Русия плени американски войници

Залавянето на двамата бойци ще бъде дипломатически чувствителна тема
15 юни 2022 23:15, Йоана Цонева
134
Русия плени американски войници
Снимка: БГНЕС

Двама бивши американски военнослужещи са били заловени по време на бой с руските сили в Украйна, съобщи The Telegraph.

Двамата са били взети в плен по време на ожесточена битка край североизточния град Харков миналата седмица, според техни другари, които се биели заедно с тях. 39-годишният Александър Друке и 27-годишният Анди Хюйн са служили като доброволци в редовната украинска армия. Смята се, че те са първите американски военнослужещи, които се озовават в ролята на руски военнопленници.

Те се присъединяват към нарастващия брой западни военни доброволци, пленени от руските сили, включително поне двама британци. На Ейдън Аслин и Шон Пинър вече беше казано, че са изправени пред смъртна присъда като „наемници“.

Още по темата
Залавянето на двамата американци ще бъде дипломатически чувствителна тема, тъй като Кремъл може да се опита да го използва като доказателство, че Америка вече е пряко замесена във войната. Владимир Путин вероятно ще поиска значителни отстъпки, за да ги освободи.

Другар на двамата мъже, който поиска да не бъде назоваван, каза пред The ​​Telegraph, че те са били заловени, след като са се сблъскали с много по-многобройни руски сили по време на битка миналия четвъртък.

"Бяхме на мисия и цялата работа беше абсолютно луда, с лоши показатели", каза той.

"Казаха ни, че градът е чист, когато се оказа, че руснаците вече го нападат. "Те слязоха по пътя с два танка Т-72 и множество БМП3 и около 100 души пехота. Единственото нещо, което беше там, беше нашият отряд от 10 души".

Отрядът заема отбранителни позиции, през което време двамата американци изстрелват реактивна граната по руско превозно средство и го унищожават. Това обаче привлича вниманието на един от танковете, който стреля в тяхна посока, но се смята, че е пропуснал. Малко след това танкът е сериозно повреден от противотанкова мина, която украинският отряд е оставил на пътя.

След това двамата американци изчезват в мъглата на битката и се смята, че са били пленени от руските пехотинци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
5
 
30
 
! Отговори
абе преди 1 година
какъв дядовия ми търсят там - айде в сибир на научна конференция!
24
4
 
21
 
! Отговори
доброволци преди 1 година
ми доброволните войници да спасяват Йемен примерно от САЩ и там не е много справедливо положението
23
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не стига че си примирив ами асоциален. Имам и друга дума но ще се въздържа от добро възпитание. Не ми се сърди но сам си си сложил този ник.
22
13
 
5
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 1 година
До Хайде, хайде Рускоезични? И такава раса ли има вече? Какво стана със славянската лудост?
21
25
 
7
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 1 година
И как са от американската армия щом са бивши военни и доброволци. Смрадливите блатници са заловили дедовия ми. Ще има ли статистика колко мордорци дават фира в Сирия след като ги заловят?
20
5
 
28
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 1 година
Каква дипломация, какъв скандал? Граждани с американство поданство се включили по своя воля с ясно и пълно съзнание в убиването на рускоезични. Американското правителство не ги е пратило там. Според законите на въпросната република може да получат смъртно наказание и то да бъде изпълнено. Къде е проблемът?
19
1
 
1
 
! Отговори
дада преди 1 година
този пък форумец "познат манталитет" ... абе ментално разстройство ли имате господине?
18
3
 
24
 
! Отговори
хей преди 1 година
американски и британски "доброволни" войници пък независимост на Украйна от Русия... абе наред ли сте с мисленето географията историята!?
17
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Доколкото ми е познат дивашкия москалски манталитет, сега ще опитат да ползват американските граждани (а не военослужещи) за заложници. С което още повече ще ядосат САЩ." - не брат, споко, не ги държат заложници. Пращат ги в ДНР и в момента в който си признаят, че са участвали дори и като медик ги осъждат на смърт както направиха там с едни двама англичани. Все пак в ДНР живеят до скорошни украинци, а те виждаш и от двете страни на фронта са готови да се избиват едни други без скрупули вече 8г.
16
3
 
20
 
! Отговори
Шаши преди 1 година
От обясненията разбрахме, че 10 американеца могат да се окопаят докато лети снаряд. И могат да заменят тежка минна техника. Дърпали са ги с БТР за кларковете от дупката.
15
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Украйна има двустранен договор за военна помощ със САЩ. Понеже НАТО се офлянкваше, САЩ пое ангажимент да им е съюзник. Така че напразно се радвахте,че европействащите глу пендери не приеха Украйна в Североатлантическия пакт." - и като казваш договор е хубаво да споменеш, че САЩ им пращат предимно пари, а не оръжия, за да държат украинските политици под контрол. Къде са 40те милиарда питаш? На месец по 1.5 в замяна на зърно. Няма зърно - няма оръжия.
14
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сата НАТО. Говори си спокойно. Това че казваш САЩ не означава че държавата е същата. В цял свят има промени. Дали ще остане цял този САЩ. Или ще има Майдан в някои щати.
13
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Украйна има двустранен договор за военна помощ със САЩ. Понеже НАТО се офлянкваше, САЩ пое ангажимент да им е съюзник. Така че напразно се радвахте,че европействащите глу пендери не приеха Украйна в Североатлантическия пакт." - пропускаш да споменеш, че САЩ са собственик на 30% от аграрната земя на Украйна и има икономически интереси щото е корумпирала цялото правителство, докато Европа няма никва полза от това да си купува каквото и да било от САЩ като в Азия е двойно по-евтино.
12
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те янките явно не знаят колко опасно е да се воюва в източна Европа :))) Това не е Афганистан или Ирак, по тези ширини могат да видят самият дявол :))) Едно е да воюваш срещу ***, друго си е да воюваш в Европа и то източна Европа :)))
11
3
 
32
 
! Отговори
Шаши преди 1 година
Много неясно обяснение. Танка е бил далече и стрелял. Ама тези сложили мина и той я настъпил. Та, накъде са бягали? Напред или назад. Надминаха нашите партизани. Трябва да се включи в ,, Партизански повести".
10
8
 
39
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
До 19:Ако някой нападне България, то това ще е 100% в благодарение на продажна върхушка, която предава интересите на собствения си народ. Осен това, за да нападне някой някого си има причини. В Украйна нещата са провокирани от разни САЩ и реализирани чрез държавен преврат. Всичко останало е следствие.
9
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Сата НАТО - има договр само в твоята болна кратуна. Сащ се опитват да си вазвърнат поне част от материалните загуби, от компрометираните украински биолаборатории , но затъват все повече в блатото !
8
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"те са първите американски военнослужещи, които се озовават в ролята на руски военнопленници." - не бих ги определил като добра разменна монета... Оставят ли ги живи, се повишава вероятността да има още такива, които да си помислят, че могат да си пробват късмета. Правилно решение е ако двамата нямат деца да ги отстрелят, а ако имат тогава по 40г затвор за да имат шанса да видят децата си пораснали някой ден.
7
8
 
30
 
! Отговори
Виртуална Реалност преди 1 година
Така става, когато жендъри с пушки срещнат руски войници - завършва с трагедия и сълзи за американските семейства. Жалко, че нашите жендита вярват на филмите за Рамбо и очакват и в реалноста да е така, но уви е точно обратното .
6
8
 
41
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Даа, поредните психично увредени хора, които са отишли да трепят на воля.. Ми намериха това, което търсят.