Макрон: Путин допусна "историческа" грешка с Украйна

Последните акценти от войната
4 юни 2022 09:35, Петя Славова
238
Макрон: Путин допусна "историческа" грешка с Украйна
Снимка: БГНЕС

Макрон: Путин допусна "историческа" грешка с Украйна, убит шофьор и ранени журналисти на Ройтерс, украински посланик обвини Русия за "откраднато" зърно. Ето и последните акценти от военния конфликт, обобщени от БГНЕС.

 Макрон: Путин допусна "историческа и фундаментална грешка", като нахлу в Украйна, и сега е "изолиран".

"Мисля, и му казах, че той направи историческа и фундаментална грешка за своя народ, за себе си и за историята", каза той в интервю за френски регионални медии.

"Мисля, че той се изолира", допълни Макрон. "Да се изолираш е едно, но да можеш да излезеш от това е труден път".

Френският президент заяви, че Русия не бива да бъде "унижавана... за да може в деня, в който боевете спрат, да проправим път за излизане с дипломатически средства".

 Шофьор, превозващ двама журналисти на Ройтерс в Източна Украйна, е бил убит, а двамата репортери са леко ранени. Това съобщи говорител на агенцията, цитиран от АФП.

"Двама журналисти на Ройтерс получиха леки наранявания, когато попаднаха под обстрел, докато пътуваха към Северодонецк", се казва в изявление на агенцията.

"Те пътуваха в автомобил, предоставен от подкрепяните от Русия сепаратисти и управляван от определено от сепаратистите лице". Шофьорът на превозното средство е бил убит.

"Ройтерс изразява най-дълбоките си съболезнования на семейството на шофьора за загубата им".

От началото на руската инвазия в Украйна "Репортери без граници" твърди, че най-малко осем журналисти са били убити, докато са отразявали конфликта в Украйна.

ООН осъди убийството на Леклерк-Имхоф и призова журналистите, работещи в конфликтни зони да бъдат защитени в съответствие с приетите резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

"Журналистите, които работят неуморно в Украйна, за да ни информират за реалността на войната, трябва да бъдат защитени от нападения", се казва в изявлението.

 Дипломат обвини Русия, че изпраща "откраднато" зърно в чужбина

Украинският посланик в Анкара обвини Русия, че "краде" и изпраща украинско зърно в чужбина, включително в Турция.

"Русия безсрамно краде украинско зърно и го изпраща в чужбина от Крим, включително в Турция", заяви пратеникът на Киев в Анкара.

"Поискахме помощта на Турция за решаване на въпроса", добави той в съобщение в Twitter.

Преди нахлуването на Русия на 24 февруари Украйна беше основен износител на пшеница и слънчогледово олио.

Анкара поддържаше деликатен баланс с Киев и Москва.

Турция, член на НАТО, достави бойни дронове на Украйна и се опита да действа като посредник в конфликта, но се въздържа от налагане на санкции на Русия, на която разчита за зърно и енергия.

По искане на ООН Анкара също така предложи да помогне за осигуряването на морски коридори за износ на украинско зърно.

По този повод руският външен министър Сергей Лавров заедно с военна делегация на 8 юни ще бъде в Турция за да обсъди въпроса.

От началото на войната цените на хранителните продукти рязко се повишиха, като особено застрашени са страните от Африка и Близкия изток, тъй като зърното не може да бъде доставено поради блокадата на украинските пристанища в Черно море от страна на руския флот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
7
 
5
 
! Отговори
До 130 преди 1 година
Сам си ПРОТИВОРЕЧИШ! АМИ СЕГА НЕ СТАВА ЛИ ТОЧНО ТОВА - СИГУРНОСТТА НА РУСИЯ ДА СЕ ГРАДИ ВЪРХУ ТЕСИГУРНОСТТА НА УКРАЙНА?!? ОБЯСНЕНИЕТО ТИ ЗА РУСКАТА АГРЕСИЯ Е НОНСЕНС!
137
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Сата НАТО Венелинчо не се усеща, че вече си служи с открита нацистка реторика. Откакто генерал Шаманов изпусна духа от бутилката и директно заяви, че целта на Русия е изличаването на украинците като народ и държава, руските нацистки слуги вече взеха да си служат открито с нацистка реторика на изтребление и геноцид.
136
4
 
6
 
! Отговори
Мосю Густав преди 1 година
Унижение, като това от 22 Юни, 1940г., ли Макроне?
135
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
вчера цялата информация тръгна по медиите точно от него с пряко включване докато го превързваха на място -----///------ Какво ме интересуват лъжите на някакъв ***, който се е преструвал на жертва?
134
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макрон е ислямизирал Франция и националния им са само африканци и кончити но ще учи Путин.
133
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на 100 м зад тях раниха и един от журналистите на перви канал ----///------ Жалко ако само са го ранили.
132
11
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
преди началото на войната Путин поиска писмени гаранции от САЩ и НАТО че край границите на Русия няма да се разполагат нападателни оръжия и че Украйна и Грузия няма да влизат в НАТО. Какво получи в отговор? Нищо смислено. -----////------ Това, че някъф тьп съветски к-*** нещо е поискал, с арогантен тон, не означава, че не трябва да му се избият зъбите и не означава, че не трябва да бъде ритан, докато мърда.
131
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да бяхте написами кой е стрелял по журналистите, украинската армия, за да не могат Ройтерс да стигнат на терен в града, на 100 м зад тях раниха и един от журналистите на перви канал. Това пак го пропуснахте нищо че вчера цялата информация тръгна по медиите точно от него с пряко включване докато го превързваха на място.
130
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПраZZия ще се разпадне, Ванга го е казала. Ще останат самостоятелни държави след разпада, а Московията ще бъде нападната за отмъщение.
129
4
 
9
 
! Отговори
Мосю Густав преди 1 година
Макрон да не говори за унижение, че всички знаем какво стана на 22 Юни, 1940г. в онзи стар вагон във Франция.
128
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквото сам си направиш никой друг не може,укрите са в ролята на полезните *** на краварите и другите ПИ от тнар.ЕС
127
18
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Минските споразумения бяха изцяло в полза на Украйна ако Киев искаше да задържи Донбас и Луганск и да избегне войната ----///---- Бяха, но Путин не ги спази, за да си остави повод за бъдеща война.
126
12
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Поне 90% от руснаците така мразят "хохлите" (както наричат украинците), че биха искали войната да продължи до последния украинец. Руското ръководство не може да не отговори на народното желание. Войната може да продължи и 5 години, но руснаците са настроени да ликвидират Украйна окончателно. ----///----- Тоест, нацистите и фашистите са поне 90% от руснаците, което значи на практика, че Просията е 100% нацистка държава. Не че не си го знаехме.
125
4
 
5
 
! Отговори
Чумбас преди 1 година
Да го объясня на непонимаещите русофили. Хохол идва от чумбас, прическата на древните българи. Защо са ходили така има своето обяснение, но то е свързано с тенгриански шаманизъм. Така че няма нищо обидно в този прякор. А да мразиш себеподобните си (защото половината руснаци имат украински и древнобългарски корени) си е вече психично отклонение
124
7
 
5
 
! Отговори
Венелин преди 1 година
Поне 90% от руснаците така мразят "хохлите" (както наричат украинците), че биха искали войната да продължи до последния украинец. Руското ръководство не може да не отговори на народното желание. Войната може да продължи и 5 години, но руснаците са настроени да ликвидират Украйна окончателно.
123
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вкараха ги в капан,устроиха им полигон за истински братоубийствени военни игри,не можаха да се обединят отдолу защото ги надъхваха отгоре,че повече ще им дадат отколкото те могат да сътворят и изградят съвместно със свои сили от това,че така са съществували много отпреди разделянето,разпада на блока и последните 25 години до Майдана 2014г. и че векторните направления на търговия с ориентация към други партньори извънблоковото поощряване са несъвместими доближават блоковете непоносимо за централи
122
1
 
4
 
! Отговори
Тоя преди 1 година
Не е добре.
121
4
 
13
 
! Отговори
Да си припомним преди 1 година
Да си припомним и това, че преди началото на войната Путин поиска писмени гаранции от САЩ и НАТО че край границите на Русия няма да се разполагат нападателни оръжия и че Украйна и Грузия няма да влизат в НАТО. Какво получи в отговор? Нищо смислено. А им обясняваше, че и те са се подписали под договори, че сигурността на една държава не може да се гради върху несигурността на друга. Ако Тръмп беше на мястото на Байдън, сигурно САЩ щяха да дадат тези гаранции и войната в Украйна можеше да няма.
120
7
 
12
 
! Отговори
Война можеше да няма преди 1 година
Украйна можеше да избегне войната и да задържи Донбас и Луганск ако спазваше Минските съглашения - изтегляне на тежките оръжия от т.н. линия на разделение, даване на специален статут на Донбас и Луганск, отказ от членство в НАТО. Можеше,но не го направи. Осем години обстрел, намерения за създаване на атомно оръжие, лаборатории за биологично оръжие. Войната вече не можеше да не започне. Сега Заленски е отворил уста като хипопотам иска оръжие вместо мир. А така ще има още жертви и разрушения.
119
5
 
7
 
! Отговори
Минските съглашения преди 1 година
До Анонимен 126: "която се опитваше да си върне контрола в Донецк и Луганск"? Е тъкмо това беше причината за войната. Чети и тогава пиши. Минските споразумения бяха изцяло в полза на Украйна ако Киев искаше да задържи Донбас и Луганск и да избегне войната. Под тях се бяха подписали президентите на Русия, Украйна и Франция и канцлерът на Германия. Това (и отказът от членство в НАТО) беше пътят към мира. Е, не поискаха от Киев да ги изпълняват, искаха военна победа. И затова сега ги губят