Политико: Кирил Петков прояви смелост пред Русия

Изданието с коментар за ръководителите в източните държави
2 юни 2022 19:20, Росен Стойчев
183
Политико: Кирил Петков прояви смелост пред Русия
Снимка: БГНЕС

През последните месеци често се говори, че центърът на тежестта на Европейския съюз се измества на изток.

И това е вярно - времето, когато само Париж и Берлин можеха да решават бъдещето на континента, отмина. В тази новопоявила се фаза именно страните от Източна и Централна Европа ще имат все по-голямо влияние.

Това, което се отбелязва по-рядко, обаче, е, че тази промяна всъщност не означава скъсване с миналото, а по-скоро е ускоряване на широки тенденции, които са очевидни от известно време.

На първо място сред тях е нарастващата икономическа тежест на Източна Европа.

Още по темата
Въпреки че 2022 г. няма да бъде добра за икономиките на региона, преобладаващата макроикономическа тенденция на национално равнище в Европа през 21 век е конвергенцията. А емблематична за региона е Полша с висококвалифицираната си младеж, укрепналата си индустриална база - включително в авангардни сектори като финансови технологии и биотехнологии, и способността си да привлича чуждестранни инвеститори.

Това се казва в анализ на Политико, цитиран от БГНЕС.

В рамките на ЕС се наблюдава и политическо "съзряване". Изминаха почти 20 години от присъединяването на осем държави от Източна и Централна Европа през 2004 г., което означава, че тези държави вече напълно разбират как да се ориентират в сложните институции на ЕС и че тяхното първо поколение функционери в Брюксел е достигнало до ключови позиции.

Това е съпроводено с усещането, че за разлика от някои от основателите на европейския проект, тези по-нови членове избират да изпратят най-добрите си хора в Брюксел. Тези лидери, сред които европейският главен прокурор Лаура Кьовеши от Румъния и изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за търговията, Валдис Домбровскис от Латвия, утвърждават значимостта си в блока.

По-малко осезаемо, но вероятно още по-важно е, че това ново поколение национални лидери от Източна Европа показва, че притежава качества, които често липсват на техните западноевропейски колеги. Източноевропейците притежават усещане за трагедията на историята, което им дава поглед, който днес изглежда почти като геополитическо ясновидство. Например тази далновидност, олицетворявана от министър-председателя на Естония Кая Калас, накара много от тези страни през последните години превантивно да работят за намаляване на енергийната си зависимост от Русия.

Трябва да се отбележи също така, че тези лидери проявяват необичайна смелост пред лицето на агресия или сплашване. Видяхме това в действията на Габриелиус Ландсбергис, литовския външен министър, когато той укрепи връзките на Литва с Тайван пред лицето на китайските икономически заплахи. Сигурно е била необходима значителна смелост и на новия български министър-председател Кирил Петков, за да подкрепи европейските санкции срещу Москва, въпреки силните исторически и икономически връзки между Русия и неговата страна.

Но може би основната отличителна черта на тези млади източноевропейски лидери е желанието им да моделират утрешния свят. Докато Западът се е наситил на десетилетия мир и просперитет, те - с по-скорошните си спомени за окупация, лишения и трудности, са решени да бъдат архитекти на собствената си съдба.

Тази корекция на историческия западен уклон на Европа е здравословна и необходима. Също така обаче е жизненоважно възходящият изток да не попадне в капана на опитите да изгради своето морално и политическо лидерство в опозиция на Западна Европа.

Повече от всякога ЕС трябва да бъде геополитически по-силен, по-суверенен и по-стратегически автономен. Това е визията, която лидери като френския президент Еманюел Макрон и италианския министър-председател Марио Драги неотклонно следват. Следвайки тази линия, Източна Европа може да влезе в историята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Де гол през 60те е разбрал за зеленото и балона и си е поискал златото, но са го утрепали.
42
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единствено Бойко Борисов може да управлява България правилно!!
41
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя ли бе?:)))))))))))))))))Жива да не бях:))))))))))))
40
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Есен. Киро и *** се връщат в МС от лов и носят жив заек за ушите. На изпържи заека , вика Киро. Няма газ. Е пусни котлона на ток де. Няма олио Киро знаеш криза. Ядосан Киро хвърля заека през прозореца. Заекът става отупва си козината разтърсва си ушите и ентусиазирано вика, -Слава Украина, слава НАТО.
39
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България пак си изгра лошо картите киро трябва да иска обезщетение от европа за тръбата на турски поток щото я финансирахме под техен натиск
38
2
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
Кирилчо Петковия и жъ са окажи адно тъжно НЕДОРАЗУМЕНИЕ в последните години..Не съм наясно,не съм "в нещата" и не мога да бъда категоричен дали Радев го извика от Преизподнята,или просто ни го натресоха,а на Радев скръцнаха със зъби:-"Трай си да те има!"--Но така или иначе,,въртоглавщината му изби на повърхността..И сега:-"Ся кво праим?"..
37
5
 
12
 
! Отговори
ЖалкиНищожества преди 1 година
Днес Кире Сорос.пията харвардска са го замеряли на Околчица с камъни,но не са му строшили продажната кратуна.
36
5
 
12
 
! Отговори
Киро... преди 1 година
Киро само смел НЕ Е.
35
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петков прояви комсомолски манталитет ! Нищо повече .
34
17
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 година
По-добре да гладувам и да студувам отколкото да бъда роб на Путин и на Русия. Газта и хляба може да са скъпи, но свободата е безценна.
33
1
 
8
 
! Отговори
хахахаааааа...... преди 1 година
Пипетков ти си нормален ли изобщо?
32
3
 
9
 
! Отговори
Пак преди 1 година
Глупости
31
3
 
12
 
! Отговори
Захаров преди 1 година
Русия си направиха списък с неприятелските държави и съвсем скоро ще раздават по заслуги. Браво на Кирил. Да илюстрирам: факта, че нацелувахме едни западноевропейски цивилизовани за д ни ци не означава, че руския петрол ще тече към Нефтохим.
30
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По времето на Бойко борисов и ГЕРБ беше по-добре!! Хляба беше 1 лев, сега гони 3 лв. Бензина беше 2 лв. Сега е 3.50!! Нямаше инфлация, нямаше война!! Тия комунисти съсипаха всичко!
29
1
 
10
 
! Отговори
а междувременно преди 1 година
Русия вече си взе половин Украйна. Тази част с чернозема и с развитата индустрия.
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А нас закопа...
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо по БНТ има мач България срещу България?За един прЕател Пешо демократ който подкрепя суверена на Македония и Украйна питам..
26
2
 
5
 
! Отговори
Глупости без край преди 1 година
Щом казват...
25
3
 
7
 
! Отговори
2024 г. преди 1 година
Премиер министърът на България Кирил Петков заяви, че плащането на пшеницата в рубли е нарушение на санкциите срещу Русия. Русия спря доставките на пшеница за България.
24
2
 
15
 
! Отговори
Doo преди 1 година
До тия дето се прекланят пред ЕС и САЩ , не разбрахте ли че тия ни мразят и ни имат за роби , втора ръка хора. Май забравихте преди 2-3 години скандала дето продават на источна еврпа храна 2 качество и я представяха за първо ! Едно време Тато като се целуваше с Брежнев получаваше по евтин бензин а сега Кирчо като ни продава на запада ко получаваме- потупване по рамото и самолети на хартия макар и платени !