Г-7: Върнете АЕЦ "Запорожие" на украинците

Русия я използвала като щит
10 авг 2022 15:30, Йоана Цонева
136
Г-7: Върнете АЕЦ "Запорожие" на украинците
Снимка: БГНЕС

Външните министри на страните от Групата на седемте (Г-7) призоваха Русия незабавно да върне на Украйна пълния контрол върху атомната електроцентрала в Запорожие.

"Руската федерация трябва незабавно да изтегли войските си от международно признатите граници на Украйна и да зачита територията и суверенитета на Украйна", гласи изявлението на Г-7 от 10 август, публикувано след срещата им в Германия.

"В този контекст настояваме Русия незабавно да върне пълния контрол върху Запорожската атомна електроцентрала, както и върху всички ядрени съоръжения в рамките на международно признатите граници на Украйна, на нейния законен суверенен собственик - Украйна, за да се гарантира тяхната безопасна и сигурна експлоатация", гласи още съобщението.

Още по темата
Русия контролира територията, на която се намира АЕЦ "Запорожие" - най-голямата атомна електроцентрала в Европа, и използва тези свои позиции като защитна преграда от украински обстрел. В същото време атакува украинците оттам и нанася удари около централата в опит да прехвърли вината на Киев.

Такъв пример имаше от изминалия уикенд, когато руски удари повредиха три ключови сензора за радиационен мониторинг. Президентът Володимир Зеленски призова за намаляване на напрежението в района на фона на изнесените данни, че руснаците минират ядрените блокове. От Кремъл отрекоха това да е вярно, заявиха още, че цитираните думи на руски генерал за взрив в района не са истина.

От Международната агенция за ядрена енергетия (МААЕ) определят ситуацията като високорискова и призовават техни експерти да бъдат допуснати до АЕЦ-а. ООН призова за прекратяване на огъня край АЕЦ "Запорожие".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
EДИН МОМЕНТ !?!?
103
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кажете ми поне една добрина да са направили Г-7 една едничка само злини.
102
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пушач ти си за неврологията на тубдиспансера, не ми се сърди.
101
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кучетата си лаят но кервана си върви бавно но славно.
100
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво стана с похода за мир ли беше на канадските шофьори. Канада спази ли каквито и да са били ценности. Напротив нагло смаза похода на хората...
99
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Г-7 да върнат Косово и метохия на Сърбия, Северен Кипър на Кипър и. Македония на България тогава може да се обаждат.
98
2
 
13
 
! Отговори
Влади-Мир преди 1 година
Русия никой вече не е*ава нито г7 нито г77, следва си собствените си интереси като най-голямата страна с най-големия ядрен арсенал в света. Ако иска нанси пелоси може да кацне в Крим и да потвърди "демократичните ценности"
97
0
 
13
 
! Отговори
Онзи ден преди 1 година
На среща на Г-20 държавните глави на БРИКС и още някои са се опънали на вождовете на Г-7 и на искането им за изолиране на Русия. Но Г-7 са нагли коппеууета, имат си медии и продължават пропагандата.
96
0
 
13
 
! Отговори
Влади-Мир преди 1 година
Централата е върната на Съветския Съюз, или на тези които са я построили!!!...украйна искаше декомунизация, всички територии и активи, които са и дадени(подарени) от комунистите, ще бъдат декомунизирани)) ..всичко е точно, то да се биеш само с паметници не става,...пълна декомунизация
95
3
 
15
 
! Отговори
Говедо преди 1 година
Те руснаците искат да я върнат,ама тя не ще,братчедката от Чернобил нещо не била доволна от укрите,не знам защо!
94
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците ако я върнат на украинците ще си провалят имиджа на ядрени терористи. С такъв зор завоюваха тая титла като погубиха Литвиенко с радиоактивен полоний 210 и сега така изведнъж да проявят добра воля и безусловно да върнат АЕЦ няма как да стане. Пред ИДИЛ и Ал Кайда Русия ще стане за смях и подбив.
93
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия па кои са г-7 ? Вече има много по развити икономики от некои от г- 7, що не им сменят местата, а? БВП на Китай,Индия,Бразилия,Индонезия и Русия е много по- голямо от това на Италия,Великобритания,Франция . Съставът на г- 7 би трябвало да бъде Китай,САЩ,Индия,Япония,Германия,Русия и Индонезия. Да,ама не ,щото краварите искат да командват и грабят всичо. Вот,тебе русский палец!!!
92
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хлорофила беше обещал ток от там на еврогея, което си беше пълна смешка де, след като тя вече не е украинска и сега допълнителния вопъл е, че тока отива за Крим, та дето се вика осатаха с пръст в г.3
91
7
 
6
 
! Отговори
Пушач преди 1 година
Аз, както пуша по 2 кутии и не помня къде хвърлям фасовете, ако ме вземат в руската армия, Украйна за месец ще победи....
90
0
 
2
 
! Отговори
до До 87 шотландец преди 1 година
Пич, добре е да се научиш да четеш с разбиране
89
4
 
24
 
! Отговори
Диана преди 1 година
Укритие продължават със стратегията си на лъжи и манипулации въпреки опитите на руснаците да прекратят това с незабавни атаки..Бедните руснаци! Не могат да разберат че евреинът си е евреин, не човек..Защитавайте пак евреите, моля! - те няма да ви го простят..По-добре атакувате Киев и всичките им политици там на съд за геноцид!..Събирайте доказателства как бойците им и въоръжени от тях хора, вкл. деца, се крият сред цивилно население,използвайки го за щит, как лъжат, свидетели на безобразията им.
88
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Г-7=7 гeя,хванати за ръка-()-
87
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Г7 ! Кво е тва ?
86
12
 
6
 
! Отговори
Интересно преди 1 година
Навсякъде невнимателни пушачи гърмят кораби, складове, летища, а само АЕЦ украинците го уцелиха! Аха.... и затвора!
85
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха-ха-ха, трай коньо за зелена трева!