Русия ще използва Запорожката АЕЦ като военна база

Завзема ключови елементи на инфраструктурата и ги използва за щит
7 юли 2022 18:00, Йоана Цонева
101
Русия ще използва Запорожката АЕЦ като военна база
Снимка: БГНЕС

Русия превръща Запорожката АЕЦ в укрепена военна база, а окупаторите са минирали резервоарите с вода, които охлаждат ядрените реактори, съобщи "Уолстрийт джърнъл".

"Над 500 руски войници, които през март превзеха електроцентралата, са разположили на територията и напоследък тежки артилерийски батареи, а в по бреговете на водния резервоар, който охлажда шестте реактора са инсталирали противопехотни мини." - пише американското издание, с позоваване на работещи в ЗАЕЦ.

Развръщането на територията на централата на артилерийски части заедно с минирането на охлаждащия резервоар осигурява на руснаците гаранция, че ВСУ няма да отвърне срещу централата на какъвто и да е обстрел, воден от нейна територия. На практика ЗАЕЦ, която е най-голямата атомна централа в Украйна се е превърнала в бастион за руските въоръжени сили във войната им в Украйна и служи за подсилване на фронтовата линия, пише "Уолстрийт джърнъл".

През миналия месец Русия е разположила в централата реактивна система за залпов огън "Смерч", която подсили докараните вече по-рано системи "Град", танкове и бронирани машини. Теренът около самата АЕЦ е изровен и обкръжен с окопи.

Представители на военното министерство на Украйна смятат, че дори украинските сили да бяха в състояние да предприемат военна офанзива за да отвоюват обратно централата, така или иначе основните им цели сега са контраофанзивите в района на Харков и Херсон.

Още по темата
"Изглежда, че руската тактика е се основава, наред с всичко друго, на това да завзема ключови елементи на инфраструктурата и да ги използва за щит. Ние няма да атакуваме електроцентралата. Можем само да я обградим, да окупираме околните райони и да помолим руснаците да напуснат." - казва бившият министър на отбраната на Украйна Андрий Загороднюк, цитиран от "Уолстрийт джърнъл". Работниците в централата и техните семейства се опасяват, че нарастващата милитаризация на комплекса може да доведе до катастрофа, подобна на тази в Чернобил.

Вестникът подчертава още, че миналата седмица Международната агенция за атомни енергия в продължение на три дни не е имала информация за ситуацията в атомната електроцентрала, когато връзката с нейната система за данни е била прекъсната. Това е втори път от началото на руската инвазия, когато МААЕ губи достъп до показанията на камерите и инструментите в централата. Според "Енергоатом", украинската компания, която управлява централата, руски войници заплашват да изпразнят охладителните й резервоари, за да проверят дали поддръжници на Киев не са скрили оръжие там. Това може да създаде сериозна заплаха за безопасността на централата.

Всекидневникът допълва, също така, че руски войници отвличат работници в електроцентралата за откуп. Според персонала на ЗАЕС в момента в плен (отвлечени) са над 40 души, а техни колеги се оплакват, че заради това имат повече работа. Един от отвлечените е предал, че руснаците искат за освобождаването му 50 000 гривни (приблизително 1700 евро).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знаете ли че скоро в Африка ще има съединени африкански щати -- сащ? Федерация по територия по-голяма от европа и с население към 400 милиона. Никъде вече не се отваря парашута на американските разбойници -- единствено в източна европа има шарани за техните кукички.
66
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали тръбяха че са си я върнали
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалко че дядя Адолф не успя, но там пак САЩ са виновни , а сега да им берат ядовете.
64
6
 
2
 
! Отговори
И децата знаят преди 1 година
През февруари 2016 г.Запорожката АЕЦ получи първата партида гориво, произведено от Westinghouse Electric , което беше заредено в енергоблок 5 вместо проектното гориво, произведено от ТВЕЛ (Русия). Осигуряването на работата на смесената активна зона на реактора изисква модернизация на вътрешнореакторните системи за управление, което се осигурява от НПО Импулс. През 2020г всички енергоблокове са заредени с гориво от Швеция.
63
0
 
6
 
! Отговори
черния преди 1 година
Това е класическа война, като от средновековието. Който спечели, унищожава врага, завзема територии и плачкосва богатствата на победените.
62
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тази аец само 2 тръби са руски. Всички възли са украински, а горивото е от САЩ
61
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
500 войници превземат тази централа?-Путин може с колкото си иска войници да си вземе колкото си иска и каквото си иска.
60
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е водеща сила в атомната енергетика, ограмоти се или ummrri, адско изчадие с етикетче демократ от вътрешната страна на черепа.
59
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е водеща сила в атомната енергетика, ограмоти се или *** (***), адско изчадие с етикетче демократ от вътрешната страна на черепа.
58
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е водеща сила в атомната енергетика, ограмоти се или ***, адско изчадие с етикетче демократ от вътрешната страна на черепа.
57
5
 
7
 
! Отговори
Приятел преди 1 година
АЕЦ а е най-малкото което ще си върнат руснаците.Въпрос на време е цялата скапана Ус.Райна да стане част от РФ.Всичко зависи само и единствено от волята на руснаците.А подлите кравари , евро.гейците и нашите под.логи много ги ядосаха.Един чеченец каза в тв интервю ,че са готови да стигнат до Берлин.Дано да се е объркал.А иначе "демократите" спряха всички руски канали.Блокираха руските сметки и забраниха дори спорта на руснаците.
56
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснацие ще купуват гориво от САЩ за Запорожката АЕЦ. Те не могат да сложат руско гориво
55
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сащ купуват обогатен уран от Русия за да си набавят (направят) калъпчета за техните централи. Това го писаха самите руснаци и заплашиха, че ако спрат да им продават уранв сащ ще има режим на тока, като ответка на техните санкции.
54
5
 
5
 
! Отговори
До 56 преди 1 година
Тези оттатък океана ли ти казаха че са го измислили или си ходил до руското посолство на инструктаж, а?Аз дали съм балък най-малко ти ще го кажеш, промит черв*н папагал. Тичай за нов инструктаж до посолството, докато са тук твоите работодатели
53
0
 
0
 
! Отговори
Издухана АЕЦ преди 1 година
На 13 септември 2016 г. на заседание на колегията на Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна беше взето решение за удължаване на срока на експлоатация на енергоблок 1 на Запорожката АЕЦ до 23 декември 2025 г. Енергоблок 2 на ЗЕЦ до 19 февруари 2026 г. енергоблок 3 на Запорожката АЕЦ до 5 март 2027 г.
52
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те не са крали такива неща, това е измислено в мозъчните тръстове зад океана за такива балъци (balaci) като теб известно време да са малко щастливи безплатно.
51
8
 
7
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
Рашъните крадяха тоалетни чинии и съдомиални от украйнците, после зърно и чужди територии а сега откраднаха най-голямата атомна електроцентрала в Европа.Световни теро**сти! Продължават с ядрен шантаж а всички ние сме заложници на болните им мозъци
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въз основа на резултатите от 2009 г. Запорожката АЕЦ беше призната за напълно отговаряща на изискванията на МААЕ. Там работят 12 000 души. През февруари 2016 г. АЕЦ получи първата партида гориво, произведено от Westinghouse Electric , което беше заредено в енергоблок 5 вместо проектни възли, произведени от ТВЕЛ (Русия). Осигуряването на работата на смесената активна зона на реактора изисква модернизация на вътрешнореакторните системи за управление, което се осигурява от НПО Импулс. 6140 Мвт .
49
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя вече е руска останалото са формалности. Русия няма да преговаря с държави, които не спазват международни договори, има достатъчно сила и оръжие да наложи това което смята за справедливо. сащ са в големи неприятности, никой вече няма да ги бръсне... я виж япония от втората световна досега не може да подпише мирен договор със ссср, а сега и с Русия. Колкото и да са хитри...
48
3
 
4
 
! Отговори
неразбрал преди 1 година
А кога ще връщаме бандеровците обратно в победилата ус.РАЙНА?Време е вече да се отървем от тези миризливи пияници и разбойници.