Естония премахва паметник от съветската епоха заради войната

Монументът е най-значимото премахване от общо 200-400 подобни паметника
16 авг 2022 17:07, Йоана Цонева
67
Естония премахва паметник от съветската епоха заради войната
Снимка: БГНЕС

Естонските власти премахнаха танк от съветската епоха от пиедестала му в източния град Нарва - най-значимото премахване от общо 200-400 подобни паметника, които правителството е обещало да премахне до края на годината.

Това е най-новата мярка срещу Русия от страна на страните от Балтийския регион, като във вторник Финландия обяви, че ще намали броя на визите, които издава на руснаци, до 10% от сегашния брой след нарастващото безпокойство от руския туризъм.

След нахлуването на Русия в Украйна съветските паметници в Естония вече не са само местен въпрос, заяви във вторник министър-председателят Кая Калас. "Никой не иска да вижда как нашият войнстващ и враждебен съсед подклажда напрежение в нашия дом", каза Калас.

Балтийската държава е съветска република от 1944 г. до 1991 г. и почти една четвърт от населението ѝ от 1,3 млн. души са етнически руснаци. "Няма да дадем възможност на Русия да използва миналото, за да наруши мира в Естония", заяви Калас.

По-рано този месец правителството обяви намерението си да премахне всички паметници от съветската епоха, като заяви, че инвазията на Москва в Украйна е "отворила рани в нашето общество, за които тези паметници от комунистическата епоха ни напомнят".

Съобщението беше посрещнато враждебно от някои жители на Нарва, на границата на Естония с Русия, където само 4% от жителите са етнически естонци, а над 80% са етнически руснаци, което накара правителството да се намеси бързо, за да противодейства на "нарастващото напрежение и объркване", каза Калас.

Работата по премахването на танка Т-34 и два други съветски паметника в града започна под полицейска охрана скоро след зазоряване във вторник и приключи до средата на сутринта. Танкът ще бъде изложен в естонския национален военен музей близо до столицата Талин.

Още по темата
Министърът на вътрешните работи на Естония Лаури Лаанеметс заяви, че съображенията за обществен ред са от първостепенно значение. "Много местни жители са загрижени за премахването на паметниците", каза той, но войната трябва да бъде отбелязвана "без конфликти и заплаха от провокации".

Премахването на съветски паметници е предизвиквало безредици в Естония и в миналото: преместването на статуя, известна като Бронзовия войник, в Талин през април 2007 г. доведе до две нощи на размирици и грабежи, по време на които беше убит руски протестиращ.

Москва разкритикува плановете на Естония. "Премахването на паметниците на онези, които спасиха Европа от фашизма, е възмутително, разбира се", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков този месец. "Това не прави чест на нито една нация."

В съседна Латвия през юни депутатите приеха закон, според който всички "паметници, прославящи съветския режим", които не са разположени в гробища, трябва да бъдат демонтирани до 15 ноември, а произведенията от художествен интерес да бъдат прехвърлени в Музея на окупацията в Рига.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
4
 
5
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
Народ, който не си помни историята е обречен да я изживее отново. В Талин още имат факелни шествия и стари есесовци с фашистки кръстове маршируват подкрепяни от млади неофашисти. Както казват руснаците Естония страна недоубитьIх фашистов.
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естония ще слага танк Шърман на мястото на Т-34
49
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вярно е, Русия сама си изтрива историята с тази братоубийствена война.
48
2
 
6
 
! Отговори
Хахо преди 1 година
Хора забравили своята история са обречени да я повторят
47
15
 
7
 
! Отговори
Кико преди 1 година
Малки държави, но с големи "ТОПКИ"! Ние сме,наведи се и айде Честита баня!
46
4
 
11
 
! Отговори
SS преди 1 година
Танка за руснаците е ТРАНСПОРТНА МАШИНА ЗА БЕЗВИЗОВ ЧУЖДЕСТРАНЕН ТУРИЗЪМ !
45
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво Естония!!!
44
8
 
16
 
! Отговори
Ламята преди 1 година
Има нещо сбъркано, в малките нации,включително нашата.Също като при пинчерите,джафка,подскача,налита,а ти го гледаш и се чудиш,дали ако му отпереш един шут,и на двамата няма да ви стане по добре.
43
9
 
13
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Естония е държава в която се чества фашизма и полковете на "СС"какво очаквате от тях.И кой ги прие в Европа?!
42
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що взехте танка на селяните бе? Че те живеят на границата с Русия. Сега с какво ще се зашитават, когато нахлуят рашистите?
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какво са тези дипломатически скандали?Нека Естония просто го подари на руската армия.Войната в Украйна бързо ще приключи:-)
40
10
 
9
 
! Отговори
void преди 1 година
До Т-34"Русия е империя с най-голяма площ на земята и най-модерната военна техника в момента" - Това направо ме разсмя. Единственото вярно нещо в казаното е, че са империя в смисъла на това, че със сила са налагали и продължават да налагат анекси на територии от съседите си. Съставните и републики искат да се освободят, но под дулото на танковете не им се позволява. Колкото до военната техника - това е нелепо. Имат единствено ракети, за да поддържат асиметричен отговор на всичко което нямат.
39
11
 
17
 
! Отговори
един човек преди 1 година
"Това е най-новата мярка срещу Русия"? Баси глупостта. Това е мярка срещу паметта и в защита на техните сс-овци
38
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Т-34 "и най-модерната военна техника в момента" Хихихихи. А Путин е най-красивия мъж в Русия!
37
9
 
7
 
! Отговори
Вова, гр. Мухосранск преди 1 година
Крим гори от четирите страни, този паметник ми е последния проблем в момента.
36
14
 
10
 
! Отговори
Т-34 преди 1 година
Реалист, ти си ялов мозък следствие на яловата обазователна систестема след 1990г. Русия е империя с най-голяма площ на земята и най-модерната военна техника в момента. Който вярва, че ще стоят и гледат как САЩ поглъща Света е наистина бунак.
35
1
 
9
 
! Отговори
САМО питаме... преди 1 година
А, КОЛКО ШЕ СТРУВА ПАМЕТНИКА НА С.А. ..В ЕВРО..ХАХАХА...ЗА "ДЕМИЛИТАРИЗАЦИЯ" ...??!
34
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че кой държи нацистки паметници, освен ако не е под ботуша на нацистите?
33
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Назрява и у нас момента на голямото РАЗРУШАВАНЕ на ВСИЧКИ руzки паметници с ДИНАМИТ!
32
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Т-34 "Путин не е будала" Най обикновен диктатор фашист.