Шолц обмисля противоракетен щит, който да пази цяла Германия

Берлин обмисля закупуването на израелската система "Стрела 3"
29 мар 2022 09:13, Елка Василева
113
Шолц обмисля противоракетен щит, който да пази цяла Германия
Снимка: архив, БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц обмисля създаването на базиран на израелския модел отбранителен противоракетен щит, който да пази цяла Германия,  предаде ДПА.

"Това определено е едно от нещата, които обсъждаме и то с основание", каза вчера канцлерът пред телевизия А Ер Де, попитан дали в Германия трябва да бъде използван защитен щит срещу ракетни атаки.

Още по темата
"Всички трябва да се подготвим за факта, че имаме съсед, който в момента е готов да използва сила, за да наложи интересите си. Затова трябва да работим заедно, за да гарантираме това да не се случи", каза Шолц, имайки предвид руската инвазия в Украйна.

Германският лидер отказа да коментира подробности за възможния план, посочвайки, че той все още не е окончателен.

По-рано германският вестник "Билд" съобщи, че Германия обмисля закупуването на израелската система "Стрела 3", която ще струва 2 млрд. евро (2,2 млрд. долара). Тази система би дала нови възможности на Бундесвера, тъй като е способна да унищожава балистични ракети с голям обсег на действие на голяма височина, включително в стратосферата.

Новината бе приветствана от лидера на германския опозиционен Християндемократически съюз (ХДС) Фридрих Мерц, който каза, че планът е "стратегически отговор, който заслужава да бъде обмислен" заради латентната заплаха от страна на Русия.

В неделя за Израел се очакваше да замине делегация на Бундестага, за да се запознае по-подробно със системите за противоракетна отбрана, съобщиха източници пред ДПА. В рамките на посещението са планирани множество срещи, а самата визита е предвидено да продължи до четвъртък.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
2
 
! Отговори
до 16 от 12 преди 2 години
Е що па София? Путин сега не думка Киев с ракети! Ако помните, ракетите бяха пуснати по военните обекти! Е ако е все пак в София, може да пусне там по едни 3 сгради на жълтите павета. Дондуков 1 и 2 и ниската сграда срещу коня!
23
0
 
6
 
! Отговори
анализатор преди 2 години
До: номер 15 Израелците купуват подводници от Германия, така че що да не са съгласни?
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анализатор "Какво ли би си помислил сега Хитлер ако беше жив?" НАцизма е забранена идеология в Германия, както и символите й. Това, че Хитлер би си помислил лошо за съвременната германска политика е само потвърждение, че в съвременна Германия няма място за такива идеологии. Като казах символи: използването на руския фашистки символ Зет вече е забранен за използване в Германия във връзка с руското нападение, а употребата му по такъв начин подлежи на съд.
21
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 13 Путин бил добър човек??? И в какво се изразява тази негова безмерна доброта???Освен да ни плаши с ядрен апокалипсис и чудотворни оръжия, война и прочие, какво друго добро ни е дал Путин??? Разбирам, че според тебе войната е добро нещо, ядрените бомби са добри, руските танкове, самолети, ракети и всичко останало също е много добро и ние трябва да им се радваме, особено когато падат върху главите ни???И върху твоята също разбира се! Това ли му е "добротата"?
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Са като се стопли времето ше почнат комаре и кръжале.
19
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нацистите опищяха форума, знаят че идва възмездие
18
5
 
7
 
! Отговори
анализатор преди 2 години
Докъде стигна света! Германците да се възхищават на евреите и да искат военна техника от тях! Какво ли би си помислил сега Хитлер ако беше жив?Дали не се върти в гроба сега?Аз си мисля, че щеше да ги похвали най-вероятно. Щеше да направи заключение, че евреите са господарската раса. В крайна сметка, и в Стария Завет е казано, че еврейската раса е богопомазана, те държат кивота, те държат скрижалите, изобщо в тях хляба, в тях и ножа!
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тоя ваньо от ихтиман мисленето му е като на 15 годишен тинеиджър а е човек на 40 годин доста не доразвит те първа ще наваксва.
16
9
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Мда, времето се стопля и танковете потънаха в калта. Нафта няма, Путин катуп :))))))))
15
2
 
10
 
! Отговори
До 12 преди 2 години
Целите в българия са военноте бази и София. Тези неща исчезват в първите мигове ако има световна война.
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Израелците сигурно са съгласни. Давайте, даже може две да купите. Пък и от САЩ поне за 10 млрд. самолетчета купете, дано поне не са на хартия. За балистични може и да става, но за другите дали ще стане?
13
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За кинжалите няма щит.Гола и безпомощна Европа.Добре че Путин е добър човек.Или искате някой като Жириновски ли.Тогава Путин ще ви се види цвете.
12
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е това е! На нас щит не ни трябва и без това. Най-много да гръмнат 4 американски бази у БГто. То друго нема. А базите няма да са голяма загуба.
11
5
 
3
 
! Отговори
Надя преди 2 години
Ние пък обсъждаме как реката /газопровода /,да потече на обратно ......
10
4
 
7
 
! Отговори
В преди 2 години
Тея щитове са добри срещу старите ракети ама нямат шанс срещу новите...
9
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 3/5 "За хиперзвуковите руски ракети няма щит." Явно германските военни не го знаят това. Що не им станеш един консултант, или много пари вземаш и не могат да си те позволят? :)))))
8
8
 
3
 
! Отговори
Нане преди 2 години
фашистите да не подрипат много, да не ги денацифицират пак...))) тоз път наглосаксите няма да им спасят и западен германистан...)))
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 4 Оооох. Още един "експерт", който разбира повече от германските военни специалисти. :)
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубаво е да си измислим европейска защитна система. Само с покупки и зависимости не е ок.
5
6
 
12
 
! Отговори
До 3 преди 2 години
За хиперзвуковите руски ракети няма щит.