Украинците категорични: Русия трябва да плати възстановяването ни

Искането ще бъде отправено към ООН
Обновена: 5 юли 2022 19:06 | 5 юли 2022 19:00, Нели Христова
205
Украинците категорични: Русия трябва да плати възстановяването ни
Снимка: БГНЕС

Украйна призова западните съюзници да конфискуват замразените руски активи и да пренасочат парите за финансиране на възстановяването на страната, докато Киев се готви да отнесе своя случай за обезщетение от Москва към ООН.

Страната ще поиска от срещата на Общото събрание на ООН през септември да създаде обвързващ международен механизъм, който да принуди Русия да плати за разрушенията, причинени от нейната инвазия, казва Ирина Мудра, заместник-министър на правосъдието в Украйна, пред The ​​Times.

Киев отправи предложението си, докато западните лидери се събраха в Швейцария, за да обсъдят "план Маршал" за Украйна, подобен на американската схема, която финансира възстановяването на Европа след Втората световна война. Денис Шмихал, министър-председателят на Украйна, каза на Конференцията за възстановяване на Украйна в Лугано, че инвазията на Русия е причинила щети, чието възстановяване ще струва 750 милиарда долара, включително над 100 милиарда долара за преки щети на инфраструктура и частна собственост.

Само Канада досега е въвела вътрешно законодателство за ликвидиране на руски активи в полза на Киев, включително луксозни яхти и жилищни имоти, принадлежащи на санкционирани олигарси.

Лиз Тръс, външният министър на Обединеното кралство, каза, че е отворена за подобна инициатива, като обяви още милиони британско финансиране за възстановяването на разрушените общности около Киев.

Мудра обаче казва, че Украйна е решена Русия в крайна сметка да плати сметката. "Ние сме много благодарни на нашите държави партньори, но това не трябва да са страните, които плащат", заяви тя пред The ​​Times. "Русия има активи и те могат да бъдат използвани, за да плати за реконструкцията."

Историческите модели на репарации, като тези, изплатени от Германия след Втората световна война, не биха работили в случая на Москва, "защото Русия не желае да го обсъжда и дори да загубят войната, никога няма да признае че е победена", допълва Мудра . "Ние също не знаем колко дълго ще продължи тази война. Нямаме време за губене. Имаме нужда от парите сега."

Правни експерти казват, че празнотата в международната юрисдикция означава, че нито Международният съд, Международният наказателен съд, нито Европейският съд по правата на човека имат правомощията да нареждат обезщетение.

Украйна ще представи резолюция на сесията на Общото събрание на ООН през септември за създаване на нов механизъм за пренасочване на руски активи и налагане на такива действия.

"Примерът на Канада показа, че това може да се направи на национално ниво", казва Мудра, "но ще бъде много по-лесно, ако се направи на базата на общ международен договор. Необходим е нов модел за справяне с агресията на Русия."

Един от моделите, които Украйна изучава, е механизмът на ООН, който принуди Ирак да компенсира Кувейт след нахлуването му през 1990 г.

Вашингтон също проучва пътища за вътрешни действия, въпреки съпротивата на някои републикански политици, които се страхуват от правен прецедент, който би подкопал по-широките права на частна собственост отвъд нечестно придобитите богатства на руските олигарси. Суверенният имунитет също представлява пречка за пренасочване на руски държавни средства, включително почти 300 милиарда долара в резерви на централната банка, които в момента са замразени в чужбина.

В разбитото киевско предградие Ирпин, опустошено от обстрел от окупираната от Русия Буча, почти не се спори кой трябва да плати.

"Русия, разбира се", каза 64-годишната Елена, която наскоро се върна в Ирпин, след като беше евакуирана под обстрел. "Това не е просто въпрос на възстановяване, това е наказание. Тези, които унищожиха Ирпин, трябва да бъдат накарани да си платят."

Чуждестранни лидери, които посещават Киев, идват при разрушения мост в Ирпин, взривен от украинците, за да попречат на руските войски да достигнат столицата. Сега място за поклонение, то е украсено със стенопис след "Герника" на Пикасо, изобразяващ бомбардирането на цивилни и тяхното клане в съседна Буча, престъпления, които сега се разследват в страната и от МНС в подготовка за специален трибунал за военни престъпления в Украйна.

Много хора са скептични, че международните усилия за разследване на военни престъпления могат да бъдат съчетани с паралелна линия за репарации. Международен консорциум от адвокати подготвя собствен масов граждански иск срещу руската държава, опасявайки се, че по-големи репарации рискуват да бъдат объркани при преговори за прекратяване на конфликта.

Усилията се координират от Джейсън МакКю, базиран в Лондон адвокат, който успешно съди атентаторите от Омаг през 1998 г., за да компенсира семействата на жертвите, въпреки съпротивата на онези, които дават приоритет на мирния процес в Северна Ирландия.

"В международната общност се въртят много пожелателни мисли, че ще има международна комисия за репарации за Украйна и всички санкции срещу Руската федерация просто ще бъдат включени в нея", казва МакКю пред The ​​Times. "Е, не съм виждал това да се случва по света досега."

Юрий Чумак, съдия от Върховния съд на Украйна, казва, че действието се фокусира на първа инстанция върху руската наемна група Вагнер, която не се ползва със суверенния имунитет, предоставен на руската държава. Чумак е част от звено за териториална отбрана, съставено от украински върховни съдии, работещи по групов иск.

"Нашият случай е, че те са извършили терористични актове от името на руската държава", обяснява той. "Престъплението на руската агресия трябва да бъде признато за тероризъм, за да действаме чрез съдилищата в Обединеното кралство и САЩ и да спечелим компенсации за жертвите."

МакКю се надява, че стратегията може да помогне за деполитизирането на тежкия проблем с репарациите и да ги постави на чисто правна основа.

"Това, което се опитваме да направим, е да правим неща извън политиката, като извършваме частни действия в масов мащаб за масовия брой жертви", казва той. "Ако не направим това, е по-малко вероятно хората да получат някаква компенсация. Дължим им да изпробваме всяка възможност."


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
0
 
2
 
! Отговори
обективен преди 1 месец
Всички истински българи са на страната на Русия.Продажните политици и ***-мисирките не са българи , а под.логи на чужди държави.
175
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
160, не ги мисли тях. Самодостатъчни са си с тая огромна плодородна територия, природни богатства, петрол, произвеждат си всичко ( без луксозни стоки). Тъй, че без западни маркови дрешки, коли и Макдоналдс никой няма да умре там.150 мил. население, огромно земеделие, най-големия производител на торове в света...направо ще приритат от глад ;)))В допълнение, Китай и Индия са огромен пазар за тях и им пука,че няма да продават на Европа.Виж ние да му мислим, на студено, тъмно и гладно.
174
2
 
12
 
! Отговори
До 176 преди 1 месец
Не само ще съшествува но и Украйна ще е Руска
173
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Болни фашистки укро мозаци ! Какво ще въстановяват като до есента цяла Украйна ще е Руска ?
172
2
 
7
 
! Отговори
джо преди 1 месец
Укрите да не се притесняват. Русия ще платят всичко, даже и общежитието в което ще настанят киевската хунта. То плащането е най - лесната работа.
171
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След войната русия ще съществува ли? Все си мисля че НЕ
170
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А Сирия и Ирак кой ще възстанови? Кой ще ни обезщети за наплива от бежанци? Къде отива петрола от сирийските кладенци окупирани от американски части. Някой помни ли кога се появи инфото за "химическите ръжия" на Садам? Май след като Садам изгони американските и анлийските петролни компании от Ирак! Хаха!
169
2
 
21
 
! Отговори
Хан Крум преди 1 месец
Русия ще плати само на тези които се определят като руснаци. Останалите духат атлантическата супа!
168
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те руснаците вече плащат! В Мариупол строителството започна!
167
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз категоричен _ даващите отръжие на укрите да платят !
166
16
 
5
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 месец
До Млекар 159 Млекаря е най прав. Одобрявам. Това което извърши Путин е варварство ,и трябва да бъде наказано жестоко.Русия трябва да плати репарации .Имиджа на Русия е срината , и ще бъде изключена от световната икономика.
165
4
 
43
 
! Отговори
К О М У Н А преди 1 месец
Е, разбира се, че Русия ще плати възстановяването ви. Та кой друг? Нали ще сте част от Руската федерация.
164
5
 
27
 
! Отговори
Не фен на Путин. преди 1 месец
"Мудра обаче казва, че Украйна е решена Русия в крайна сметка да плати сметката."-- Тия нашмърканите много добре знаят, че Русия сама ще плати сметката за възстановяването на завзетите от нея територии. Как пък ни един журналист не се сети за това? Ама за това точно сега бързат да изтръскат ЕС и запада да им налее още милиарди за "възстановяването". Наглото зелено джудже е по-ниско дори и от Путин. И не по-малко лакомо от кукловодите си. А и Трюдо-Кастро не изненадва.
163
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега на 15 юли се навършват 782 години от Битката при Нева на Св. Благоверни княз Александър Невски с шведите, а някакви неадекватни тук пак тръгнали да завладяват Русия, че и чакат земи и богатства, хахахахаха, как не се научиха за 782 години как свършват тия походи, вземете прочетете малко история :)
162
32
 
7
 
! Отговори
до 169 преди 1 месец
Прав си. Никой до сега не е могъл да погуби Русия (за наше най-голямо съжаление) Путин обаче успя. Велик!
161
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
1242 г Александър Невски учтиво отклонява едно от първите предложения на тогавашното НАТО да влезе Русия в тогавашния Еврогeйски съюз и натиква рицарите от Ливонския клон на Тевтонския орден под леда на Чудското езеро. А през 1240 г опъва профилактично шведите. Ама който не учи историята е обречен да я изпита на гърба си, като Карл XII през 1700-1721 г, Наполеон 1814-1816 г и Хитлер 1941-1945 г. Сега пак някакъв неадекват тук тръгнал за земя и богатство към Русия.
160
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато разпарчетосаме Русия ще използваме природните й богатства за да направим от Украйна рай, може и на нас българите да дадат нещо. - ЩЕ ТИ ДАДАТ безплатно 2 квадратни метра руска земя в плитък хладен гроб под Москва или 10 години превъзпитание в трудов лагер в Сибир. Питай войските на Хитлер 1944 г, Наполеон 1814 г, Карл XII 1721 г и Тевтонските рицари 1243 г Много са влизали в Русия да търсят съкровища и земя и всички свършат еднакво!
159
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След около 5 год. когато войната свърши и когато около четвърт от руснаците са умрели от глад, - Я ВИЖ колко храни произвежда Русия и тогава пиши кой ще е умрял от глад. Житото се сее в земята, пръска се, жъне сею кара се на мелницата, а после брашното в пекарната и хлябът в магазина с петрол. Още няма камиони, трактори и комбайни на батерии. Нещо за цените на горивата да четеш напоследък и къде в Европа добиват петрол??? Сериозно питам да ми напишеш, моля!
158
2
 
9
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Сега ако не бяхте нарязали заводите щяхме да можем да пратим братска помощ за Украйна и Русия срещу газ. Понеже сте вундеркини сега гледате умно.
157
4
 
23
 
! Отговори
Най-голяма територия преди 1 месец
Раша и Рашистите са свръх надарени. Всеки, който ги нападне или им прави мръсно кат Наркомански или npocmoKupo после става пейзаж и част от Руската федерация. Историята помни новите земи на Раша и Рашистите последно добити от Хитлер, преди него от Султаните, Самураите, Наполеон, Чингиз Хан... Да се готвят бугрите на Kupo, полско-литовскиme naнове, швецките тройки и фиордите.Очаквам го и то е реално. Извън Раша умните стават жендъри, а те искат да им го ... навътре.