прави реално работата е в Комунистически Китай!!
32
0
 
26
 
! Отговори
Джорналисти - глисти преди 2 години
Безплатен урок: Не се казва "цената му е по-евтина", а "цената му е по-ниска"!!!
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подай олийото насам
30
1
 
5
 
! Отговори
sofeto преди 2 години
Та кво чака това "булгарише шлампе", и да се връща веднага в БГето!
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Олийо
28
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Франция и Великобритания по искане на страните от ЗападнаЕвропа искали спешно свикване на Съвета за сигурност към ООН, зашото не могат да се справят с бежанския наплив от Украйна. Искат помощ. Пита се в задачката: Турция поема милиони хора бежанци вече много години, ама не рева, просто си искаше от западните страни, причинили войната пари за основна издръжка, те не бяха толкова отзивчиви. Коя икономика е по-устойчива?
27
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 40 "На Запад почти нищо не могат вече да си произведат сами" Не правиш разлика между "не могат да произведат" и " произвеждат, където е по-евтино". Сега, когато си сметнат политическия риск ще си изместят производството а страни като Русия, които са големи тарикати, пак ще се върнат на елда и квас.
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 39 "Ония зехтина го ползват само за салати и то веганите. Идея си нямаш какво ядене на майонеза е в Германия, а тя се прави с олио." Абсолютни гллупости. Хората МАСОВО ползват зехтин, а майонеза може да се прави и със зехтин. Олиото се ползва, защото е по-евтино, това е всичко. Затова олиото е изкупено, а зехтин си има.
25
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заводите Volkswagen и BMW, ечера преустановиха работа, поради прекъсване на доставките на кабели. Нито един автомобил не може да се сглоби. Всяка марка с различни кабели. Преди дни Порше спре окончателно производство на всички модели, затвоти заводите си. Ей ви сила, ей ви индустрия, ей ви глобализация. Ей ви разчленен труп яместо жив организъм. На Запад почти нищо не могат вече да си произведат сами.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
27 с много илюзии си човек, ама верно много. Ония зехтина го ползват само за салати и то веганите. Идея си нямаш какво ядене на майонеза е в Германия, а тя се прави с олио. Та предвиждам направо да изчезне от борсата им.
23
2
 
19
 
! Отговори
шопендар преди 2 години
75 ТА ГОДИНА В ГЕРМАНИЯ ВДИГАТ ЦЕНАТА НА МАСЛОТО ДВОЙНО...И ГЕРМАНЦИТЕ 6 МЕСЕЦА НЕ КУПУВАЛИ МАСЛО-ЦЕНАТА СЕ ВЪРНАЛА НА СТАРОТО НИВО-НОООО ВРЕМЕНАТА НЕ СА СЪЩИТЕ,И ГЕРМАНЦИТЕ НЕ СА СЪЩИТЕ.......КАК МИСЛИТЕ-НИЕ ЩЕ ГО НАПРАВИМ ЛИ СЕГА С ОЛИОТО---ПОНЕ ДА ОПИТАМЕ БЕ ХОРА,НАС НИ КАСАЯТ ЦЕНИТЕ
22
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Българите" в Германия изкупиха олиото!
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво са казали служителките в магазина? Изречението свършва по средата и е забравено? Редакторът къде е, в болничен ли е днес?
20
0
 
13
 
! Отговори
vvv преди 2 години
Чета първото изречение. Изписването на предпоследната думичка ме отказа от статията !
19
1
 
8
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
И във Виена в няколко магазина двулитровите бутилки олио бяха изкупени. Еднолитрови имаше, цена 1,70