Османи: Македонският език ще стане официален в ЕС

Оспорваният езиков въпрос е затворен веднъж завинаги, допълни той
2 юли 2022 16:36, Анисия Иванова
155
Османи: Македонският език ще стане официален в ЕС
Снимка: БГНЕС

Въпросът с македонския език е решен и всички лъжи, свързани с него, трябва да бъдат „демонтирани“. Това каза на пресконференция в Скопие министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи.

В рамката, която трябва да бъде подписана с Европейския съюз, ще бъде посочено, че Северна Македония ще преведе законодателството на македонски език.

България ще изрази своята позиция в изявление, което ще влезе в протокола. То е изготвено в рамките на португалското предложение.

"Убедихме 26 страни-членки да приемат нашата версия с разрешението на България", каза Османи.

Позицията на България е в съответствие с предложението на Португалия, а именно, че македонският език не е съществувал до 1945 г. и че той е български диалект.

"Ирационално и вредно е да се твърди, че ще има смяна на идентичността, побългаряване... Напротив, оспорваният от някои в ЕС езиков въпрос е затворен веднъж завинаги", допълни Османи.

Лъжа е, че двустранните исторически въпроси са заложени в рамката. Конституцията на страната ще бъде отворена и в нея ще залегнат правата на черногорските, хърватските и българските малцинства, допълни министърът.

За понеделник е насрочена онлайн среща с българския външен министър Теодора Генчовска относно двустранния протокол, но той не е свързан с рамката и ще бъде подписан, когато правителството на РСМ одобри целия пакет.

"Протоколът съдържа условието за конституционни промени, но искахме гаранции, че това ще стане след началото на преговорите", уточни Османи.

"Хипотетично, ако правителството ми даде зелена светлина в понеделник, във вторник мога да се разбера с българите и ЕС да подпишем протокол - или в Скопие, или в София, а след това веднага в Брюксел да приемат рамката. После можем да организираме междуправителствена конференция и да започваме преговори, каза Османи. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още по темата: езикЕСприеманеРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
3
 
13
 
! Отговори
Хичо преди 1 година
Макитата даже мислели,че македонският диалект щял да е официалният език на ЕС.
108
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия ги приеха в ЕС,та и вече решиха,че диалекта им ще стане официален.Да им имам самочувствието.
107
1
 
20
 
! Отговори
Ааааамииии преди 1 година
Той българският вече си е официален бе османчо
106
1
 
23
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Най-после си признаха ,че е диалект на българския! А за какви ще се пишат, си е тяхно право!
105
3
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Анонимен....очевидно са им дали гаранции, че това ще стане...А нас-"кучета ни яли"..
104
3
 
16
 
! Отговори
Жалко преди 1 година
Киро ни предаде.
103
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И понеже сега е модерно всичко да правим напук на Русия, ще приезнаем "македонския" език и така Путин ще излезе прав, че кирилацата е македонска. Аман от продажни български политици и политици-предатели в коалиция. БСП и те се репчеха, ама накрая клекнаха, щото кокълът е по-важен
102
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Егати и цирка.. Тия вече се имат за приети.. Ха ха ха!!
101
1
 
13
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
И месечинътъ ,а не барате ей,от и тя е македонска ! Сагъ жа питате от кадя нъ кадя бай Илийчо? Нявга Александро Македонски като е отишъл у Индия и разбил тамошния царот ! А он са е титулувал царот на Земята и Луната ! Нашиот му зел титлите и от тогазе месечинътъ е Македонска! А баща му е основал Филибето ! Паметник има ! Македонскио език е най древния у свето! Кога китайските археолози разкопали адна могила на 5 иляди години намерили адин надпис. Македония ке я биде !!!
100
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как ще стане официален като такова животно нема ?
99
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Генчовска да не подписва нищо . На следващите избори ще трябва да се гласува за ВМРО или Възраждане, всички други са предатели
98
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кво пушат тия хора там??? Някой трябва да им каже да спират коза че ще им се обърка МОЗЪКОТ!
97
1
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
а Скопие и жъ стани новата столица на Еврепейския Съюз...Пардон!..-На Европската Уния---
96
2
 
5
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 година
Къде е националното предателство извършено от оста Мунь Узунов - Кирча Кокорчов? В това, че освен, че се признава същяествуването на нов, македонски език създаден през 1945 г., се признава и съществуването на македонска народност създадена също през 1945 г., т.е. признава се победата на УДБА и Москва в случаят! Българите са признати за малцинство, едно от многото! Досещате ои се? Това е моделът, по който след време ще бъде ликвидирана и България!
95
1
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
ти само глей кък и шопите и жъ обяват шопския диалект за "изначален,небългарски език"..После ония от Великотърновския край,после "мякащите" варналии,..и така..Ще се окаже накрая,че български език изобщо нема,а има различни "балкански езици"..
94
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма такова нещо, македонски език не съществува и няма как да признаем нещо което не съществува. Тези се опитват да подготвят почвата да го признаем но няма да мине номера. Отказват се от името за държава Македония пък искат да има македонски език, тези са пълни шизофреници.
93
4
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Една...чиния,кацнала в центъра на Скопие. След малко излязъл...извънземен и поискал на...чист македонски вода. Дали му,след като отпил няколко глътки,казал на чист...български -мерси.
92
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къшшшшш
91
3
 
13
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
От ИСТОРИЧЕСКА И ОТ СЪВРЕМЕННА РЕАЛНА ПОЗИЦИЯ, НИЩО НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ЗАТВОРЕНО. Нито ЕК и най-малко този Османи може да промени говора и писмеността на хората в Македония, които си говорят и пишат на ДИАЛЕКТ НА ЧУДЕСНИЯ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК. ТОВА Е И ТОВА ЩЕ БЪДЕ ВОВЕКИ ВЕКОВ.
90
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не нападайте Киро,защото Боко пръв се изцепи,че френското предложение е най-доброто и трябва да го приемем.