Скопие с условие за преговорната рамка с ЕС - "чист македонски език"

Ковачевски и Османи няма да коментират френското предложение
20 юни 2022 16:28, Петя Славова
59
Скопие с условие за преговорната рамка с ЕС - "чист македонски език"
Снимка: БГНЕС

Няма промяна в позицията на македонското правителство относно френското предложение за преодоляване на спора с България след одобрението му от страна на всички държави-членки на ЕС. То, обаче, настоява в преговорната рамка да бъде записан "чист македонски език".

Още по темата

Премиерът Димитър Ковачевски, както и външният министър Буяр Османи заявиха вчера, че няма да коментират френското предложение. Ковачевски подчерта, че то няма да бъде предмет на разговори, тъй като все още не е съгласуван от всички държави-членки на ЕС.

Министерството на външните работи има представа за предложението и най-опитните дипломати го анализират. Следи се и развитието в парламента на Република България. съобщи македонският министър-председател.

„Ако това предложение бъде прието там, когато бъде прието и когато бъде официално представено на Република Северна Македония, тогава е нормално то да подлежи на подробен анализ и да бъде споделено с институциите в страната, в съответствие с нашите разпоредби в законодателството”, каза Ковачевски в отговор на журналистически въпрос след срещата с коалиционните партньори.

На въпрос дали за държавата, независимо дали е част от френското предложение или не, е приемливо да се дефинира езикът чрез едностранни декларации от двете страни, Ковачевски отговори, че в преговорната рамка трябва да бъде записан чист македонски език.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: ЕСпреговорна рамкаРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нема такъв дзвер.
31
5
 
28
 
! Отговори
Може но с добавено: преди 1 година
Може да се запише "чист македонски език" ако след него следва "като диалект на българският език".
30
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чист български език!
29
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Там говорят на мръсен македонски език, защото ако беше чист щяха да го наричат български език.
28
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези се опитаха да крадат знамето на Вергина като само му смениха фона от син на червен. Опитаха се да крадат името Македония. Опитват се да крадат българска история, опитват се да крадат българския език, опитваха се да крадат кирилицата. Не знам младите хора там как търпят една групичка политици да им съсипва бъдещето за единия инат на изфабрикуван македонизъм.
27
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво означава чист македонски език?!Езика които е говорил Аце бабачкиот чист македонски ли е, или езика на Делчев, Талев, Миладиновци е чист македонски,кой от двата?
26
3
 
19
 
! Отговори
Филип от Филипополис преди 1 година
Хулахопке са чорапогащи и на сръбски. Всички нови термини след 1945 г. са им на сръбски, а тези от преди това на архаичен български. И в момента обаче тече процес по отпадане на старите думи и замяната им с "модерни" сръбски и хърватски аналози. Например вместо седмица вече масово се използва "недела дана", включително и от политици.
25
5
 
25
 
! Отговори
Маке ма па работа преди 1 година
Не е спасителен пояс, а е гума :-x Не е Довиждане а Довидуванье :-х От къде си е От каде си :-x Абсолютен селташки диалект - мешавица, откраднат от пограничните райони, старобългарския и сръбския.
24
13
 
1
 
! Отговори
do 19 преди 1 година
Климент Охридски много ясно, а и т.н. "солунски братя" са родом от Щип
23
1
 
6
 
! Отговори
Без аналог преди 1 година
На македонски чорапогащи са хулахопки. :)))))
22
10
 
2
 
! Отговори
НКВД преди 1 година
До Само питамА "упс" са го измислили братовчедите на Кирил и Методи от Мичиган. Не се дракайте, и двата езика са измислени на Лубянка 2, втория етаж, кабинтеа в дъното на коридора, историческия отдел по фалшификации.
21
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американци, австралийци, швейцарци, австрийци, белгийци, цяла южна и латинска америка, все горди нации, не ги е срам да си признаят, че говорят на английски, френски, немски, испански, португалски... Само северномакедонците ги е срам от истината, само тях!
20
4
 
21
 
! Отговори
Володимир преди 1 година
макетата опитват да се правят на украници на Балканите ... дано някой от съседите не им спретне някоя военна операция
19
6
 
39
 
! Отговори
Само питам преди 1 година
БЪЛГАРСКАТА азбука са я написали солунските братя Кирил и Методий а БЪЛГАРИТЕ КЛИМЕНТ, НАУМ И АНГЕЛАРИЙ по поръчение на БЪЛГАРСКИЯ княз Борис създават българския език. .... КАК СЕ КАЗВА СЪЗДАТЕЛЯТ НА МАКЕДОНСКИЯ ЕЗИК ? Дано не затруднявам някой македонец..... упс. имах предвид СЕВЕРНОмакедонец.
18
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скопие с условие, а София без условия! Робска пдихика, сър! Балканска работа!
17
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не пускайте Македония в ЕС, че патриотарите ще останат без електорат.
16
8
 
3
 
! Отговори
езиковед преди 1 година
До АнонименБе те българите все говорят по няколко чужди езика и накрая по десетопръстната система.
15
21
 
5
 
! Отговори
Саше преди 1 година
На български е много, на македонски многу. На български фъстъци, на македонски кикирики. Нямат нищо общо двата езика, единият е тотално измислен, другият на половина краден от Турция, Гърция и Русия.
14
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Говоря три езика. Сега изведнъж се оказва, че говоря четири! Иначе "чистият македонски език" някак си подозрително минава без превод на иначе чуждия за тях български...
13
2
 
26
 
! Отговори
Филип от Филипополис преди 1 година
А що е то "чист македонски език"? Този език се говори само на територията на Република Северна Македония? Защо не е северномакедонски? Тези в Солун чист македонски език ли говорят? Да не говорим че тези в Петрич и Разлог (българската част на Македония) не могат да разберат половината сърбизмите на скопяни- уствари, недела дана, зачин, утакмица, фриджидер и т.н.