ПП за вдигане на ветото на РСМ: Ще бъдат обсъдени всички гледни точки

Българската позиция счита македонския език за диалект на българския, заяви Гочев
20 юни 2022 10:09, Петя Славова
82
ПП за вдигане на ветото на РСМ: Ще бъдат обсъдени всички гледни точки
Снимка: Pixabay

Въпросът за вдигане на ветото на РСМ за ЕС още е на дневен ред. "Ще се постигне публичен, видим за всички дебат, на който ще бъдат обсъдени всички гледни точки и ще се стигне до крайното решение дали да бъде прието френското предложение или отхвърлено по отношение на Република Северна Македония. Не съм виждал текста. Трябва да отстояваме позицията, която сме имали досега", заяви пред БНТ Димитър Гочев от "Продължаваме промяната".

По думите му не става дума за българско малцинство в документа и позицията на Европейския съюз става единна по темата.

Още по темата

"Българската позиция е ясна - считаме македонския език за диалект на българския език. България продължава да има вето и по всяко време може да блокира членството на Република Северна Македония в Европейския съюз", допълни Димитър Гочев.

Той определи позицията, която президентът Румен Радев е взел по темата, като "странна".

"Не може да се говори за предателство, когато не е взето никакво решение още. Може би има съветници около президента, които му предоставят информация, която не е коректна. Той първо казваше, че не може премиерът да взима такива решения, а сега казва, че не може да предоставя на Народното събрание да взима тези решения, много е странна позицията", добави Димитър Гочев.

Според него това не е първият път, в който Народното събрание е решаващият орган.

 "И през 2019 година, когато премиер беше Борисов, отново въпросът за Македония беше поет от НС и парламентът прие декларация, тогава не чухме Радев да критикува Борисов по същата тема, странно ми е поведението му. Виждам голяма доза непоследователност и ми е трудно да го коментирам и да дам обяснение за него. Надявам се, че е объркване някакво. Продължаваме да настояваме за свикване на КСНС при президента по темата Република Северна Македония", каза още Димитър Гочев.

По думите му в редиците на ИТН има голямо недоволство, но по какъв начин ще се канализира това недоволство никой не може да каже.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
5
 
! Отговори
СМЕХ...БАКЕ.. преди 1 година
"ВЪТРЕШНИТЕ ПРОБЛЕМИ" НА РС-МАКЕДОНИЯ---ИЗОБЩО НЕ СА МОИТЕ ПРОБЛЕМИ .....ХА,ХА,ХААААААА...И ИЗОБЩО НЕ СЧИТАМ ДА ГИ РЕШАВАМ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
39
6
 
13
 
! Отговори
Предатели! преди 1 година
"България продължава да има вето и по всяко време може да блокира членството на Република Северна Македония в Европейския съюз"Както всички зная, тия се качиха на власт за да пуснат Македония. Ще го вдигнат, дори да е последното нещо, което ще направят.Срам и позор за всички гласували за тях! Национални предатели!
38
1
 
7
 
! Отговори
Румен преди 1 година
И аз така казах на учителката си / на 16г. около1966- 7г /по руски . - Руския е диалект на българския ,а тя за наказание си заби нокътя в ухото ми. И за домашно ми каза да напиша по десет пъти , че СССР е жив и ще живее. Ленин и той е жив и ще живее
37
0
 
6
 
! Отговори
АБЕ... преди 1 година
ЗАНИМАВАТЕ НИ С ГЛУПОСТИ И ПРОСТОТИИИ....ВМЕСТО ДА СИ ГЛЕДАМЕ ОМАЗАНИТЕ И КИРЛИВИ *** ОТ КРИЗАТА ---ТРЪГНАЛИ СМЕ ДА ОПРЕДЕЛЯМЕ , КОЙ --КАКЪВ Е У РС-МАКЕДОНИЯ....КЪДЕ БЯХТЕ , ПО ВРЕМЕТО НА Т.ЖИВКОВ , ТИТО И СТАЛИН....ХА,ХА,ХААА...ТРЕВА ЛИ ПАСЯХТЕ??!---ЗАЩО НЕ ОСТАВИТЕ ТИЯ "ВЪТРЕШНИ ПРОБЛЕМИ"--НА МАКЕДОНЦИТЕ , ТЕ ДА СИ ГИ РЕШАВАТ В РАМКИТЕ НА ЕС СЪВСЕМ СВОБОДНО...??!!!
36
1
 
10
 
! Отговори
Третия пол преди 1 година
Кирил, Асен....и РСМАКЕДОНИЯ.... са свободни сами да определят своя пол.....
35
4
 
11
 
! Отговори
ПП-ЕКОНТ-БОБОКОВ преди 1 година
ИЗКУПУВАМЕ СКРАБ И Б ОК ЛУЦИ--ВСЯКАКВИ......ПРОДАВАМЕ ТЕРИТОРИИ-ВСЯКАКВИ
34
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите в Македония не ги защитихте от сърбите ,не ги защитихте от Сталин който ги направи македонци, не ги защитихте от албанците. Сега ще ги защитаваме от ЕВРОПА.
33
9
 
6
 
! Отговори
НЕЩО НЕ РАЗБИРАМ: преди 1 година
ЗАЩО НЯКОЙ СИ МИСЛЯТ --ЧЕ МОГАТ ДА ОПРЕДЕЛЯТ В РС-МАКЕДОНИЯ , КОЙ --КЪВ Е... ИЛИ КАКЪВ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПО "НАЦИОНАЛНОСТ" ???!!!!!....КОЕ ВИ ДАВА ТОВА ПРАВО....??!!---НАЛИ ЩЕ ИЗРЕВЕТЕ НА УМРЕЛО , АКО ОТ ИСТАМБУЛ ПОИСКАТ ОБЛАСТИ КАТО , ШУМЕН , КЪРДЖАЛИ И ДУЛОВО ДА СЕ ОПРЕДЕЛЯТ , КАТО "ТУРСКО МАЛЦИНСТВО" В БЪЛГАРИЯ.....ТОВА ЛИ ИСКАТЕ ВСЪЩНОСТ....??!
32
2
 
4
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Защо се напъвате...след като е ЯСНО, ЧЕ РСМ НЯМА ДА ПРИЕМЕ!!!!
31
5
 
17
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
Това, умно красивите ви е обичайният подход - всеки, който не е съгласен с вас веднага го оплювате и му лепите етикет "Мафия" и "Русофил". Не усещате ли че номерата ви вече са се изтъркали и не впечатляват никой? Мнозинството иска това правителство да си ходи. А вие сте просто поредното истерично и гръмогласно малцинство. Хайде вървете да си направите прайд.
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ъхъъ 24 Едва ли ще стане така . С кански мъки Брюксел ще започне преговорите РСМ , България няма да се пречка , и сами да ги спират отново - звучи невроятно . Скопие като започне с магариите си , от ЕК ще пускат разни декларации и толкова . За тях нашите искания са безсмислени .
29
1
 
9
 
! Отговори
До 30 преди 1 година
Изобщо не е добро френското предложение - то не включва по-важните за нас искания относно история и език! Искат да ни замажат очите, за да отстъпим.
28
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако мафията успеела да свали това правителство ни очаквала невиждана мизерия... А ако не успее, какво ни очаква? Невиждан просперитет ли?
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига сте се крили зад тази Македония. Проблема не е там
26
21
 
7
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
България ще пропилее ИСТОРИЧЕСКИ ШАНС да приеме изключително доброто френско предложение за решение на проблема с РСМ, само заради сбъркана политическа конюнктура! Предложението е толкова добро, че се отхвърля от македонските националисти! За първи път от много време насам, някоя от Великите сили подкрепя българските интереси в Македония, а ние ще пропилеем това, като главната вина е на НАЦИОНАЛНИЯ ПРЕДАТЕЛ Слави Трифонов!
25
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чалгарите ще излязат прави, тия ще продадат Македония.
24
3
 
2
 
! Отговори
Румен преди 1 година
До38. И така може. Може и да направи и като Войводина , която е Автономия на Сърбия и си получава всички опции от ЕС. Но какво стана , като се отдели от Сърбия , продукцията и замина за ЕС , - А не за Москва. Затова сръбското влияние е силно в РСМ , прибира продукцията им и ги държи здраво да не се отделят.
23
2
 
18
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
"Ще бъдат обсъдени всички гледни точки" - и накрая пак ще махнат ветото. Точно като нашата "домашна" демокрация - обсъждаме, спориме, накрая правим каквото жена ми си е наумила.
22
12
 
4
 
! Отговори
Мдааа преди 1 година
Колкото по бързо се реши този проблем, толкова по бързо ще се изритат Руско-Сръбските интереси от региона. Достатъчно са ни разделяли на балканите, искаме да се живее спокоино и в МИР. Кремълските *** да си седят в Азия
21
5
 
6
 
! Отговори
ъхъъ преди 1 година
До 39, да РСМ трябва да започне преговори и с гаранциите поети от ЕС може да се блокира процеса при неспазване от тяхна страна. За това е важно НС да обсъди предложението и да го гласува. Задължително е да се разясни на всички Българи какво се предлага и да се гласува. Няма смисъл повече да се протакват нещата, но е задължително да се защитят Българските интереси. Това е начин да се отблокира региона и да се движим напред