Шолц обмисля противоракетен щит, който да пази цяла Германия

Берлин обмисля закупуването на израелската система "Стрела 3"
29 мар 2022 09:13, Елка Василева
113
Шолц обмисля противоракетен щит, който да пази цяла Германия
Снимка: архив, БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц обмисля създаването на базиран на израелския модел отбранителен противоракетен щит, който да пази цяла Германия,  предаде ДПА.

"Това определено е едно от нещата, които обсъждаме и то с основание", каза вчера канцлерът пред телевизия А Ер Де, попитан дали в Германия трябва да бъде използван защитен щит срещу ракетни атаки.

Още по темата
"Всички трябва да се подготвим за факта, че имаме съсед, който в момента е готов да използва сила, за да наложи интересите си. Затова трябва да работим заедно, за да гарантираме това да не се случи", каза Шолц, имайки предвид руската инвазия в Украйна.

Германският лидер отказа да коментира подробности за възможния план, посочвайки, че той все още не е окончателен.

По-рано германският вестник "Билд" съобщи, че Германия обмисля закупуването на израелската система "Стрела 3", която ще струва 2 млрд. евро (2,2 млрд. долара). Тази система би дала нови възможности на Бундесвера, тъй като е способна да унищожава балистични ракети с голям обсег на действие на голяма височина, включително в стратосферата.

Новината бе приветствана от лидера на германския опозиционен Християндемократически съюз (ХДС) Фридрих Мерц, който каза, че планът е "стратегически отговор, който заслужава да бъде обмислен" заради латентната заплаха от страна на Русия.

В неделя за Израел се очакваше да замине делегация на Бундестага, за да се запознае по-подробно със системите за противоракетна отбрана, съобщиха източници пред ДПА. В рамките на посещението са планирани множество срещи, а самата визита е предвидено да продължи до четвъртък.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
4
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
След 77 години САЩ разреши на Германия да се въоръжава. Само след 3 години армията на Германия ще бъде пак най-силната в Света. Тогава няма в НАТО да чакаме само на САЩ да ни пази,а Германия ,която,географски и приятелски е по-близо до нас. Германия ще има и супер стратегически атомни бомби.
83
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До да ви светна 95 - Бъркаш скоростите ))) Не е трета космическа скорост с първа! Бъркаш тотално сметката! АВАНГАРД се движи с 27 хил. км/ч, което е = 7500 м/сек. а първа космическа скорост в 7100 м.сек. ))) Капиши? )))
82
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гениално! Дано не се стигне до използването на тази система и да се разбере, че има руски ракети, които преминават през Щита, както горещ нож минава през масло
81
1
 
0
 
! Отговори
Човешка ценност преди 2 години
Аз кога ще живея смислен и хубав живот?Някои хора искат аз да нямам жена, деца, приятели, кариера и като цяло хубав живот!Тези хора явно са вампири демони и т.н., смисъл не са стойностни хора!Заради тях България и българската нация са поробени !Каква е оправията, аз не трябва ли да съм уреден в рая на живота, за да се променя?!
80
0
 
3
 
! Отговори
Сарказъм Радомирски преди 2 години
Измислил е схема: 2 млрд. евро , 10% кешбек (не е Борисов да взема 40%). Може да се пенсионира спокойно после.
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Миналата година Турция закупи ЗРС С-400. САЩ се въртяха дълго време около президента Ердоган, обещаваха отстъпка за закупуване на тяхната продукция, сетне заплашваха, но турският президент беше непреклонен. Ефективността на израелската ПВО се видя при атакуване на Тел Авив с конвенционални руски ракети. Доста от тях бяха прихванати. Очакваме скоро дуела хиперзвукови ракети Кинжал-израелска ПВО.
78
2
 
7
 
! Отговори
Тоя ДоПродаде преди 2 години
Германия на ЮдеюСемитите - Не е Истина!!
77
2
 
10
 
! Отговори
дали преди 2 години
дали заплахата е Русия, а не Полша - любима на англосаксоните.поживьом увидим.
76
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новината е интересна с това че се разглежда закупуване на оръжие от Израел а не от САЩ. Ще предстоят май откровенни разговори. Германците обичат да дразнят големия брат първо със Северен поток а сега и с това.
75
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки най-обича "мене си" . Нас кой ще ни пази и с какво?
74
2
 
19
 
! Отговори
Срамота преди 2 години
Доживяхме да видим Германия да трябва да си купува оръжие от евреите
73
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Kaто трябва да сме ЕС, говорим и плюем по другите, че им налагаме и санкции в един глас и последиците са за ВСИЧКИ. Обаче като трябва да си пазим страната всеки се спасява по отделно. Голата истина, която ще лъсне още по-силно в критична ситуация. Всеки да си гледа неговата с приоритет.
72
11
 
3
 
! Отговори
нацистите преди 2 години
В Германия блокираха сметките на руснаците живеещи тях, и болниците обявиха че няма да оказвт помощ на децата на руснаците живеещи в Германия.
71
4
 
5
 
! Отговори
Философ преди 2 години
Отивам да напиша философски реферат на тема: "Трябва ли да съществуват толкова манипулируеми народи като немския?" Или може би не? Може би е време да освободят територията, която заемат и да я преотстъпят на афро-арабските племена? Може пък да е за добро. Може новите обитатели да не са толкова податливи на манипулации и да не правят бъдещи световни войни.
70
8
 
2
 
! Отговори
ДжоБаеца преди 2 години
Бай Путлера ще яде дебелия краварски и баварски бахур съвсем скоро...
69
0
 
2
 
! Отговори
я па тоя преди 2 години
А вие до сега нямахте ли противоракетен щит? Пари сега от къде, от къде мъни мъни, гелд? Или автомобили и перални, или противоракетен щит, и двете не може.
68
1
 
11
 
! Отговори
We преди 2 години
Най сигурни щит е да купуват газ от Русия.
67
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Тръмп и Меркел бяха война нямаше да има но сега тия *** я отвориха. Путин им каза че иска обща европейска система за сигурност но те нали са глухи само за себе си мислят както и сащ.
66
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Германия украински нацисти наръгаха с нож двама румънци защото ги взели за руснаци.
65
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А наш Киро отдавна си е стегнал куфарите.