Орбан смаза опозицията на вота: Ние не сме миналото, ние сме бъдещето

Световни медии за спечеления 4-ти мандат на унгарския премиер
4 апр 2022 09:27, Елка Василева
106
Орбан смаза опозицията на вота: Ние не сме миналото, ние сме бъдещето
Снимка: архив, БГНЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан смазва опозицията на проведените вчера парламентарни избори, като печели четвърти мандат, пише френският в. "Монд".

Партията на Орбан "ФИДЕС" като цяло изпреварва безпрецедентната коалиция на опозицията, надяваща се да го свали от власт след 12-годишно управление. Тя включваше както партии от лявата част на политическия спектър, така и крайнодясна формация, припомня изданието.

Още по темата
"Целият свят можа да види, че в Будапеща спечели патриотизмът. Това е нашето послание към Европа: ние не сме миналото, ние сме бъдещето", подчерта гордо унгарският премиер пред привържениците си, събрали се да отпразнуват победата му в конферентен център в унгарската столица.

"Ще си спомняме за тази победа, защото никога не сме имали толкова противници, от нашата национална левица, международната левица, брюкселските бюрократи, (американският милиардер от унгарски произход) Джордж Сорос, международните медии и дори украинският президент", добави усмихнатият Орбан, подложен на критики от Володимир Зеленски.

Премиерът получи 53,19 на сто от гласовете, далеч повече, отколкото предсказваха проучванията. Това ще му позволи да запази и мнозинството си от две трети в парламента, отбелязва в. "Монд". Шестте опозиционни партии получиха 34,95 на сто от гласовете.

Избирателната активност беше 68,7 на сто, близка до рекорда, отбелязан преди четири години, отбелязва френският в. "Фигаро".

Очевидната победа на Орбан ще му позволи да продължи движението към авторитаризъм, като пренебрегва дисидентите и поставя под контрол нови сектори от икономиката, заявява Едит Жгут, специалистка по политически науки в Полската академия на науките, цитирана от в. "Айриш таймс". "Унгария изглежда е достигнала точката, отвъд която няма връщане", подчерта тя. Според нея основният урок е, че ситуацията в Унгария е до такава степен в полза на Орбан, че смяната на "ФИДЕС" чрез избори е станала почти невъзможна.

След началото на руското нашествие в Украйн Орбан започна да представя изборите като избор между мир и стабилност и война и хаос. Докато опозицията призоваваше за подкрепа на Киев заедно с ЕС и НАТО, Орбан, който е отдавнашен съюзник на руския президент Владимир Путин, настояваше Будапеща да остане неутрална и да запази близките си икономически връзки с Москва, включително като продължи да внасят руски газ и петрол при преференциални условия, припомня изданието.

Орбан е получил силен мандат да продължи външнополитическия си курс и борбата си за нова идеологическа подредба в Унгария и Европа, заявява Даниел Хегедуш, експерт от "Германския фонд Маршал" в Берлин, цитиран от британския в. "Файненшъл таймс". "Ситуацията ще стане по-трудна", добавя той. "Докато трае войната, освен ако Орбан не наложи вето на съвместните действия на ЕС, той ще бъде защитен от противодействие. Една категорична победа сега ще подтикне ЕС да приеме това като новото статукво: да, общността има авторитарни страни членки".

Очакваше се предизборните дебати да преминат под знака на проблемите в унгарската здравна система, след ужасяващо слабата реакция на пандемията - страната регистрира 5217 жертви на КОВИД на един милион население, отбелязва американското сп. "Тайм". Това е втората най-тежка смъртност в Европа (след България) - но вместо това дебатът се концентрира върху кризата в Украйна.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на унгарския народ - умен народ! Когато виждат, че нещо работи, не отиват да го развалят. И честито на Орбан - тук само можем да си мечтаем за такава избирателна активност и такъв резултати. И честито на нео-либералната джендърска *** - още поне 4г. ще трябва да се съобразяват с Унгария на Орбан.
54
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правителството на Орбан вече забрани гей браковете, нарече хомосексуалните мъже "педофили" и забрани на транссексуалните хора законно да променят пола си. ЛГБТИ-общността е атакувана по улиците, а унгарската полиция не предприема никакви ответни действия. ----- СЛАВА НА ОРБАН! А М0ДЕРАТО0РЧЕТО Е ШИ6АН ДЖЕНДАР!
53
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При едни избори сега и тук ще е така
52
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално е да спечели. Будапеща изглежда в пъти по-добре от Брюксел, където не може да се разминеш със сирийци, украинци и какви ли не.
51
3
 
2
 
! Отговори
До 48 преди 2 години
Можеш само да си мечтаеш да си беден като французин.
50
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И унгарците си имат техния бай Тошо,който е решил да властва до живот.Но поне е твърд в позициите си,докато нашия Боко се дупеше и на изток и на запад.
49
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брюксел получи един як унгарски шамар.
48
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последния имащ пълно мнозинство в България беше Костов и разпродаде всичко за по един долар , а той стана милионер, за 4 години.Сега неговите наследници отново се опитват да диктуват дневния ни ред. Пълен Провал са им смокиновия лист.
47
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вучич и той помете опозицията , която го приканваше да налага санкции да се мазни на комика.
46
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Макрон, Урсула, Жан Мишел Жар, Борел и сие да се готвят. Б Джонсън няма повод да възобнови купоните. За Байдън не знам, вероятно е проспал съобщенията от Будапещ.
45
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво, победа за нормалните хора и здравия разум.
44
2
 
27
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
ТУК ВСИЧКО Е ЯСНО !!! НО ВИЖТЕ КАКВО СТАВА С МАКРОН !!! АКО ФРАНЦУЗИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ОБЕДНЯВАТ ЗАРАДИ САНКЦИИТЕ , МАКРОН ЩА СТАНЕ СЪВЕТНИК НА ЗЕЛЕНСКИ , ВМЕСТО ПРЕЗИДЕНТ НА ФРАНЦИЯ !!!
43
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук сорошчетата управляваха и при Борисов.Бг е загубена кауза,една пропаднала колония на САЩ.
42
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 29. Аха, значи целият останал ЕС е глу.пав, при това величия в демокрацията и прогреса, а Орган единствен е голям умник.
41
0
 
10
 
! Отговори
Тежка телесна повред преди 2 години
До Анонимен 39 Смяната на пола е забранена и в България, защото операцията причинява детеродна неспособност, а това е тежка телесна повреда и се наказва с лишаване от свобода от три до десет годин, съгласно чл. 128, ал. 1 от НК.
40
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Орбан е епоха.Унгария се оправи от комунизма,но ние няма да се оправим никога.
39
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Унгарците изритаха джендърите и сорошчетата, а при нас точно те са във стихията си.
38
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 41. Глу.пав си, защото твоето означава почти диктатура в една уж нормална държава. Освен това още не са ясни крайните резултати.
37
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
41 преди 4 часа при преброени 70% бяха 63% за Орбан, сега при преброени 99% са 54% за Орбан, както и да го гледате той командва Унгария. И няма нужда от ничия мижава партийка, която да му извива ръцете и да го изнудва.
36
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
36 смаза е точната дума, когато нямаш нужда и от 1 депутат от друга партия за да имаш мнозинство в парламента и да решаваш съдбата на народа си без да правиш договори и да се продаваш на тая или оная партийка с 4% избиратели. Ей за това е смаза.