Абсурдно? Оцелели от Холокоста бягат от агресията на Русия в Германия

„Не мога да повярвам, че се повтаря същото, както когато бях дете“
4 апр 2022 19:20, Елка Василева
169
Абсурдно? Оцелели от Холокоста бягат от агресията на Русия в Германия
Снимка: архив, БГНЕС

"Не мислех, че това може да ми се случи пак." Те са оцелели при Холокоста, надяват се да оцелеят и при сегашната война на Русия - възрастните украински евреи, които се евакуират в Германия, пише Дойче веле.

Идват само с онова, което могат да носят - малък куфар, чанта, снимки, тефтер с адреси и мобилен телефон. И много спомени за всичко, което са преживели през годините. Напълно изтощени, три възрастни жени слизат от големия болничен автобус на Червения кръст, едната от тях е изнесена на носилка.

Трите жени, оцелели при Холокоста, са пътували цели три дни, с постоянни прекачвания. Предприемат тази одисея, за да оцелеят и да загърбят травмата на втората война, през която се налага да преминат в рамките на един живот. Временното им ново убежище сега е домът за възрастни хора "Пълноценен живот" в Берлин.

Още по темата
Лилия Ваксман веднага звъни на внука си, който живее и работи в Берлин от няколко месеца. Той бърза да прегърне баба си. И двамата се просълзяват. Оцелялата при Холокоста Лилия Ваксман е на 82 години и е била евакуирана от украинския град Днипро, където се водят сражения. Като дете тя вече е преживявала война, преследване и бягство. И сега - отново. "Просто съм шокирана от това, което се случва в Украйна в момента. Не мога да повярвам, че се повтаря същото, както когато бях дете."

Всичко е шокиращо и травмиращо и за 90-годишната бивша лекарка Алла Синелникова от Харков, в живота на която войната отново е нахлула брутално. "Беше истинско бедствие", казва тя. "Съжалявам, че още съм жива и ми се налага за втори път да изтърпявам война."

Възрастните оцеляват най-трудно

Във войната в Украйна дори най-обикновеното оцеляване става все по-трудно за възрастните хора. Водата е оскъдна, храна няма. В районите на бойни действия водата и електричеството много често спират. А медицинските сестри и роднините вече не могат да идват да помагат на възрастните заради бомбардировките на руснаците.

В тази ситуация еврейски хуманитарни организации се стремят да помогнат на уязвимите оцелели от Холокоста да напуснат страната бързо. Евакуацията, в която участват и германски министерства, местни власти и организации за хуманитарна помощ, тече едва от няколко дни. "До момента са извършени около 30 евакуации, а още 20 са в процес на подготовка, така че говорим общо за около 50 евакуации", казва пред ДВ Арон Шустер, директор на Централната служба за социално подпомагане на евреите в Германия, който е сред координаторите на проекта.

Списъкът включва около 400 души. "Готови сме да им помогнем, ако желаят. В Украйна би трябвало да живеят общо около 10 хиляди оцелели от Холокоста", добавя Шустер. Немалко от тях са преживели и мъченията в концентрационните лагери.

Бягство в страната на някогашните мъчители

За спасените оцелели от Холокоста всичко това вероятно изглежда абсурдно. Налага им се да бягат от военна агресия, започната от Русия, от Путин. А именно руснаците са освободителите по време на Втората световна война. Сега тези хора се евакуират в Германия - държавата, която започва Втората световна война и причинява неописуеми страдания на много страни и хора.

"Просто съм щастлива, че съм в безопасност", казва Лариса Шехербина. Тя е пристигнала в Берлин преди няколко дни със сина си и майка си, която страда от деменция. "И в нацистка Германия е имало хора, които са крили евреите и са рискували живота си. В Германия по онова време е имало не само фашисти."

За някои е "особено предизвикателство" да емигрират в държавата на някогашните нацисти, казва Арон Шустер. Но предвид настоящата ситуация в Украйна повечето хора просто са благодарни, че тази възможност съществува.

Томас Бьолке, директорът на дома "Пълноценен живот", вече е приел осем оцелели от Холокоста и някои техни роднини. Казва, че повече място няма, но "някак ще се опитаме да приемем и още хора - това е наш исторически дълг".

Спасените не искат да останат завинаги в Германия, както казват. Повечето биха искали да се върнат в родината си Украйна. Но какво ще е останало от тази родина, след пораженията, нанесени от войските на Путин? "Щастлива съм, че тук ме приеха така човешки", казва Алла Синелникова от Харков. И останалите евакуирани, които са избягали от ада за втори път в живота си, могат само да се съгласят.
 


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тия още не са ли са изнесло за Жидостан. И без това ограбихте палестинците ,и земята им.Зеленият пед.ал от Украйна в разход.
140
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Дежа Вю СССР трябваше да постъпи като германците . Леш и огън на всичко немско за отмъщение .
139
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен НАЙСТИНА ДЖУДЖЕТО ЗЕЛЕНСКИ ,ЕВРЕЙЧЕТО ,ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРИТРЕПАНО !
138
0
 
2
 
! Отговори
СТЕФАНЪ Д-РЪ ДИМИТРО преди 3 седмици
ОПИТ ЗА ПИСАНЕ ! НА ДРУГИ МЕСТА МЕ СПИРАТ !
137
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Джуджето трябва да буде утрепано, не убито - утрепано
136
4
 
20
 
! Отговори
Сашо от Варна преди 3 седмици
Я да направиме една малка аритметика.....сега сме средата на 2022год. на колко години са били оцелелите тогава та сега да дрънкат лъжи!?
135
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Абсурдна е цялата ви "медия"
134
14
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 4 седмици
Путин е новият Хитлер,който ще свърши по същия начин и Русия ще загине като фашистка Германия. Всеки който подкрепя руският агресор е фашист и ще си плати за това.
133
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До ДЕЖАВЮ А германците, понеже не занаят тази стара славянска традиция, сигурно със кръглият хляб са играли футбол.
132
5
 
29
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Какво разстояние пробягаха въпросните ...оцелели?Понеже тази статийка стои от седмици,та важно е за спортната статистика,моля незабавно да ни осведомите,как протича маратончето.
131
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре,никой нормален човек не може и не е за войната, последиците са невъобразими, но защо, никъде не се коментира причината да се стигне до тук. навсякъде Русия се сочи за агресор, като, че *** става една сутрин и казва да нападнем Украйна, но това не е така. Има дълбоки причини, които удобно се избягват и широкоспектърно се обесняват неволите на хората.
130
16
 
23
 
! Отговори
Дежа Вю преди 1 месец
Вече преживяно (видяно и преживяно). Последната война се оказа не толкова отдавна. За съжаление. Войната на Путин е много по-брутална, много по-ужасна от нашествието на Вермахта в СССР! На кинозаписи се виждат германски войници в Украйна. А местното население ги посреща с хляб и сол!
129
9
 
13
 
! Отговори
Ами, правилно... преди 1 месец
БЯГАТ ОТ РУСКИТЕ НАЦИОНАЛ--СОЦИАЛИСТИ/...руските фашисти/!
128
8
 
1
 
! Отговори
До 132 преди 1 месец
Баща ти е трябвало да те избърше в пердето. И без това си се развил само до био мусор.
127
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А дали подкрепят Азов и неонацизма им? Защо не ги питате?
126
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не виждам кое му е абсурдното. Сякаш сегашната Германия има нещо общо с Третия Райх. Това са по скоро някакви ляво-либерални глупотевини.
125
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като им е домиляло за германия или полша - да идат в аушвиц!
124
3
 
13
 
! Отговори
Haha преди 1 месец
Абе бягай от тук с тоя белград, сърбите когато и да ги изринеш им е късно.
123
13
 
12
 
! Отговори
Bai hii преди 1 месец
Раша говняша загуби войната на втория ден! Сега в 7 век!
122
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
2022 - Хитлер възкръсна в Кремъл !