В Германия започнаха времена на недостиг

COVID-19 и войната в Украйна ускориха началото на рецесия
21 юни 2022 21:22, Йоана Цонева
73
В Германия започнаха времена на недостиг
Снимка: БГНЕС

Пандемията в следствие на коронавируса и украинската криза само ускориха началото на кризата и недостига на стоки, който назрява от много години в Германия. „Основните причини за настоящата глобална рецесия са застаряването на населението, липсата на ресурси, както и процесът на деглобализация“, пише германското издание Die Welt.

Настъпи краят на ерата на евтиното производство. Така през последните 30 години светът се намираше в благоприятна ситуация за индустрията: броят на трудоспособните хора беше достатъчен, ресурсите и енергията бяха евтини, а мощен тласък на икономическото развитие даде либерализацията на търговията, падането на „желязната завеса“ и интеграцията на Китай в световната икономика. Сега обаче това е към своя край, предаде Fakti.bg.

Западните държави наложиха санкции срещу Москва след началото на специална операция за демилитаризация и денацификация на Украйна. Ограничителните мерки засегнаха основно банковия сектор и сферата на високотехнологичните продукти. Някои страни замразиха активите на руските банки. Много компании обявиха спиране на дейността си в страната.

Тези ограничителни мерки обаче удариха тези, които ги наложиха – САЩ и Европа. Те се сблъскаха с безпрецедентно увеличение на цените на горивата и храните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
7
 
24
 
! Отговори
До 20 преди 1 година
Рушат се икономиките предимно на ЕВРОПА!!!! А РУСИЯ ВСЕ ЩЕ СЕ ОПРАВИ, ГАЗ И ХЕТРОЛ СА ТЪРСЕНИ НАВКЯКЪДЕ ПО СВЕТА! САЩ ПЕЧЕЛИ. КИТАЙ - ИНДИРЕКТНО.
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой гений го е писал това? :)
21
1
 
30
 
! Отговори
999 преди 1 година
Истинският Апокалипсис ще дойде в късната есен с окончателното спиране на СП1. А у нас - не ми се мисли!!!
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някакъв сравнява бушшмените с РФ. :-)
19
2
 
42
 
! Отговори
Йосарян преди 1 година
Не КОВИД, а безумните и безсмислени "мерки" доведоха до кризата. Не войната, а безумните и безсмислени "санкции" водят до огромното задълбочаване на кризата. И всичко това не е случайно. Целенасочено се рушат икономиките от две години.
18
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 15: За какво му е на компютъра и на жицата петрол?
17
3
 
24
 
! Отговори
До 8 преди 1 година
Бурстове и Бира??? Това ли е представата ти за хубав Живот??? Е тъй нема да докараш до 80. А можеше. Знаеш ли, че голям процент от германците НЯМАТ И НИКОГА НЯМА ДА ИМАТ СОБСТВЕНО ЖИЛИЩЕ? ВСИЧКИ СА СЪВРЕМЕННИ РОБИ НА ЧАСТНИЯ КАПИТАЛ.
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 15 Не говорим за някакви племена от пещернатаера, а за ядрена и космическа суперсила.
15
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако си високотехнологичен без суровини си чао, ако не си толкова високотехнологично развит, но имаш евтини суровини в изобилие ще оцелееш и започнеш да се развиваш.***племената в Африка също имат ресурси но още използват дървени пръчки за да палят огън.
14
1
 
42
 
! Отговори
. преди 1 година
Още нищо не са видяли! Есента и зимата ще разберат какво е истински недостиг.
13
6
 
18
 
! Отговори
асенчо преди 1 година
а в България благоденстваме , всичко си имаме даже в излишък , и това благодарение на промяната на кирето ! урааа !!!
12
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Принципно дефицита е характерна черта на капитализма. Богатите държави често успяват да го скрият ограбвайки по-бедните държави като България. Според измисления закон за търсенето и предлагането, дефицита е невъзможен - когато дадена стока не достига, цената й се вдига, докато платежоспособното търсене стане по-малко от предлагането. Примерно нефта недостига, значи може цените по бензиностанциите да станат и 20-30 лева за литър и недостиг няма да има.
11
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще има яко секс за глупавите западноевропейци
10
5
 
34
 
! Отговори
Извод преди 1 година
РУСИЯ МОЖЕ БЕЗ СВЕТА, НО СВЕТЪТ НЕ МОЖЕ БЕЗ РУСИЯ. РЕАЛНОСТТА Е ТАЗИ. НА САЩ МНОГО ИМ СЕ ЩЕ ДА МАЧКАТ ТОЯ И ОНЯ С АЛЧНОСТТА СИ, НО ТУК ЩЕ УДАРЯТ НА КАМЪК. САЩ ИМАТ ТВЪРДЕ МНОГО ВЪТРЕШНИ ПРОБЛЕМИ И Е ПРОСТО КОЛОС НА ГЛИНЕНИ КРАКА.
9
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако си високотехнологичен без суровини си чао, ако не си толкова високотехнологично развит, но имаш евтини суровини в изобилие ще оцелееш и започнеш да се развиваш.
8
3
 
28
 
! Отговори
препърс преди 1 година
2030 годината в която всеки няма нищо и е щастлив от това,по няколко кила дрехи годишно,храната ти я определя държавата според здравния статус,нямам право да пътуваш извън областа която си и ако пътуваш имаш лимит на километрите,ако имаш много имоти ти се отнемат и в тях се настаняват хора,ако слушаш ти дават малък бонус,ако не ти отнемат и малкото което имаш,дали са брътвежи на луди ще поживеем ще видим.Бог с нам
7
33
 
9
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
Йоанче що не идиш до Германия да видиш какво е положението наистина а не да копипействаш от руски сайтове. Ресторантите са пълни, народа спокойно се радва на лятото и планира почивките, яко плющят вурстовете, бирата се лее, живота си върви.
6
1
 
2
 
! Отговори
Брад Пит преди 1 година
Това новият псевдоним на Нелата ли е?
5
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тая пропаганда това не е вярно!!! Европа си е супер. Е малко гладни ще бъдем и със студа ще свикнем. Ще хапваме буболечки, щото кравите много ***. А от другата страна държавите около Русия ще имат евтини ресурси и ще просперират. Сега дойде момента запада да си плати за всичко на Русия. Щото не можаха да оценят каквото имаха - евтини ресурси. Сега о те ще чакат с години за нови коли, ще се забави и технологичния напредък. Палачинката се обръща.
4
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А уж Русия трябваше да е на дереджето на Германия, когато налагаха санкциите. В Нидерландия също са одобрили отпадането на ограниченията за въглища за производство на електричество.