Орбан смаза опозицията на вота: Ние не сме миналото, ние сме бъдещето

Световни медии за спечеления 4-ти мандат на унгарския премиер
4 апр 2022 09:27, Елка Василева
106
Орбан смаза опозицията на вота: Ние не сме миналото, ние сме бъдещето
Снимка: архив, БГНЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан смазва опозицията на проведените вчера парламентарни избори, като печели четвърти мандат, пише френският в. "Монд".

Партията на Орбан "ФИДЕС" като цяло изпреварва безпрецедентната коалиция на опозицията, надяваща се да го свали от власт след 12-годишно управление. Тя включваше както партии от лявата част на политическия спектър, така и крайнодясна формация, припомня изданието.

Още по темата
"Целият свят можа да види, че в Будапеща спечели патриотизмът. Това е нашето послание към Европа: ние не сме миналото, ние сме бъдещето", подчерта гордо унгарският премиер пред привържениците си, събрали се да отпразнуват победата му в конферентен център в унгарската столица.

"Ще си спомняме за тази победа, защото никога не сме имали толкова противници, от нашата национална левица, международната левица, брюкселските бюрократи, (американският милиардер от унгарски произход) Джордж Сорос, международните медии и дори украинският президент", добави усмихнатият Орбан, подложен на критики от Володимир Зеленски.

Премиерът получи 53,19 на сто от гласовете, далеч повече, отколкото предсказваха проучванията. Това ще му позволи да запази и мнозинството си от две трети в парламента, отбелязва в. "Монд". Шестте опозиционни партии получиха 34,95 на сто от гласовете.

Избирателната активност беше 68,7 на сто, близка до рекорда, отбелязан преди четири години, отбелязва френският в. "Фигаро".

Очевидната победа на Орбан ще му позволи да продължи движението към авторитаризъм, като пренебрегва дисидентите и поставя под контрол нови сектори от икономиката, заявява Едит Жгут, специалистка по политически науки в Полската академия на науките, цитирана от в. "Айриш таймс". "Унгария изглежда е достигнала точката, отвъд която няма връщане", подчерта тя. Според нея основният урок е, че ситуацията в Унгария е до такава степен в полза на Орбан, че смяната на "ФИДЕС" чрез избори е станала почти невъзможна.

След началото на руското нашествие в Украйн Орбан започна да представя изборите като избор между мир и стабилност и война и хаос. Докато опозицията призоваваше за подкрепа на Киев заедно с ЕС и НАТО, Орбан, който е отдавнашен съюзник на руския президент Владимир Путин, настояваше Будапеща да остане неутрална и да запази близките си икономически връзки с Москва, включително като продължи да внасят руски газ и петрол при преференциални условия, припомня изданието.

Орбан е получил силен мандат да продължи външнополитическия си курс и борбата си за нова идеологическа подредба в Унгария и Европа, заявява Даниел Хегедуш, експерт от "Германския фонд Маршал" в Берлин, цитиран от британския в. "Файненшъл таймс". "Ситуацията ще стане по-трудна", добавя той. "Докато трае войната, освен ако Орбан не наложи вето на съвместните действия на ЕС, той ще бъде защитен от противодействие. Една категорична победа сега ще подтикне ЕС да приеме това като новото статукво: да, общността има авторитарни страни членки".

Очакваше се предизборните дебати да преминат под знака на проблемите в унгарската здравна система, след ужасяващо слабата реакция на пандемията - страната регистрира 5217 жертви на КОВИД на един милион население, отбелязва американското сп. "Тайм". Това е втората най-тежка смъртност в Европа (след България) - но вместо това дебатът се концентрира върху кризата в Украйна.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
7
 
! Отговори
HELL преди 2 години
До Taню ЕТО ГО ТРОЛА ПО КОМАНДА ЩПИЦ И СЕ ПОЯВЯВА
14
3
 
44
 
! Отговори
аз преди 2 години
Евала на Унгарците. Един наш политик се изказа в ЛинедИн преди седмица как Орбан ще загуби съкрушително изборите и България ще остане единствената държава с умерена политика към Русия и че трябва да се включим в санкциите с "пълна сила". Мисля че е ясно този политик за кого играе
13
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС не е с нищо по различен от СССР . Ето и за това противоотровата на този еврейски ционистки деградирал съюз е -НАЦИОНАЛСОЦИАЛИЗМА. Европейците си искат национализма и е въпрос на време шайката престъпна диктаторска в Брюксел да бъде разстреляна пред ЕП и ЕК като чаушеско !
12
35
 
4
 
! Отговори
Taню преди 2 години
От щаба на Орбан, макар и популистки, правилно заложиха на идеята за несигурност, война и сходни. От друга страна, надявам се се убедихте, какви бecни ceлeнu са маджарите...
11
3
 
42
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
ЗАЩО БЪЛГАРИНО ??? ЗАЩО ЛИДЕРИ ЗАЩИТИЛИ НАРОДА И СТРАНИТЕ СИ ПОКАЧИХА РЕЙТИНГА СИ ??? НЕ СА МНОГО ... ВУЧИЧ , ОРБАН , ПУТИН !!! НА ОБРАТНО Е ИТАЛИЯ НИДЕРЛАНДИЯ ГЕРМАНИЯ ИСПАНИЯ АНГЛИЯ...... НАТОВСКАТА ЕВРОПА !!!
10
5
 
51
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Вече почвам да завиждам на унгарците.
9
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХАХАХАХАХАХАХ!!!!! Сега тороловете ги искам да виждам как Мучат, че сваляха Орбан заради ЕС и "ценостите". АЙДЕ БЕ ЛЪЖЦИ за 50,00лв
8
4
 
4
 
! Отговори
2 год. Изтезания преди 2 години
ДАНС и МВР изтезават хора в Перник и Бобов дол - жертвоприношение в чест на Бойко Борисов и Иван Гешев!
7
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората които не продадоха държавите си на ковид терора!Ако Бойко имаше кураж сега нямаше да е в немилост!Хора винаги ще умират(да не говорим,че от катастрофи умираха повече),но тука бяха наляти много пари за пропаганда и всеки умрял ни се натякваше като национална трагедия!
6
27
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
И тоя сигурно е с венецуелски машини :)))
5
3
 
3
 
! Отговори
Терор в България преди 2 години
ДАНС и МВР изтезават хора в Перник и Бобов дол - жертвоприношение в чест на Бойко Борисов и Иван Гешев!
4
6
 
3
 
! Отговори
Терор преди 2 години
ДАНС и МВР изтезават хора в Перник и Бобов дол - жертвоприношение в чест на Бойко Борисов и Иван Гешев!
3
4
 
49
 
! Отговори
Аналитик плюс преди 2 години
Вишеградската 4-ка днес отново е Вишеградска 3-ка. Западните лицемери не успяха достатъчно да опозорят Орбан, а и просто унгарският народ пак е на десетилетия напред да показва правилният път към едно "по-светло" бъдеще. Както през 1956. Днес Унгария е примерът по който трябва да върви Централна и Източна Европа - политически, икономически и морално! Да им пожелаем успех!
2
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това парче е специален поздрав за Евгени Дайнов и съгрантаджиите му!
1
10
 
5
 
! Отговори
Инквизиция в БГ преди 2 години
ДАНС и МВР изтезават хора в Перник и Бобов дол - жертвоприношение в чест на Бойко Борисов и Иван Гешев!