Шолц обмисля противоракетен щит, който да пази цяла Германия

Берлин обмисля закупуването на израелската система "Стрела 3"
29 мар 2022 09:13, Елка Василева
113
Шолц обмисля противоракетен щит, който да пази цяла Германия
Снимка: архив, БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц обмисля създаването на базиран на израелския модел отбранителен противоракетен щит, който да пази цяла Германия,  предаде ДПА.

"Това определено е едно от нещата, които обсъждаме и то с основание", каза вчера канцлерът пред телевизия А Ер Де, попитан дали в Германия трябва да бъде използван защитен щит срещу ракетни атаки.

Още по темата
"Всички трябва да се подготвим за факта, че имаме съсед, който в момента е готов да използва сила, за да наложи интересите си. Затова трябва да работим заедно, за да гарантираме това да не се случи", каза Шолц, имайки предвид руската инвазия в Украйна.

Германският лидер отказа да коментира подробности за възможния план, посочвайки, че той все още не е окончателен.

По-рано германският вестник "Билд" съобщи, че Германия обмисля закупуването на израелската система "Стрела 3", която ще струва 2 млрд. евро (2,2 млрд. долара). Тази система би дала нови възможности на Бундесвера, тъй като е способна да унищожава балистични ракети с голям обсег на действие на голяма височина, включително в стратосферата.

Новината бе приветствана от лидера на германския опозиционен Християндемократически съюз (ХДС) Фридрих Мерц, който каза, че планът е "стратегически отговор, който заслужава да бъде обмислен" заради латентната заплаха от страна на Русия.

В неделя за Израел се очакваше да замине делегация на Бундестага, за да се запознае по-подробно със системите за противоракетна отбрана, съобщиха източници пред ДПА. В рамките на посещението са планирани множество срещи, а самата визита е предвидено да продължи до четвъртък.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може да се отрече, че путин постигна целта си - създаде нова желязна завеса и раздели света отново на 2. Вече е на път за забрани влизането в русия, а след това логично ще забрани и излизането.
43
1
 
1
 
! Отговори
?? преди 2 години
А за НАС?!
42
3
 
8
 
! Отговори
Асан преди 2 години
И Тиквата изръси 5 милиарда на ФАЩ за 5 стари бракми Фъ-16 които до 2030 няма да дойдат... Тоест докато ФАЩ колонизира РъБъ :)))
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще врътнат едни милиарди с родата на Лореал.
40
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 41 "На заплахата първи да натиснат ядреното копче, залегнало в доктрината на НАТО, Путин отговаря с абсолютно същото." Не съм чувал НАТО да са използвали такава заплаха, но съм чувал Путин или неговите лакккеи многократно да я правят, тъй че е ясно кой е сина на ТКЗСар, който не е успял да се "издигне". Все пак, хубавото е, че руските терористи само лаят. Някой, който носи якенца на Лоро Пиана за 13 хиляди евро, не е готов да умре. И това го знаят всички с поне малко акъл.
39
7
 
9
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Пак измисли нова схема да краде като Тиквата :)))
38
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даже сте закъсняли, трябваше да го имате досега. Но, другарката Меркел нали се мазнеше постоянно на Путин.
37
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
RS-28 Sarmat. Maximum speed: 25560 km/h.Успех и попътен вятър на германците.
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БългаринНе! Ние сме слуги ))) Слугата трябва да си знае мястото :))Лошото е, че на немците даже на Навални им пукаше повече отколкото за българските им слуги.
35
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На този дядо му е бил един от хората на Хитлер в СС.Спрете да прокарвате нацизма и в БГ медиите.
34
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 38 "От Руските хипер звукови ракети Кинжал, никой меможе да се опази!! От Кинжалите спасение няма!!" И руската армия беше "велика". Мхм.
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ZZ Top Не, защото емблемата на Опе няма нищо общо с контекста на руското нападение. И преди да си питал, няма да си извадят и буквата Зет от азбуката. Евтин опит, колега, много евтин. Когато не ви спускат отнякъде опорките си личи "качеството" (не, че с тях не личи де).
32
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От Руските хипер звукови ракети Кинжал, никой меможе да се опази!! От Кинжалите спасение няма!!
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 28 "Тея са евати тарикатите. Що не я обмисляте като общоевропейски щит. Или само лидълите и кауфландите са общоевропейски и купуването на тарялясници 5та ръка което ние не можем да забраним." Вие ревете срещу НАТО, но сега намерихте да се оплаквате защо не мислели и за вас. Спокойно, и това ще стане. Дотогава обаче ще сте си променили 100 пъти опорките и ще ревете, че България не иска да плаща.
30
0
 
5
 
! Отговори
ZZ Top преди 2 години
До Анонимен А "ОПЕЛ" ще сменя ли емблемата?
29
1
 
6
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Браво! Сега му е времето да теглите големи заеми и да купувате оръжие. Не мислете за лихвите.
28
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин може да си плаши с ядрен удар.Но друг е склонен да натисне копчето.Питайте Японците.
27
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 27 "Браво на Путин, че отговаря РЕЦИПРОЧНО!" Отвори си и прочети какво значи думата "Реципрочно". "Реципрочен" отговор с ядрено оръжие означава да се отговри на ядрено оръжи. Две от четирите точни изброени от руските терористи нямат нищо общо с използването на ядрено оръжие, една от тези две точки е буквално политическа дефиниция. Руснаците утре могат да решат, че изгонването на техен посланик е "заплаха за националната сигурност" и да използват ядрено оръжие. Пародия на държава са.
26
1
 
11
 
! Отговори
От Берлин преди 2 години
Този е като бат Бойко-Шменти капели!!! Германия затъва все повече в лай... та-виждам го с всеки изминал ден! Имаме Нов Холокост! Бог с ВАС и пазете децата! ВИРУСО БЕШЕ САМО НАЧАЛОТО....
25
2
 
5
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
Германия ще се пази от ЮдеюСемитите - Боже, какво Доживях!