Експерт: Неразумно е да има референдум за приемането на еврото!

Според Красимир Катев, са несъстоятелни аргументите, че инфлацията ще скочи
2 юни 2022 07:10, Петя Славова
498
Експерт: Неразумно е да има референдум за приемането на еврото!
Снимка: БГНЕС

Няма категорични и солидни аргументи против влизането на България в еврозоната, а колебливата позиция на някои политически сили се дължи на популистки съображения. Референдумът е излишно упражнение и не е отговорна национална позиция. Това коментира Красимир Катев, управляващ партньор в "Делта кепитъл инвестмънтс" и бивш зам. финансов министър, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Всички политици, които искат референдум го искат с користни политически цели, всеки иска да дръпне килимчето под коалицията и да тръгне по популистката вълна. За много неща е хубаво да няма референдуми, както например във Великобритания. Там хората се подведоха и сега са много по-зле икономически", смята той.

Още по темата

Катев е категоричен, че приемането на еврото ще доведе до повече инвестиции и по-високи доходи. „Да имаме втората по сила валута в света носи репутация, самочувствие, голямо улеснение при пътуване, по-ниски разходи за трансакции. В краткосрочен план ще имаме и по-ниски лихви по заемите, макар да се очаква че скоро лихвите ще се вдигнат от ЕЦБ. За сметка на това ще има прилична лихва по депозитите в евро“, припомня той пред Bloombergtv.bg.

Според него аргументите, че инфлацията ще скочи с приемането на еврото са несъстоятелни особено като се има предвид, че България е във валутен борд с еврото от много години. „Де факто ние сме в еврозоната от 25 години, казва той. „Поради строгия валутен борд и липсата на монетарна политика в България ние консумираме всички негативи от това да сме вързани за еврозоната без да имаме място на масата и да ни се чува гласа.“

Катев смята, че трябва да се погледне опита на другите държави от Източна Европа, които вече са приели еврото. По негови думи Латвия, Литва и Естония са отчели единствено позитиви от това, като първоначалната инфлация след приемането е била между 0.3% и 0.4%.

И в Хърватска имаше популисти, които искаха да изчакват и да правят референдум, припомня той, „но там политиците постъпиха далновидно и не допуснаха това. Ние започнахме процеса заедно с тях, но те вече са одобрени и ще въведат еврото на 1 януари 2023г.“

"Според мен опозицията срещу приемането на еврото се води от местни корпоративни интереси, които смятат че банковия надзор ще бъде по-лек при БНБ, макар че откакто влязохме в банковия съюз големите банки вече са под надзора на ЕЦБ. Може би по-малки играчи имат интерес да останат необвързани. Има и руски лоби в България, която води хибридна война срещу еврото. Някои популистки партии са яхнали тази метла и смятат, че ще им донесе позитиви при евентуални избори", смята Катев.

Относно Унгария, Полша и Чехия Катев подчертава, че „те са по-развити икономики, при тях аргументите срещу еврозоната са наистина националистични, особено в Унгария. В Чехия вече са с толкова силно развита индустрия при която имат полза от това да водят собствена монетарна политика. Видяхме, че сега те вдигнаха лихвите много по-рано, в момента техните лихви са 4-5%. Те имат възможност да водят адекватна и независима монетарна политика, а ние нямаме това. Техните централни банки водят по-адекватна политика от ЕЦБ допреди 6 месеца. Ние от своя страна печелим членство в много силен блок, с дългосрочна стабилност и ниска инфлация“, категоричен е той.

Катев предупреждава, че има "80% вероятност догодина да не покрием критерия за инфлация. По правило ние трябва да имаме не повече от 2% отклонение от средната инфлация на трите държави с най-ниска инфлация в еврозоната. Това е много трудно да се постигне при настоящата ситуация и има голяма вероятност ние да не покрием този критерий". За сметка на това по негови думи „правителството и БНБ са се насочили към търсенето на компромис‘.

Целият разговор вижте на Bloombergtv.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


498
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
8
 
4
 
! Отговори
До Тъй де преди 1 година
Еми най-добре ще ти е, че няма да ти се налага да смяташ дали не са те прецака ли с 5 или 10 Евроцента. Беден народ, дребни сметки. Мечтая си за една по образована и конкурентно способна България, ама като гледам май е време да стягам куфари те. И като ги стегне всички, които се осигурява е на максимални усигуровки вече може и рубла та да приемете.
37
1
 
2
 
! Отговори
Дания и Швеция преди 1 година
Не са по-добре, защото си пазят валутата, а си пазят валутата, защото са по-добре. Има огромна разлика между двете твърдения.
36
2
 
10
 
! Отговори
тъй де преди 1 година
Най-добре, ще си ни е без ОЙРО......
35
0
 
16
 
! Отговори
Хърватия е друго преди 1 година
До АнонименНе говорим за Хърватия, нито за Германия, нито за Чехия! Говарим за специфичното място наречено България. Дали почтените търговци, и едри, и дребни, няма да се възползват? Няма да закръглят, надписват, увеличават? Какво ще закръглят и въведат банките? Дали ще имаш защита? Ти не давай примери от умни държави кооито се справят блестящо и солидарно винаги.
34
0
 
20
 
! Отговори
КОЙ? преди 1 година
Има за усвояване едни към 4 милиарда, дето крепят борда. Пък и солидарни пари за закъсалите страни от Евро зоната трябват - а ние ги имаме (който е приел еврото ще плаща да не фалират Гърция и Испания например). Поради затегнатия колан, тоест мизерията през последните 20 години ние сме с перфектно съотношение ДЪЛГ/БВП, затова Асен Василев и Кирети само се подсмихват и теглят заеми като за последно. Тоест ЕС има нужда да приемем еврото. Освен това - ПО ВРЕМЕ НА ВРОЙНА И РЕЦЕСИЯ ВАЛУТА НЕ СЕ СМЕНЯ
33
17
 
5
 
! Отговори
Аман от философи преди 1 година
То с приемане и без приемане на еврото то си е фиксирано спрямо лева, така че свободни съчинения, от крепостни селяни не ми се слушат.
32
12
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Е защо ще избирате бъдещето на България не образованите и бедните. Еврото е добро решение. Писна ми да обръщам лев Евро като пътувам в Европа. Хърватска влезна след нас в Европа и ще приеме еврото от 1 януари 2023г. Не знам да се страхуват, че ще обеднеят.
31
2
 
17
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
Страни дето си запазиха валутата имат по-добър БВП, Дания, Швеция и др. РЕФЕРЕНДУМ !!!
30
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВЪН ОТ ЕС, СЪЮЗ С РУСИЯ
29
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха ... демокрация, но само когато изнася на чорбаджиите. Ако не им харесва какво народа мисли - никакви референдуми! Мизepници!
28
6
 
5
 
! Отговори
Рационалист преди 1 година
Разумно е да питаме банкерите. А и народът не е толкова ***. От 20 години търгува най-ценното, което има, в евро.
27
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То референдумите са хубаво нещо, ама в Швейцария. Тука някой като почне да ми обяснява как щели да се вдигнат цените ако приемем еврото ми става ясно каква е финансовата култура на повечето хора.
26
1
 
9
 
! Отговори
РУСКА ДЕМОКРАЦИЯ преди 1 година
няма по-голям оксимором от парламентарната демокрацията. не народа, а 240 добре облечени бизнесмени решават и сграбчват всичко на територията, а народа е под милостта им. този тип 'демокрация' е измислена от крадци ​да дава абсолютна власт на крадцит
25
4
 
20
 
! Отговори
Помните ли Балкан? преди 1 година
Референдум! Помните ли измамите, помните ли позора "Балкан"? Как продадоха "Балкан" на цената и а една кола. Хора от чужбина питаха, това нали не е възможно, това хумореска ли е? Да не мислите че сме забравили? Не виждам особена почтеност, очаквам обедняване двойно. Защо ги е страх от Референдума, щом всичко им е ясно?
24
4
 
12
 
! Отговори
Институциите убиват преди 1 година
Те убиват Българи и ни заменят с Украинци!
23
3
 
10
 
! Отговори
РЕФЕРЕНДУМ преди 1 година
Е па нали сме "демокрация", тоест "власт на народа"? Или вече е по друг начин - пускат се на сцената марионетките, платените "независими" медии (мажоретките) им правят кампанията, пускаме в ход машините за гласуване, гласуват 40% от имащите право и накрая "избраната" МАРИОНЕТКА, с подкрепа на 15% от населението (щото повечето не и гласували) "свободно" решава какво иска народа!
22
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този на 32 години стана за.министър в правителството на Симеон Крадливий и самочувствието му нарасна до небето.
21
4
 
14
 
! Отговори
предложение преди 1 година
Да не се пускат сирените днес, че може да уплашим "бежанците" от Бандерия
20
1
 
28
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 1 година
Браво, уникален "експерт"!
19
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възраждане скоро ще ви покаже полезно ли е или не, малко остава. Споко.