Русия ще използва Запорожката АЕЦ като военна база

Завзема ключови елементи на инфраструктурата и ги използва за щит
7 юли 2022 18:00, Йоана Цонева
101
Русия ще използва Запорожката АЕЦ като военна база
Снимка: БГНЕС

Русия превръща Запорожката АЕЦ в укрепена военна база, а окупаторите са минирали резервоарите с вода, които охлаждат ядрените реактори, съобщи "Уолстрийт джърнъл".

"Над 500 руски войници, които през март превзеха електроцентралата, са разположили на територията и напоследък тежки артилерийски батареи, а в по бреговете на водния резервоар, който охлажда шестте реактора са инсталирали противопехотни мини." - пише американското издание, с позоваване на работещи в ЗАЕЦ.

Развръщането на територията на централата на артилерийски части заедно с минирането на охлаждащия резервоар осигурява на руснаците гаранция, че ВСУ няма да отвърне срещу централата на какъвто и да е обстрел, воден от нейна територия. На практика ЗАЕЦ, която е най-голямата атомна централа в Украйна се е превърнала в бастион за руските въоръжени сили във войната им в Украйна и служи за подсилване на фронтовата линия, пише "Уолстрийт джърнъл".

През миналия месец Русия е разположила в централата реактивна система за залпов огън "Смерч", която подсили докараните вече по-рано системи "Град", танкове и бронирани машини. Теренът около самата АЕЦ е изровен и обкръжен с окопи.

Представители на военното министерство на Украйна смятат, че дори украинските сили да бяха в състояние да предприемат военна офанзива за да отвоюват обратно централата, така или иначе основните им цели сега са контраофанзивите в района на Харков и Херсон.

Още по темата
"Изглежда, че руската тактика е се основава, наред с всичко друго, на това да завзема ключови елементи на инфраструктурата и да ги използва за щит. Ние няма да атакуваме електроцентралата. Можем само да я обградим, да окупираме околните райони и да помолим руснаците да напуснат." - казва бившият министър на отбраната на Украйна Андрий Загороднюк, цитиран от "Уолстрийт джърнъл". Работниците в централата и техните семейства се опасяват, че нарастващата милитаризация на комплекса може да доведе до катастрофа, подобна на тази в Чернобил.

Вестникът подчертава още, че миналата седмица Международната агенция за атомни енергия в продължение на три дни не е имала информация за ситуацията в атомната електроцентрала, когато връзката с нейната система за данни е била прекъсната. Това е втори път от началото на руската инвазия, когато МААЕ губи достъп до показанията на камерите и инструментите в централата. Според "Енергоатом", украинската компания, която управлява централата, руски войници заплашват да изпразнят охладителните й резервоари, за да проверят дали поддръжници на Киев не са скрили оръжие там. Това може да създаде сериозна заплаха за безопасността на централата.

Всекидневникът допълва, също така, че руски войници отвличат работници в електроцентралата за откуп. Според персонала на ЗАЕС в момента в плен (отвлечени) са над 40 души, а техни колеги се оплакват, че заради това имат повече работа. Един от отвлечените е предал, че руснаците искат за освобождаването му 50 000 гривни (приблизително 1700 евро).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
6
 
5
 
! Отговори
Лавров преди 1 година
е във Виетнам, да иска помощ оръжие....
26
6
 
8
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 1 година
Този същия ***-журнал "Уолстрийт джърнъл" всъщност цитира министъра на отбраната на ***-Андриий Загороднюк!!!Същия пиян укробандеровец бръщолеви как 115 000 руски войници са убити , а шльохите са в контранастъпление.Всеки ден рИве на умрело и проси оръжие и пари от такива като нас.Е ,някой вярва ли на тези пияни фашаги?
25
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не?! След като окраинците използват училища, университети, болници и молове..
24
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубавия руснак е погребания руснак, факт
23
6
 
7
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 година
Ха така. Пуснете пиянде...та, да копаят окопи под реакторите. Ще светнат.
22
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 21.. Явно си бил прелъстен и изоставен...
21
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 23, знаем че руската пропаганда винаги казва на бялото черно, и с такива го-вн-а като тебе не може да се спори! Но ти си УБИЕЦ и подкрепяш УБИЙЦИ! На такива само набиване на шамари върши работа! СМЪРТ ЗА РУСИЯ!
20
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един американец известен икономист коментира наскоро прогнозите на американските медии за "провала" на Русия в украйна -- ако не могат да ги прогонят на бойното поле,ако руската икономика не се срутва от западните санкции и ако Путин не пада от власт,значи няма никакъв провал. Ха-ха, хи-хи!
19
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До уточнение, помним РУСКИТЕ ЗВЕРСТВА В БУЧА И МАРИУПОЛ, руски убиецо! Ако те намеря ще ти ги припомня лично! СМЪРТ ЗА РУСИЯ!
18
9
 
11
 
! Отговори
уточнение преди 1 година
Помните ли фейковете за Буча ,за Мариопул и т.н.?Тази фейк-новина вече я знаем.Вица за добрите бандеровци и лошите руснаци е остарял.Укрофашагите трябва и ще бъдат избити.Колкото по-скоро ,толкова по-добре за целия Свят.ФАЩ и НАТО са безсилни , а Китай и Русия набират скорост.Зелето продаде страната си на подлите кравари.Същото го прави и канадския продавач на хр. добавки-Киро Простото.
17
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всекидневникът допълва, също така, че руски войници отвличат работници в електроцентралата за откуп //////////////////////// Oткровени руски главорези и терористи! Даже не знам защо ги наричате "войници"
16
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бай дън, джон сън нещо ги няма напоследък да обявяват пакети санкции, защо така? Даже джон сън го уволнили, а бай дън се канят в скоро време и него да го изгонят от белия дом.
15
7
 
13
 
! Отговори
обективен преди 1 година
Хохлите нищо не могат да построят.Пияници ,лицемери и мързеливци.Долно и продажно племе.Централата е руска и такава ще остане.Окраината просто ще изчезне.Това го казват и много западни военни.Въпреки новите оръжия ,целия джендърски евросъюз и великите кравари ,войната ще приключи когато и както Путин пожелае.За жалост родните краварофили/укрофили просто продадоха българския интерес.Ще стоим на тъмно и студено докато върнем руските дипломати и изпратим Пр.Киро обратно в Канада.
14
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запасите от пропагандни трикове на САЩ явно са на изчерпване. Започват да пишат откровени простотии, от вида на цитираната
13
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази аец е във водосборната зона на Крим и заедно с нея остава под руска власт за неопределено време напред в бъдещето.
12
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека се нагълтат с радиация, лошо няма... За ония дето бяха край Чернобил вече нищо не се чува, най-вероятно са напълнили раковите отделения
11
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много разумни и далновидни действия. Това е не само най-голямата аец в украйна, а най-голямата в европа. А и вече няма да бъде никога украинска.
10
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хъм, а що ще Чернобилската АЕЦ на снимката,като статията е за ЗАЕЦ?!
9
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе как ги пишете тия "новини" бе ? Изкарахте руските войници като супермени - радиацията не им влияе ! И за тази бездарна пропаганда ви дават и заплати ? За това сме на това дереже .
8
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нaгли терoриcти...