Какво ще прави Путин с излишния газ, ако спре доставките за Европа?

Технически това става много лесно, обясняват експерти
3 апр 2022 12:20, Петя Славова
367
Какво ще прави Путин с излишния газ, ако спре доставките за Европа?
Снимка: БГНЕС

Който не плаща, няма да получава газ, каза Путин. Възможно ли е той действително да спре доставките за Европа? Чисто технически това става много лесно, казват експерти. Но какво ще прави тогава Русия с излишния газ?

Газово съоръжение

За да продължат да получават руски газ, чуждите клиенти трябва да извършват плащанията си през сметки в руската "Газпромбанк", предава "Дойче Веле". Това предвижда декрет, подписан от руския президент Путин. По сметките във въпросната банка ще могат да постъпват както евро, така и долари, а "Газпромбанк" ще ги обменя в рубли. Ако плащанията спрат, спират и доставките на газ, предупреди Путин.

Германският канцлер Олаф Шолц и други западни правителствени ръководители реагираха спокойно на това последно развитие. "Във всички случаи за фирмите важи следното: те искат, могат и ще плащат и занапред в евро", подчерта Шолц. И все пак във въздуха витае заплахата от спиране на газовите доставки. Но може ли
Зеленски е уволнил двама "предатели". Киев твърди, че руски войници край Чернобил са били силно облъчени. Русия обвинява Украйна за първи път в нападение на руска земя. А опера в Сибир се отрича от Анна Нетребко.

"От чисто техническа гледна точка доставките на газ могат да бъдат управлявани, т.е. възможно е кранчето да бъде врътнато", казва професорът по енергийна икономика от Техническия университет в Дрезден Доминик Мьост. Подаването на газ към Европа може да бъде спряно много бързо, обяснява той. За целта просто трябва да се затвори един вентил.

Още по темата

По-различно стоят нещата със спирането на добива на газ. Според шефа на украинския енергиен концерн "Нафтогаз" Юрий Витренко, цитиран от ФАЦ, Русия просто не може да спре тази дейност. "Сондажите не могат да се спрат просто така. Ще рече, че добиваните количества не могат да бъдат рязко намалени, което пък означава, че добитият газ ще трябва да се изгаря. Затова смятам, че по тръбите ще продължи да тече нефт и газ", казва той.

Китай като купувач?

Русия би могла да пласира една част от добитите количества газ в Азия, казва Мьост. През последните години Москва сключи редица договори за доставки с Китай и Индия, а в началото на 2022 Русия и Китай подписаха нов договор за доставки на 10 милиарда куб.м. руски газ годишно през следващите 30 години.

"Това обаче съвсем не означава, че Русия би могла да пласира в Китай всичкия газ, който добива", разяснява експертът. Той припомня, че не всяко газово находище е свързано с газопровод, водещ към Китай, а съществуващите тръбопроводи и сега са запълнени докрай.

Освен това Китай не е зависим от руския газ, казва Хорст Льохел, ръководител на Китайско-германския център към Франкфуртското училище за финанси и мениджмънт. "Китай няма да се нуждае от излишъците руски газ, ако Русия спре доставките за Европа", твърди той. Народната република може да покрива енергийните си нужди с въглища и ядрена енергия. Доставките на газ служат на Китай само за това да намали трайно емисиите на въглероден диоксид, твърди Льохел.

Изгарянето като последна опция

Ако Европа отпадне като купувач на руски газ, при всички положения една част от добитите количества ще трябва да бъде изхвърлена. "Една от възможностите е газът да бъде изгарян. Това обаче би била последната опция за Путин, тъй като това означава унищожаване на нещо, което струва пари", казва Мьост.

Според руския енергиен експерт Михаил Крутихин евентуалното спиране на газовите доставки ще има тежки последици и за Русия: "Ако Русия спре да продава газ за дълго време, някои от активните сондажи ще трябва да бъдат затворени. А не всички от тях след това могат отново да се отворят, за да бъде възстановен добивът", казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


367
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Какво ще прави Еврейския съюз без Руски газ?. .......... мести го в другия крачол
266
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Крети ЕУ ще купува Американски Газ който САЩ ще купува от Русия ....... много добре си си избрал ника, отива ти.
265
17
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Про руските партии правиха протести срещу шистовия газ в Добруджа и плашеха местните с какви ли не измишльотини, по същата причина се провали и търсенето на газ в Черно море. Що ? За да сме зависими.
264
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ви интересува чужда собственост? Каквото иска ще прави. Ако иска в буркани ще си го затваря.
263
11
 
17
 
! Отговори
Крети преди 2 години
ЕУ ще купува Американски Газ който САЩ ще купува от Русия и ще плаща двойно . Увеличението на Тока в Австрия е 109% от този месец, днес видях писмото при един приятел.
262
18
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в неделя голяма пропаганда. явно някой лев е паднал за троловете. голямо напъване да ни обяснят, че без Русия, няма никой да оцелеесигурно пискането е защото в самата Русия хляба накоравя
261
18
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съществува обратния въпрос... Какво ще прави Еврейския съюз без Руски газ?. "
260
10
 
17
 
! Отговори
Европеец преди 2 години
В момента държавите от западна Европа не се намесват военно в конфликта защото все още получават газ от Русия.Спре ли кранчето и започва по-голямата война.
259
12
 
19
 
! Отговори
Инженерка преди 2 години
Европа ще отпадне като купувач на руски газ на куково лято, но е идея на изкукали мечтателия си заровете главата в пясъка!
258
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата ми къща е газифицирана , не ми пука, да я спират . И без газ, ще се нагодим . Няма да ме чупят и да ме правят зависим !
257
11
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин да прави каквото иска с излишната газ, нас ни вълнува въпроса какво ние правим при ЛИПСАТА на газ
256
12
 
39
 
! Отговори
:) преди 2 години
Българина как се е справял през цялата си 1200 г. история без руски газ и без всичко руско? Щом сме можели преди, ще можем и сега.
255
5
 
29
 
! Отговори
... преди 2 години
Газ без пазар има стойността на газа, който изпускам след обедния топъл бобец.
254
21
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Божке, за какво се кахърят - какво щели да правят руснаците с непродадения газ? Като не може да го продават - слага се един кюнец и се пали, да гори като вечен огън. В Германия дърва купуват да се топлят, скоро може и парните машини да преоткрият. Скоро може самоварите да станат на-търсени, вместо айфоня
253
17
 
26
 
! Отговори
дедо от село преди 2 години
Я да проверим инфото!Та според ЮНИДО /иконом. на ООН./:Значи Китай годишно потребява 486, а ЕС 384 млрд.куб./м газ.Хайде да не издребняваме!!! 500 срещу 400.Значи Китай потребява повече.Е, на кого да разчита Путин повече?В момента има действащи 2 газопровода. Строи се още един. Лошо няма.Плащат си.Да, де ,ама ние от БГ къде сме? Що ще правим кога сняг запръска? Иначе героя от Банкя, Харвардските професори, ханъмите от ДПС или другарката от Крушевица ще ми плати парното отСАЩ,Канада или Марс?
252
28
 
30
 
! Отговори
Pesho преди 2 години
Най после ще се отървем отшибаните руснаци!
251
21
 
36
 
! Отговори
Сс преди 2 години
Каквото искат това ще правят. Не е ваша работа. Нали искате да спрем да купуваме от Русия, какво сте се закахърили сега те какво ще си правят газта. Ако искат може да писнат парно без пари на народа си, а вие ще стоите на студено и ще се питате какво си правят газта.
250
15
 
28
 
! Отговори
какво се чудим преди 2 години
плащат в евро а Газпромбанк обява курс едно евро за една копейка.Те ти булка спасовден.
249
5
 
21
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Навремето при СССР газ не вземайме. И сиренето беше по евтино от истинско мляко . Маргарина беше лукс за богати.
248
13
 
6
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
''За фирмите важи следното: те ще плащат и за напред в евро'' -подчерта Шолц.....и за какво беше цялата тази дандания?