Скопие с условие за преговорната рамка с ЕС - "чист македонски език"

Ковачевски и Османи няма да коментират френското предложение
20 юни 2022 16:28, Петя Славова
59
Скопие с условие за преговорната рамка с ЕС - "чист македонски език"
Снимка: БГНЕС

Няма промяна в позицията на македонското правителство относно френското предложение за преодоляване на спора с България след одобрението му от страна на всички държави-членки на ЕС. То, обаче, настоява в преговорната рамка да бъде записан "чист македонски език".

Още по темата

Премиерът Димитър Ковачевски, както и външният министър Буяр Османи заявиха вчера, че няма да коментират френското предложение. Ковачевски подчерта, че то няма да бъде предмет на разговори, тъй като все още не е съгласуван от всички държави-членки на ЕС.

Министерството на външните работи има представа за предложението и най-опитните дипломати го анализират. Следи се и развитието в парламента на Република България. съобщи македонският министър-председател.

„Ако това предложение бъде прието там, когато бъде прието и когато бъде официално представено на Република Северна Македония, тогава е нормално то да подлежи на подробен анализ и да бъде споделено с институциите в страната, в съответствие с нашите разпоредби в законодателството”, каза Ковачевски в отговор на журналистически въпрос след срещата с коалиционните партньори.

На въпрос дали за държавата, независимо дали е част от френското предложение или не, е приемливо да се дефинира езикът чрез едностранни декларации от двете страни, Ковачевски отговори, че в преговорната рамка трябва да бъде записан чист македонски език.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: ЕСпреговорна рамкаРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
все едно да кажеш чист американски/австралийски език
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що не ги накараме да го преименуват на "чист западно-пирински език" за гаргарата?
10
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като че ли ЕС кандидатства пред Македония тя да се съгласи ЕС да се присъедини към РСМ.
9
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македонците ще чакат целия ЕС да одобри предложението и тогава те ще имат последната дума дали да приемат. Като че ли ЕС им се моли, а те решават дали да удостоят ЕС със съгласието си?
8
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами да си измислят "чист македонски език" и да спрат да ползват нашия и тогава да си запишат техен. Докато ползват нашия не знам какво искат да пише. Е сега му е моментот да се напише новиют македонсиот езикот. Щото това дека го говорат у Македониото си е чист Български с много ceлcки даже леко ceляHдypcки диалект, но все така Български, а това на което пишат е просто неграмотен Български.
7
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП, ГЕРБ, ДПС, ДБ са истинската коалиция. Те са единодушни по всички национални теми - пращане на оръжия в Украйна, сваляне на ветото на РСМ и корона мерките. Те са проводник на разбиране и сплотяват народа. ПП, ДПС, ДБ, ГЕРБ - поклон пред пазителите и лъбимците на народа Борисов, Петков, Карадайъ, Иванов и техните офицери - Гешев и Рашков.
6
1
 
18
 
! Отговори
Дреме ми преди 1 година
Кой ги бръсне за слива ???
5
11
 
4
 
! Отговори
Д-р Исня преди 1 година
Толкова много прости българи има, които не могат да си напишат името дори и да ми каже някой, че говорят 2 езика - еми сори! Няма да го приема.
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не се *** с античкич мАкедонски език и идентитетот на Буцефал - коня на Александър ВеликиОт!
3
2
 
37
 
! Отговори
Хитър Петър преди 1 година
...чист македонски език... - ей тези ме удариха в земята. Аз че си лъжа, лъжа си. Ама те тези направо избиват рибата заедно със мивката, ваната и всичкия бетон наоколо. Чугунени глави са тези "македонци", няма спор.
2
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"чист македонски език" --------- значи ще мълчат :)
1
3
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искали са да кажат "чиста северномакедонска литературна норма на българския език", но пак ги е домързяло да го напишат.