Русия рискува развитие на сценария "Фукушима-1" с АЕЦ "Запорожие"

Централата трябва да се захранва постоянно, за да може да охлажда ядреното гориво
19 авг 2022 11:00, Йоана Цонева
134
Русия рискува развитие на сценария "Фукушима-1" с АЕЦ "Запорожие"
Снимка: БГНЕС

Обявеното от руските окупатори спиране на АЕЦ "Запорожие" може да предизвика авария, подобна на тази в японската АЕЦ "Фукушима-1" през 2011 г., предупредиха експерти от Държавната инспекция за ядрено реагиране на Украйна (ДИЯРУ), предаде украинското издание "Дзеркало тижня".

Загубата на всички източници на енергия може да доведе до повреда на системите за охлаждане, повреда на активната зона на реактора и изхвърляне на радиоактивни вещества в околната среда. Това е точно сценарият, който последва аварията във Фукушима, но там причината бе поради природни бедствия.

Непрекъснатото електрозахранване на централата е необходимо за задоволяване на собствените ѝ нужди - охлаждане на ядреното гориво в активните зони на реакторите и на отработеното гориво в басейните за отработено гориво, поддръжка на системите за контрол и управление. Тези условия се осигуряват или от работещите захранващи устройства, или от външно захранване.

Ако се наложи всички устройства да се изключат, трябва да се осигури стабилно външно захранване. Въпреки това обстрелът е повредил три от четирите линии, свързващи АЕЦ с украинската енергийна система. Ако четвъртата линия бъде повредена, централата няма да може да получава електроенергия за своите нужди.

Още по темата
Краткосрочните нужди на АЕЦ могат да бъдат задоволени от дизелови генератори, но за дългосрочната им експлоатация ще е необходимо повече. Експертите предполагат, че руските военни в завода може да възпрепятстват доставките на гориво.

"След като всички източници на захранване бъдат изгубени, ядреното гориво ще започне да се топи, което може да доведе до изхвърляне на радиоактивни вещества. АЕЦ "Запорожие" разполага с шест енергийни блока и сухо хранилище за отработено ядрено гориво. Така че развитието на аварията няма да се ограничи до регионалните проблеми на Украйна, а може да има трансгранични последици", предупреждават експертите.

В зависимост от метеорологичните условия радиоактивният облак може да се пренесе през Европа или в Русия и Беларус и да доведе до радиоактивно замърсяване на големи територии. Освен това замърсената вода от язовира Каховка може да попадне в Днепър и Черно море.

Москва, чиито войски редовно обстрелват територията на централата, отказва да създаде демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ. За да се избегне предизвикано от човека бедствие, Гутериш предложи създаването на подходяща зона.

Инициативата вече е подкрепена от Украйна, САЩ и ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я веднага пратете всички курортисти-укри обратно в любимата им Окраина да я бранят. Или поне ги пратете във Финландия да берат ягоди. Финландците са в тих ужас, че няма кой да им бере ягодите и се скапват. Явно при тях ягодите зреят доста по-късно, а преди берачите са били 75% украинци. Сега никой не може да принуди укрите да ти берат каквото и да било. Сега те са аристократите на света, най-нежно ухажвани.
20
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво точно рискува Русия бе ***?Според мен рискува ЕС,като не принуждава украинските фашисти да спрат да обстрелват централата.Но в Париж знаят,че трябва да се скрият разработките на *** бомба,където и те са помагали
19
17
 
9
 
! Отговори
Таралеж Накълбо преди 1 година
Не разбрах. Всишки ше омреме или всишки няаа да омреме. Много мистериозна статия. Нищо не казва.
18
16
 
20
 
! Отговори
Зевс преди 1 година
Поредната лъжлива статия. Няма как да стане като във Фукошима, където генераторите бяха в мазето и се наводниха. Дори да спре тока ще запалят дизелите и ще спрат реакторите, а после охлаждане не им трябва. Относно отработеното гориво, МААЕ отдавна казаха, че не е проблем да се съхранява и без охлаждане.
17
24
 
41
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Тази АЕЦ е строена от Русия. И сега разни чужди медии, които преписвате, съветват Русия как не трябва да стопанисва нещо, което руснаци са построили с руски технологии. Смешни сте.
16
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълни простотии дрънкате.
15
2
 
28
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
Кой разбира по - добре състоянието и евентуалните последици на тази АЕЦ - този, който я е проектирал и строил или този, който само я експлоатира, ТОЕСТ ОБСЛУЖВАЩИЯ ПЕРСОНАЛ.
14
4
 
27
 
! Отговори
Украйна преди 1 година
Държава терорист.
13
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Това е точно сценарият, който последва аварията във Фукушима, но там причината бе поради природни бедствия." Не, там причината беше, че японците са построили високо-рисково ядрено съоръжение в силно сеизмичен район, при това с американски технологии. Джапанките и краварите обвиняват природата за ядрена катастрофа от 7-*** степен, която сами са сътврорили.
12
25
 
5
 
! Отговори
бг преди 1 година
Окупаторите прибягват до ядрен шантаж да взривят централата да предизвикат радиоактивно заразяване на европа и да обвнят за това лошите укри.империята на лото е изградена на основите на лъжат и кражбата и убийството .ненпразно е наречена затворн на народите. *** като змия пред смъртта си иска да ухапе човечеството.
11
4
 
36
 
! Отговори
PG преди 1 година
Хайде не ни поднасяйте тези глупости повече,омръзна ни да слушаме затова колко са добри украйнците и как са о те милеят за света, на Райно време беше да си понесат негативите и стига вече с този Зеленски
10
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбираемо е за украинските сайтове , че се излагат с подобни статии. Ама нашите защо ги препечатват . То бива , бива дезинформация , ама чак толкова не е хубаво . На Запад се връзват мнозина
9
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стрелят по себе си, за да им е интересно? Не се иска интелект даже,пародия!
8
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те това целят, да тероризират цяла Европа и света.
7
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укро-експерДи твърдят, че спирането на АЕЦ "Запорожие" може да предизвика авария, а мълчат какво може да предизвикат обстрелите на бендеро-нацистите.
6
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американците обстрелват реакторите но виновни са руснаците ?!?
5
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Държавната инспекция за ядрено реагиране на Украйна (ДИЯРУ)" - Това ДИЯРУ само на мен ли ми zвучи като чревно рazстройство.
4
3
 
36
 
! Отговори
офффффтопик преди 1 година
Само бих желал да пита Джоанна...., при условие, че централата е под руски контрол от март месец, защо и е на "Москва, чиито войски редовно обстрелват територията на централата...."
3
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Минути за западна реклама!
2
6
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само не мога да разбера защо "Русия рискува", след като обстрела от от украинската армия!!! Престанат ли украинците да стрелят по АЕЦ-а, всичко ще е наред с него!!! Не знам защо толкова грозно се изопачават фактите?!?!