Мощните наркокартели в Европа използват деца мигранти за "свои войници"

Най-често те са от Африка
Обновена: 12 юни 2024 21:22 | 12 юни 2024 21:00, Нели Христова
16
Мощните наркокартели в Европа използват деца мигранти за "свои войници"
Снимка: БГНЕС

Стотици деца мигранти в цяла Европа, които са пристигнали сами, са принудени да работят като войници за все по-мощни наркокартели, за да отговорят на растящия апетит на континента за кокаин, установява разследване на The Guardian.

Полицейските сили на ЕС предупредиха за индустриална експлоатация на африкански деца от кокаинови мрежи, опериращи в Западна Европа, сред които Париж и Брюксел. Картелите се стремят да разширят европейския пазар на кокаин на стойност £10 млрд.

Агенциите за защита на детето предупредиха, че кокаинови банди, които експлоатират "неограниченото" предлагане на уязвими африкански деца на тяхно разположение, използват брутални средства за контрол на своите жертви, включително изтезания и изнасилвания, ако не успеят да продадат достатъчно наркотици.

Източници твърдят пред The Guardian, че Лондон може да бъде следващият град, в който ще бъде въведена тази практика. Наскоро полицията откри редица марокански и алжирски деца, които са били жертви на изтезания.  Според тях са били трафикирани в страната от кокаинови банди.

Загрижеността относно нивото на експлоатация беше толкова голяма, че през март полицейските сили на ЕС – заедно с агенциите на Обединеното кралство, ООН и Европол – се срещнаха, за да обсъдят как да се справят с експлоатацията и трафика на африкански деца от наркомрежи, базирани в Западна Европа.

Отделна неотдавнашна оценка на полицейските сили на ЕС, разследващи тежка организирана престъпност и трафик на хора, заключава: "Швеция, Белгия, Холандия, Испания и Франция представиха няколко конкретни случая на експлоатация на стотици непълнолетни северноафрикански деца, вербувани от мрежи за трафик на наркотици за продажбата им".

Други източници смятат, че истинският брой на жертвите може да достигне хиляди, като последните данни на полицията показват, че 15 928 непридружени деца са пристигнали в Европа през 2022 г., много от които впоследствие са изчезнали.

Неотдавнашен документ на белгийската федерална полиция за Европол гласи: "Хиляди непридружени непълнолетни чужденци преминават границите на ЕС всяка година, изчезвайки без каквато и да е следа. Много от тях са "заловени" от престъпни кръгове, за да бъдат експлоатирани, което влошава травмите им."

Ерик Гарбар, ръководител на отдела за трафик и контрабанда на хора в белгийската федерална съдебна полиция, е един от служителите, които ръководят опитите за справяне с експлоатацията на непридружени деца от престъпни мрежи.

"С африканските непълнолетни, по същество марокански и алжирски деца, най-важната област е експлоатацията от ОПГ [организирани престъпни групи], участващи в престъпни дейности като трафик на наркотици Това, което имаме в ЕС, е неудържим евтин човешки ресурс от Африка."

Полицията цитира мароканската "Мокро мафия"  като основен експлоататор на децата. Организацията включва няколко от най-големите картели за трафик на кокаин в Европа, които работят директно с южноамериканските производители. Смята се, че групата е активна в белгийското пристанище Антверпен, главната врата за кокаин в Европа.

"Мокро мафията" е известна с бруталността си, като отправя заплахи към министъра на правосъдието на Белгия, а в Нидерландия – към нидерландската престолонаследница. По-рано тази година редица нейни членове, замесени в поредица от гангстерски убийства, бяха осъдени на доживотен затвор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 месеца
Психопатите от пплгдб+ искат това да се случва и при нас -"развито западно общество с евроценности "
9
0
 
4
 
! Отговори
Закономерно преди 4 месеца
Проста държава=слаб народ!Пълни глупости картели мартели!Всичко се знае е и създадено умишлено да финансира подмолно и неофициално.Цялата схема може да се срине ако първо се унищожи източника на коката!Мега просто е да се търси първоизточник,а не ,,уж' да се впряга държавен ресурс за ,,борба" с наркотици,реципрочно емиграция,детска експлотация и прочие шитня!Игла в купа сено вече може да с намери от сателит,ама не знаем от къде и как идва дрогата?И се борим разбираш ли?Глупост х4
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Aми то отдавна Европа е едно гето с тези михлююзи, килимнопоговци, цветни животни близки до маййймуните и всякаква и33мет от г3а на географията. Просто ги убивайте, както и когото добарате в йерархията по-нагоре. Шефове на спортни клубове, фабриканти и дпутати едва ли ще можете, но при повече убийства ще става по-трудно.
7
3
 
3
 
! Отговори
А в България преди 4 месеца
Носят служебна карта
6
2
 
6
 
! Отговори
Ред преди 4 месеца
Деца на 17 години, които убиват полицаи по време на гонки, а накрая се оказва, че са 24 години.
5
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Меркел превърна европа в гето
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
По-мощен от Брендо нема, явно е на хранилка в държавата :)))
3
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Зеля направи коката отново модерна в западния свят
2
5
 
16
 
! Отговори
абе преди 4 месеца
урсула, я кажи това ли са европейските "ценности" за които се натискаме да влезем в шенген! аз май се отказвам...
1
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Леката дрога отдавна трябваше да бъде легализирана . Никотина е легален а наркотици с по малка престрастяемост не са . От това печелят бандитите и ченгетата вместо бюджета .